23 Απρ 2012

Συνέντευξη της Ιωάννας Κοντούλη με τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων

Στη συνέντευξη στο westview.gr που ακολουθεί,η Ιωάννα Κοντούλη παρουσιάζει αναλυτικά τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων, τους στόχους του πολιτικού χώρου ενόψει των εκλογών αλλά και τις απόψεις των Οικολόγων .

1. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη που δεχτήκατε να παραχωρήσετε στο westview.gr. Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαθέτουν εναλλακτική πρόταση για το ξεπέρασμα τη κρίσης και την ανάκαμψη της οικονομίας και του επιπέδου διαβίωσης των Ελλήνων ή συνιστούν απλά και μόνο ένα σχηματισμό αντίδρασης και προβολής θεμάτων που σχετίζονται μόνο με την προστασία του Περιβάλλοντος;

Σας ευχαριστώ και εγώ για την δυνατότητα που μας δίνετε από την πρώτη ερώτηση να διαλύσουμε ένα στερεότυπο που κάποιοι επιμένουν -είτε εκ του πονηρού, είτε από άγνοια- να συντηρούν για τον πολιτικό χώρο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Είναι προφανές, ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος προσέφεραν και προσφέρουν εξαιρετικά καλές υπηρεσίες στον τόπο. Θέλουμε να συναντηθούμε μαζί τους, δίχως πολιτικά και ιδεολογικά προαπαιτούμενα και κυρίως με σεβασμό στην προσπάθειά τους.

Όμως,οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν αποτελούμε απλά και μόνο ένα κίνημα προαγωγής περιβαλλοντικών ευαισθησιών και μόνο. Αυτό είναι ένα εντέχνως πλην σαφώς -και θα έλεγα και ιδιοτελώς- κατασκευασμένο μύθευμα. Εμείς βλέπουμε τους ανθρώπους που κατοικούν τον πλανήτη Γη αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη ως μια ολότητα κοινωνική και περιβαλλοντική, και κατ' επέκταση οικονομική και πολιτική.

Η προστασία του περιβάλλοντος ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα, γιατί γνωρίζουμε ότι σήμερα δεν υπάρχει οικονομία και κοινωνία βιώσιμη χωρίς βιώσιμο περιβάλλον και συγχρόνως δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο περιβάλλον χωρίς συνειδητοποιημένη κοινωνία και σχεδιασμένη οικονομία. Μια συνολική πρόταση διεξόδου από την κρίση δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα δεμένη με την περιβαλλοντική και την κοινωνική βιωσιμότητα.

Για εμάς η σημερινή κρίση είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς κοινωνικής, πολιτικής και περιβαλλοντικής κρίσης, που επί δεκαετίες παράγει το αντιπαραγωγικό μοντέλο μιας δίχως όριο οικονομικής μεγέθυνσης, σπαταλώντας και υποβαθμίζοντας φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, με μόνο και αποκλειστικό στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους.

Η προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η τωρινή βαθειά και δομική κρίση ως κρίση «ροών», δηλαδή ως κρίση χρέους, δημοσιονομική, χρηματοπιστωτική, οικονομική, δίχως να αμφισβητηθεί το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο που μας οδήγησε μέχρις εδώ, σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το σαθρό υπόβαθρο που την εξέθρεψε και παραμένουμε νοσταλγοί της προ-μνημονίου εποχής. Μιας εποχής που οι πρακτικές και οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν διέλυσαν τον όποιο παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, αναδεικνύοντας ήθη και πρακτικές πρόσκαιρης και επίπλαστης ευημερίας.

Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η επίπλαστη ευημερία συνιστούσε πρόοδο, εκσυγχρονισμό ότι ακόμη αντανακλούσε ένα ανεβασμένο... βιοτικό επίπεδο. Δυστυχώς όμως, όχι μόνο δεν ήταν έτσι, αλλά φεύγοντας, άφησε ανθρώπους απολύτως εκτεθειμένους, που σήμερα υφίστανται τεράστιες πιέσεις και χρειάζονται βοήθεια.

Γιαυτό, χρειάζεται να επιστρέψουμε σε αξίες που είχαμε.

Γιαυτό, πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά αξίες που χάσαμε, όπως την δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την παιδεία, την κατανόηση, την αλληλεγγύη.

Γιαυτό και πρέπει να θυμώσουμε με αυτούς που μας έκαναν, για το δικό τους όφελος, πελάτες τους, θυμώνοντας όμως και με τον εαυτό μας που αφέθηκε να φάει το δόλωμα..

Να ανασκουμπωθούμε λοιπόν και να προσπαθήσουμε να ξανακερδίσουμε όλα όσα χάσαμε τον καιρό που πιστεύαμε στις χίμαιρες μιας ψεύτικης ανάπτυξης.

2. Από πού θεωρείτε ότι αντλείτε τη «δύναμή» σας;
Από την ανάγκη που αισθάνονται οι άνθρωποι -και αυτό το βλέπουν καθημερινά όλοι όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους- να αλλάξει η ζωή και η καθημερινότητα τους. Σε αυτή την ανάγκη η πρόταση για μια διαφορετική κοινωνία, που θα παράγει διαφορετικά και θα ζει διαφορετικά, προβάλει ως μοναδική για εμάς και τους συνανθρώπους μας ευτυχής προοπτική.

3. Τι περιθώρια συνεννόησης και συμπόρευσης πιστεύετε ότι υπάρχουν με άλλες πολιτικές δυνάμεις;
Όπως ξέρετε τα τελευταία χρόνια αυτοί που μας οδήγησαν στην πολύπλευρη κρίση, αυτοί που διέλυσαν τη χώρα, προσπαθούν να διχοτομήσουν την ελληνική κοινωνία σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, χρησιμοποιώντας διάφορους ανέντιμους τρόπους.

Ελέγχοντας ακόμη τα μεγάλα ΜΜΕ, σπέρνουν τον φόβο και εκτρέφουν την ανασφάλεια των συμπολιτών μας. ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ υποστήριξαν το μνημόνιο και εφάρμοσαν την πολιτική του. Για ποια συνεργασία να μιλήσουμε με αυτούς;

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει φανεί, ούτε στην άλλη «όχθη», να δημιουργούνται διεργασίες πειστικές, ενωτικές και διαφανείς. Οι λέξεις που παραπέμπουν στην ενότητα πάνε και έρχονται, αλλά φαίνεται ότι οι περισσότεροι πολιτικοί οργανισμοί ενδιαφέρονται πρώτα και πάνω από όλα για ένα καλό αριθμητικό αποτέλεσμα και την αναπαραγωγή του εαυτού τους.

4. Η χώρα αναλαμβάνει μία σειρά από δεσμεύσεις και υποχρεώσεις μέσα από τις συμφωνίες με τους πιστωτές μας. Πιστεύετε ότι μπορούν να ανατραπούν χωρίς να πτωχεύσουμε;
Το ερώτημα αυτό ίσως είχε αξία πριν τρία χρόνια. Τώρα έχουμε φτάσει στην εσωτερική πτώχευση. Αυτές οι συμφωνίες υποτίθεται ότι στοχεύουν σε μια οριακή αντιμετώπιση της εξωτερικής πτώχευσης, όμως η χώρα δεν μπορεί να ζήσει υποκείμενη σε αυτήν την δαμόκλεια σπάθη. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε.

Το πρόβλημα δεν είναι αν θα είμαστε μόνο οικονομικά φτωχότεροι, αλλά αν θα ζούμε καλύτερα αξιοπρεπέστερα, επαναφέροντας στις σωστές τους κοινωνικές βάσεις τις μεταξύ μας σχέσεις και τη σχέση μας με την φύση και το περιβάλλον, που τόσο τις τραυματίσαμε στην καθημερινότητα μας.

5. Το πολιτικό σύστημα της χώρας βιώνει μία έντονη κρίση και αμφισβήτηση. Πιστεύετε πως αυτό θα εκφραστεί και στις επερχόμενες εκλογές και με ποιο τρόπο;
Προφανώς θα εκφραστεί. Η κοινωνία πάντοτε εκφράζεται στις εκλογές. Δεν είμαι μάντης να προβλέψω με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, αλλά μπορώ να σας πω με ποιο τρόπο προσπαθούμε και θέλουμε εμείς να εκφραστεί αυτή η αμφισβήτηση. Με την ενίσχυση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, επειδή νομίζουμε ότι δίνουμε μια σοβαρή πρόταση διεξόδου από την κρίση.

6. Ποια είναι εκείνα τα θέματα και οι πολιτικές πρωτοβουλίες που μπορούν να ανατρέψουν τη σημερινή κρίση του πολιτικού μας συστήματος;
Η κρίση δεν ανατρέπεται. Βρίσκεται μέσα στο σύστημα. Πρέπει όμως και μπορούμε να την υπερβούμε. Όχι απλώς την κρίση του πολιτικού συστήματος, αλλά και τη βαθειά κοινωνική κρίση που βιώνουμε. Αυτό όμως απαιτεί πολιτική με σχέδιο και γνώση. Και κυρίως προτάσεις. Εμείς έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό και επεξεργαζόμαστε συνεχώς, προτάσεις που αντιμετωπίζουν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση. Προτάσεις για την αλλαγή στην παραγωγική διαδικασία, τις αλλαγές στους θεσμούς με ενίσχυση της διαφάνειας, τη διαφορετική λογική στη φορολόγηση, την οργάνωση της κοινωνίας και όχι μόνο. Αυτές τις προτάσεις θέλουμε να καταθέσουμε στην κοινωνία.

7. Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τους Οικολόγους Πράσινους με ποσοστά πάνω από 3%. Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να εκπροσωπηθείτε στο Κοινοβούλιο; Ποιοι είναι οι εκλογικοί σας στόχοι;
Όπως σας έλεγα στην προηγούμενη ερώτηση σας, έχουμε προτάσεις που θέλουμε να καταθέσουμε στην κοινωνία. Το κάνουμε και προσδοκούμε να την πείσουμε. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν πάνω- κάτω εικόνες της στιγμής, πολλές φορές είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους. Δεν σταματώ στην ανάγνωση της «πρόθεσης ψήφου», αλλά μελετώ πολλά από τα ποιοτικά τους στοιχεία. Κι εκεί βλέπουμε, ότι οι ιδέες μας έχουν αποδοχή από την κοινωνία πολύ μεγαλύτερη, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε τα μεγάλα μέσα –αντιλαμβάνεστε τι εννοώ- για να τις διαδώσουμε.. Επιδιώκουμε συνεπώς να κερδίσουμε στην διάρκεια της προεκλογικής μάχης τα κοινωνικά ακροατήρια που είναι ήδη εξαιρετικά φιλικά σε μας, γνωρίζοντας ότι αυτός είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος.

Θέλω όμως να σας πω, ότι η εκπροσώπηση στη Βουλή δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Διότι, δέστε αυτούς που εκπροσωπήθηκαν τόσα χρόνια και πέστε μου τι επέτυχαν. Να φέρουν μια χώρα στην καταστροφή και να απογοητεύουν εκατομμύρια πολίτες.

8. Και την επόμενη ημέρα των εκλογών; Σε τι μπορούν να ελπίζουν οι πολίτες;
Γι αυτό γίνονται οι εκλογές. Για να προσφέρουμε στους πολίτες ένα σχέδιο αλλά και ένα όραμα στο οποίο να μπορούν να ελπίζουν και από αυτό να εμπνέονται. Εμείς θέλουμε να ελπίζουν ότι η ζωή τους μπορεί να γίνει καλύτερη, αν αλλάξουν τα στερεότυπα της κατανάλωσης και της ευημερίας που κυριάρχησαν μέχρι τώρα. Αυτή την ελπίδα της επόμενης ημέρας μπορούμε να ισχυριστούμε, ότι έχουμε τρόπο να τη δώσουμε. Όμως και οι πολίτες καλούνται να αποδείξουν ότι διδάχθηκαν αρκετά και δεν σκέφτονται ούτε ψηφίζουν όπως χθες.

9. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα μπορούσαν να συζητήσουν τη συμμετοχή τους σε μία Κυβέρνηση συνεργασίας και με ποιους όρους;
Ξέρετε ότι στις κυβερνήσεις συνεργασίας το πλαίσιο το καθορίζουν οι ισχυροί εταίροι. Και τις βάσεις, τους στόχους της συνεργασίας, αυτοί τις ορίζουν. Μιλώ για την ουσία και όχι για τα λόγια που αποτελούν συχνά το τρύπιο περιτύλιγμα μιας συνεργασίας. Αν συνεπώς μια πρόταση συνεργασίας είναι ειλικρινής τότε αυτό σημαίνει πως έχουν αποφασίσει να αλλάξουν ρότα και πορεία. Πώς όμως να τους εμπιστευθούμε εμείς όταν μέχρι τώρα αθωώνουν τους πάντες για τη SIEMENS, και άλλα μεγαλοσκάνδαλα, πλην βέβαια του χτεσινού που προφανώς αποτελεί ένα απλό «φύλλο συκής»;.. Όταν καταθέτουν στη Βουλή όσες τροπολογίες μπορούν για να βολέψουν μικροσυντεχνιακά συμφέροντα ψηφοφόρων τους και ρυθμίζουν τις χρηματοδοτήσεις τους, όπως τους βολεύει.

Τελικά τον καλό εαυτό τους, που θα δώσει στον τόπο την ελπίδα στην οποία αναφερθήκατε πριν είτε μας τον κρύβουν, που δεν είναι εύκολο να το πιστέψω, είτε ακόμη δεν τον έχουν βρεί.

Εμείς λοιπόν εταίροι για να συνεχιστεί το ίδιο αδιέξοδο δεν γινόμαστε.

10. Η Δυτική Αθήνα αποτελεί μία περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Τι προτάσεις έχουν να καταθέσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της αξιοποίησης των ορεινών όγκων;
Ένα από τα ζητήματα που μας προξενεί ικανοποίηση είναι ότι υπάρχουν θέματα στα οποία η κοινωνία έχει πειστεί ότι εμείς έχουμε προτάσεις σοβαρές και υλοποιήσιμες. Ένα από αυτά είναι τα σκουπίδια. Ξέρετε ότι αυτό το οποίο αποτέλεσε τον πυρήνα του αδιεξόδου στο θέμα ήταν η επιμονή της τοπικής αυτοδιοίκησης να εστιάζει στην αποκομιδή- για να εξυπηρετεί συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις- και όχι στην ανάγκη για μείωση της παραγωγής. Με ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Και κυρίως με συμμετοχή και ευθύνη των ίδιων των πολιτών. Παρόμοια είναι και η στάση της αυτοδιοίκησης σε όλα τα ζητήματα της «τοπικής» ανάπτυξης, ανάμεσα τους και της αξιοποίησης των ορεινών όγκων. Προτιμούν τα συμφέροντα που τους εξασφαλίζουν επανεκλογή. Εμείς προτιμούμε τον άνθρωπο φιλικό στη φύση. Πρέπει να προστατευθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής. Καμία αξιοποίηση δεν μπορεί να γίνει, εάν έχει ως κίνητρο της την είσπραξη εσόδων και την εξασφάλιση καλύτερης ζωής για λίγους.

11. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους «πολύπαθους» πολίτες της Δυτικής Αθήνας;
Θέλουμε να μας εμπιστευθούν! Γιατί έχουμε απαντήσεις που είναι δύσκολες. Όμως, οι εύκολες όχι μόνο τελείωσαν, αλλά μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση. Η ευθύνη είναι δική μας, όλων μας! Αυτή τη φορά, ας σκεφτούμε καθαρά!