19 Μαΐ 2012

Όχι στην απέλαση του δημοσιογράφου Niko Ago!


Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Αντώνη Μανιτάκη και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Ελευθέριο Οικονόμου έστειλαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή την διαταγή απέλασης που έστειλαν οι αρχές στον διακεκριμένο δημοσιογράφο και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.Niko Ago.

Όπως επανειλημμένα έχουν επισημάνει οι Οικολόγοι Πράσινοι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε ότι αφορά το καθεστώς χορήγησης άδειας διαμονής, οδηγεί συχνά σε εξαιρετικά άδικες και προβληματικές καταστάσεις, καθώς έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση διαταγών απέλασης σε βάρος αλλοδαπών συμπολιτών μας που ζούν και εργάζονται για πολλά χρόνια στη χώρα μας, απέκτησαν παιδιά τα οποία δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα και συχνά λόγω απρόβλεπτων συγκυριών αδυνατούν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα να καλύψουν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων. Η υπόθεση του γνωστού δημοσιογράφου φέρνει στην επιφάνεια ένα θέμα το οποίο αφορά πολλές χιλιάδες οικογένειες και για το οποίο η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την πολιτική ηγεσία των δύο Υπουργείων να αναστείλει άμεσα τη διαταγή απέλασης σε βάρος του Niko Ago. Παράλληλα επιφυλάσσονται να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις προς τη νέα ηγεσία που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που θα προλαμβάνει παρόμοιες προβληματικές καταστάσεις και θα κινείται προς την κατεύθυνση της αποσύνδεσης των προϋποθέσεων της χορήγησης άδειας διαμονής από τον αριθμό των ενσήμων, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και θα διευκολύνει την οικογενειακή επανένωση.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των Οικολόγων Πράσινων:

«Κύριε Υπουργέ,

το θέμα που δημοσιοποίησε με σημερινό του άρθρο ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Niko Ago και αφορά το έγγραφο που του κοινοποιήθηκε, με το οποίο διατάσσεται να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 30 ημέρες, φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα που βιώνουν πολλοί αλλοδαποί συμπολίτες μας που ζουν στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, έχουν μεταφέρει το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων στη χώρα μας και ξαφνικά καλούνται να την εγκαταλείψουν επειδή λόγω δυσχερειών δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο από το νόμο αριθμό ενσήμων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε υπόμνημα που είχαν καταθέσει προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση το Φεβρουάριο του 2011, είχαν επισημάνει την ανάγκη τροποποίησης των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας διαμονής προς την κατεύθυνση της αποσύνδεσης της χορήγησης από τον αριθμό των ενσήμων αλλά και την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών οικογενειακής επανένωσης.

Η περίπτωση του κ.Ago είναι χαρακτηριστική των προβλημάτων και αδικιών που δημιουργεί η ισχύουσα νομοθεσία καθώς ο συγκεκριμένος διακεκριμένος δημοσιογράφος, ζει στη χώρα είκοσι περίπου χρόνια, ομιλεί άπταιστα ελληνικά και είναι πατέρας παιδιών που δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα από την Ελλάδα. Στην περίπτωση του ως αλλοδαπού δημοσιογράφου θα έπρεπε να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις ενδεχόμενης απέλασης του στο δικαίωμα του για ελεύθερη λήψη και μετάδοση πληροφοριών το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 19 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Επιπλέον ως μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Δ.Α. θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη η ιδιότητα του ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για το Δικαίωμα και την Ευθύνη των Ατόμων και Κοινωνικών Ομάδων και Φορέων για την Προώθηση και την Προάσπιση των Διεθνώς Αναγνωρισμένων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (1999).

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας προκειμένου να ανασταλεί η διαταγή απέλασης σε βάρος του συγκεκριμένου δημοσιογράφου. Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα επανέλθουμε με την κατάθεση προτάσεων για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς χορήγησης αδειών παραμονής σε κατεύθυνση σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα και την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των αλλοδαπών ατόμων και οικογενειών οι οποίοι έχουν εδώ και χρόνια μεταφέρει το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων στην Ελλάδα».

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/