10 Μαΐ 2012

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την κυβερνητική πρόταση Τσίπρα

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ - Ερωτηματικά για το περιεχόμενο, θετικοί για επί της ουσίας προγραμματικό διάλογο

1. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε ηχηρό μήνυμα καταδίκης του Μνημονίου και των μέχρι τώρα κομμάτων εξουσίας, δεν έδωσε όμως κυβερνητική προοπτική. Η σύνθεση της Βουλής διαμορφώνεται άλλωστε κατά μεγάλο μέρος από τις εκτός τόπου προβλέψεις του εκλογικού νόμου, παρά από τη βούληση των πολιτών.

Ένα κυβερνητικό σχήμα που θα συνέχιζε την πολιτική του Μνημονίου, θα ήταν λοιπόν απόλυτα απονομιμοποιημένο στην κοινωνία και στη συνείδηση των πολιτών.

Ούτε όμως και η αισιόδοξη εκδοχή ενός επιθυμητού κυβερνητικού σχήματος που θα αναιρεί τις μνημονιακές πολιτικές μπορεί να συγκροτηθεί με βάση την παρούσα σύνθεση της Βουλής, τα πολιτικά και ιδεολογικά όρια των πολιτικών χώρων που θα το συγκροτούσαν και την απουσία ουσιαστικού προγραμματικού διαλόγου μεταξύ τους. Αναπόφευκτα λοιπόν οι επόμενες εκλογές θα είναι σύντομα.

2. Η πρόταση των 5 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ προς τα άλλα κόμματα για σχηματισμό κυβέρνησης, θέτει ως επικεφαλίδες κρίσιμα ζητήματα για τη συνολική πορεία της χώρας. Ο πραγματικός πάντως ορίζοντάς της δεν είναι το διήμερο της εντολής αλλά οι αναμενόμενες νέες εκλογές και η επόμενη Βουλή. Στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Τσίπρα, οι Οικολόγοι Πράσινοι ακούσαμε την πρότασή του με προσοχή και προσπαθήσαμε να τη διερευνήσουμε περαιτέρω.

3. Το κρίσιμο σε μια τέτοια πρόταση, είναι να μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις. Τα 5 σημεία του κ. Τσίπρα είναι θετικά μόνο ως αφετηρία, καθώς σημαντικότερο από τις επικεφαλίδες, είναι το επί της ουσίας περιεχόμενο της πρότασης. Και αυτό έμεινε δυστυχώς κατά τη συνάντησή μας θολό και αδιευκρίνιστο σε κρίσιμα σημεία, όπως στο ζήτημα της καταγγελίας του Μνημονίου και της επαναδιαπραγμάτευσης με την Ευρώπη για το χρέος.

Σε όλα τα θέματα της κρίσης οι Οικολόγοι Πράσινοι ανοίξαμε τα χαρτιά μας ήδη προεκλογικά, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις διεξόδου με κύριους άξονες τον τερματισμό της ομηρείας στους δανειστές, με παραμονή στην ευρωζώνη και τη διασφάλιση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Περιμένουμε λοιπόν και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν στα θέματα αυτά τις δικές τους συγκεκριμένες προτάσεις.

5. Ο προγραμματικός αυτός διάλογος, που οι Οικολόγοι Πράσινοι τον επιδιώκουμε σε πάγια βάση, δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί στο ελάχιστο διάστημα μιας κυβερνητικής εντολής. Η οριακή απουσία μας από τη Βουλή δε μας επιτρέπει άλλωστε να επηρεάσουμε πρακτικά τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα περιμένουμε λοιπόν εκ των πραγμάτων να διευκρινιστούν τα κρίσιμα σημεία για το προγραμματικό περιεχόμενο της πρωτοβουλίας του κ. Τσίπρα.

6. Ως κόμμα διαλόγου και συνεργασιών δηλώνουμε άμεσα ανοικτοί σε προγραμματικό διάλογο για συγκρότηση εναλλακτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά τις πιθανές επαναληπτικές εκλογές. Είχαμε άλλωστε μιλήσει και προεκλογικά για το στόχο μιας νέας πολυκομματικής πλειοψηφίας, ικανής να οδηγήσει τη χώρα σε εναλλακτική κατεύθυνση.

Ο προγραμματικός αυτός διάλογος, που προτείναμε και πριν τις εκλογές, θα πρέπει να αφορά ευρύτερες δυνάμεις και να μη συνδεθεί με σενάρια εκλογικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε θετική την αποδοχή μιας τέτοιας προοπτικής και από τον κ. Τσίπρα.

7. Επείγον ζήτημα θεωρούμε, τέλος, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ήδη από την παρούσα Βουλή, ώστε οι επαναληπτικές εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική.

Αν δε γίνει εφικτό άλλο κυβερνητικό σχήμα, τότε πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση λίγων ημερών με αποκλειστική αποστολή την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και κατάργηση του πριμ των 50 εδρών. Στο θέμα αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι αναλαμβάνουμε ήδη πρωτοβουλίες προς τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα. Η θετική στάση του κ. Τσίπρα για την προώθηση της απλής αναλογικής, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνοδευθεί και από πρακτικές πρωτοβουλίες στη Βουλή.