30 Απρ 2012

Θα συνεχίσει η σκουριά της ΛΑΡΚΟ να πέφτει στη θάλασσα;

Στις 20/9/2011 η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, με το Αρ. Πρωτ. 2226 έγγραφό της προς τον πρόεδρο του ΔΣ της Γ.Μ.Μ.Α.Ε ΛΑΡΚΟ, επέβαλε στην παραπάνω εταιρεία μια σειρά μέτρων συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς όρους και την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Τα μέτρα που προβλέπονται στο παραπάνω έγγραφο προέκυψαν ύστερα από εκτενή επιθεώρηση και διάλογο ανάμεσα στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και την ΛΑΡΚΟ. Το σχέδιο συμμόρφωσης της εταιρείας προβλέπει μια σειρά μέτρων, τα οποία πρέπει να ληφθούν, καθώς και έργων που πρέπει να κατασκευαστούν σε έναν χρονικό ορίζοντα τετραετίας με ενδιάμεσα στάδια που λήγουν σε έξι μήνες, ένα και δύο χρόνια. Η πολιτεία στάθηκε πολύ γαλαντόμα απέναντι στην εταιρεία, η οποία καταστρέφει τη θάλασσα, τον αέρα και το έδαφος στις περιοχές, όπου δραστηριοποιείται.

Τί έκανε σε ανταπόδοση αυτής της προσφοράς η ΛΑΡΚΟ; Τί από όσα όφειλε να κάνει μέχρι σήμερα έκανε; Πρακτικά, τίποτα. Κανένα από τα έργα που όφειλε να προωθήσει, δεν προώθησε. Αντίθετα, πληροφορίες μας λένε ότι, πέντε μήνες πριν εκπνεύσει η πρώτη προθεσμία και λίγο πριν τις εκλογές, προσπαθεί να επιτύχει, στην χειρότερη περίπτωση την αναβολή στις υποχρεώσεις και στην καλύτερη την αναστολή προσαρμογής της εταιρείας στην περιβαλλοντική νομοθεσία, και μάλιστα αυτό να ανακοινωθεί επίσημα πριν το καλοκαίρι.

Αυτό σημαίνει ότι η χρυσίζουσα σκουριά θα εξακολουθεί να πέφτει στη θάλασσα, νεκρώνοντας σταδιακά έναν ήδη βαριά τραυματισμένο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Βουνά σκουριάς θα συνεχίζουν συσσωρεύονται παντού, τόνοι εσπνεύσιμων σωματιδίων θα ταξιδεύουν στον αέρα, ραδιενεργά κατάλοιπα άνθρακα 14 να επικάθονται στο χώρο εργασίας. Ο μόνος στόχος για όλα αυτά φαίνεται ότι είναι ένα χαμηλότερο τίμημα πώλησης. Τα συμφέροντα που φαίνεται ότι προασπίζουν είναι αυτά των αγοραστών· διότι μια εταιρεία με εκκρεμείς υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο ύψους αρκετών εκατομμυρίων, κοστολογείται σαφέστατα χαμηλότερα της αξίας της. Αντίθετα μια εταιρεία με περιβαλλοντική υπεραξία θα πουληθεί ακριβά…

Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος 6977261256