10 Μαΐ 2012

Κάλεσμα των Οικολόγων Πράσινων για κοινή πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή

Για ένα δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα 
που αντιστοιχεί στα δεδομένα της εποχής

Με επιστολή τους προς εναλλακτικά, φιλελεύθερα, κεντροαριστερά ή αριστερά κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής (Δημοκρατική Συμμαχία, Δημιουργία, Ξανά!, Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., Κοινωνική Συμφωνία, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας), οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν σε κοινή πρωτοβουλία για αλλαγή από αυτή τη Βουλή του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Στην επιστολή τονίζουν την εντυπωσιακή αναντιστοιχία της σύνθεσης της Βουλής σε σχέση με τις επιθυμίες των πολιτών:

-Κόμματα που αντιστοιχούν στο 19% των επιλογών των πολιτών δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή -Το πρώτο κόμμα, με ποσοστό μικρότερο των εκτός Βουλής κομμάτων, σχεδόν διπλασίασε την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση χάρη στο "μπόνους" των 50 εδρών

Πρόκειται για αποτέλεσμα ενός εκλογικού συστήματος εξόφθαλμα άδικου αλλά και που εντείνει τη δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης με σαφή προσανατολισμό.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν σε κοινή πρωτοβουλία ώστε η νέα Βουλή, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, που θα περιλαμβάνει τη θέσπιση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και του πλαφόν εισόδου 3%. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής πριν υπάρξει κυβερνητικό σχήμα είτε με τη δημιουργία κυβέρνησης με σκοπό τη νομοθετική αυτή αλλαγή και στη συνέχεια τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ήδη στηρίξει σχετική διαδικτυακή πρωτοβουλία www.mikrakommata.gr ενώ έθεσαν το ζήτημα στη συνάντησή τους με τον κ. Τσίπρα και στη δημόσια τοποθέτησή που ακολούθησε.

ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς τα "μικρά" κόμματα

Θέμα: Επείγουσα πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι

Με την επιστολή μας αυτή απευθυνόμαστε στα εναλλακτικά, φιλελεύθερα, κεντροαριστερά ή αριστερά κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής.

Πολλά είναι τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς από την ετυμηγορία των πολιτών στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Μία διάσταση όμως που ξεχωρίζει είναι η εντυπωσιακή αναντιστοιχία της σύνθεσης της Βουλής σε σχέση με τις επιθυμίες των πολιτών:

-Κόμματα που αντιστοιχούν στο 19% των επιλογών των πολιτών δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή -Το πρώτο κόμμα, με ποσοστό μικρότερο των εκτός Βουλής κομμάτων, σχεδόν διπλασίασε την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση χάρη στο "μπόνους" των 50 εδρών

Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα ενός εκλογικού συστήματος εξόφθαλμα άδικου και αναντίστοιχου με τα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής. Το κεντρικό επιχείρημα μάλιστα των υποστηρικτών του, δηλαδή το ότι έδινε κυβερνητικές λύσεις έστω και με έλλειμμα δημοκρατίας, δεν στέκει στις σημερινές συνθήκες, αντίθετα εντείνει τη δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης με σαφή προσανατολισμό.

Με την επιστολή μας αυτή σας καλούμε σε κοινή πρωτοβουλία ώστε η νέα Βουλή, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, που θα περιλαμβάνει τη θέσπιση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και του πλαφόν εισόδου 3%. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής πριν υπάρξει κυβερνητικό σχήμα είτε με τη δημιουργία κυβέρνησης με σκοπό τη νομοθετική αυτή αλλαγή και στη συνέχεια τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ήδη στηρίξει σχετική διαδικτυακή πρωτοβουλία www.mikrakommata.gr ενώ θέσαμε το θέμα στη συνάντησή μας με τον κ. Τσίπρα και στη δημόσια τοποθέτησή μας που ακολούθησε.