28 Μαΐ 2012

Συνάντηση του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελου με τους απεργούς της μονάδας ανακύκλωσης Ηρακλείου


Mε τους απεργούς του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών που απεργούν για σχεδόν δυο μήνες και τον πρόεδρο του Εργατο-Υπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη συναντήθηκε, το Σάββατο 26 Μαΐου, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων στην οποία συμμετείχαν ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος μαζί με τα μέλη της τοπικής Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Ηρακλείου Αριστείδη Παπαδάκη και Νίκο Γαγγιολάκη και Παναγιώτη Αναστασιάδη, υποψήφιο βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν για τα αίτια της κινητοποίησης και για τις συνθήκες εργασίας στη μονάδα. Η εταιρεία ΕΠΑΝΑ Α.Ε. που έχει αναλάβει μετά από διαγωνισμό την λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, αποφάσισε μονομερώς, επικαλούμενη την γενικότερη κατάσταση, την περικοπή κατά 22% των μισθών των εργαζομένων, κάνοντας την οικονομική επιβίωση τους πλέον οριακή, με δεδομένο ότι αυτό θα σήμαινε αμοιβή 500-580 Ευρώ τον μήνα για 8ωρη σκληρή εργασία. Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων εξέφρασε την συμπαράστασή της στους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοια μείωση των έτσι κι αλλιώς χαμηλών μισθών, πολύ περισσότερο που δεν έχει αλλάξει κάτι στους όρους της οικονομικής σύμβασης που έχει υπογράψει με την ΕΕΑΑ η εταιρία που έχει αναλάβει ως εργολάβος την λειτουργία της μονάδας. Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων επισήμανε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βρεθεί δίκαιη λύση για τους εργαζόμενους και να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της μονάδας. Ας σημειωθεί ότι τώρα το μεγαλύτερο μέρος των ανακυκλώσιμων υλικών οδηγείται στον σκουπιδότοπο λόγω της μη λειτουργίας της μονάδας.

Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, επισήμανε ότι το έργο το οποίο επιτελούν οι εργαζόμενοι στη μονάδα αυτή (στην οποία γίνεται διαλογή των ανακυκλώσιμων αντικειμένων από τους μπλέ κάδους με τα χέρια πάνω σε ιμάντα μεταφοράς) έχει πολύ μεγάλη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική σημασία και είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σωστή διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, που αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα στις μέρες μας.

Από τον Νίκο Χρυσόγελο προτάθηκε προς τους εργαζόμενους - αν τυχόν ο εργολάβος δεν θελήσει να συνεχίσει την λειτουργία της μονάδας - να δημιουργήσουν οι ίδιοι κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (ο νόμος 4019 προσφέρει την κατάλληλη νομική βάση) και να προτείνουν στον Δήμο Ηρακλείου και την ΕΕΑΑ να αναλάβουν οι ίδιοι την λειτουργία της μονάδας, επεκτείνοντας την ανακύκλωση και βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες εργασίας τους και κάνοντας βιώσιμη μακροχρόνια την απασχόλησή τους. Ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε να έχει κι ευρύτερη κοινωνική υποστήριξη αλλά να στηριχτεί και οικονομικά, μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να βελτιωθεί η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων του Ηρακλείου.

Ο Νίκος Χρυσόγελος προσκάλεσε τους εργαζόμενους και το Εργατο-Υπαλληλικό Κέντρο σε δυο ημερίδες που οργανώνει, ως ευρωβουλευτής, με αντικείμενο ακριβώς την ευρωπαϊκή εμπειρία και τα καλά παραδείγματα κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον τομέα της επαναχρησιμοποίησης κι ανακύκλωσης απορριμμάτων (Σύρος, 22 Ιουνίου) και γενικότερα στους τομείς παραγωγής αγροτικών προϊόντων, ενέργειας, και διαχείρισης απορριμμάτων (Αθήνα, Τεχνόπολις - Γκάζι, 6,7, 8 Ιουλίου).

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν συμβολικά οικονομική ενίσχυση 2000 € προς τους εργαζόμενους, ποσό που προέρχεται από το μισθό του Ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου, που δίνει το 50% του μισθού του για ενίσχυση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης.