23 Νοε 2013

Να ανακηρυχθεί η Γέφυρα του Γοργοποτάμου ως στοιχείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ

 ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO
Λαμία, 23.11.2013
Γιορτάζεται αύριο 24 Νοεμβρίου όπως κάθε χρόνο η Εθνική Αντίσταση στην ιστορική Γέφυρα. Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως γεγονός και πράξη αντίστασης, που συνέβαλε τα μέγιστα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  Το 1982, με απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθιερώθηκε η
επέτειος της ανατίναξης της Γέφυρας ως επίσημη γιορτή της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα. Επίσης με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΕ/1419/27429/27-6-1984, ΦΕΚ 494/Β/24-7-1984, χαρακτηρίστηκε η Γέφυρα του Γοργοποτάμου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και η γύρω περιοχή ως ιστορικός τόπος, σε μια ακτίνα 500 μ. από το μέσο της γέφυρας.
Ως Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε σε μια παραπέρα αναγνώριση. Με ανακοίνωσή μας στις 19/11/2008 είχαμε τονίσει ότι είναι καιρός και υποχρέωση της τοπικής κοινωνίας και της πολιτείας να προωθήσουν την πρόταση για την ανακήρυξη της ιστορικής Γέφυρας του Γοργοποτάμου ως στοιχείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τονίζαμε ότι «δεν θέλουμε η γέφυρα του Γοργοποτάμου να θυμίζει απλώς τον πόνο και την καταστροφή, που προκάλεσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο φασισμός, αλλά να λειτουργήσει και ως σύμβολο για έναν ειρηνικό κόσμο και ως πρόσκληση για την προετοιμασία όλων μας για την ειρήνη, καθώς και ως γέφυρα διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών. Ως γέφυρα, επίσης, μεταξύ της κοινωνίας και της φύσης, ιδιαίτερα σήμερα που η ανθρωπότητα οδηγεί το κλίμα και τα οικοσυστήματα σε μια πρωτοφανή κρίση, η οποία θα πλήξει πρώτα από όλα τις ανθρώπινες κοινότητες».
Παρά την προβολή που είχε η πρόταση από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, δεν έτυχε του ανάλογου ενδιαφέροντος από τις τοπικές αρχές, την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την ΤΕΔΚ και τους Δήμους, όπως θα περίμενε κανείς, για να ετοιμαστεί ο φάκελος και να προωθηθεί αρμοδίως. Μετά από ένα χρονικό διάστημα υιοθετήθηκε η πρόταση από δύο βουλευτές του νομού μας, την κυρία Μπατζελή και τον κ Σταικούρα. Ο Δήμος Λαμιέων επίσης υιοθέτησε την πρόταση σε σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τονίζουμε ότι η «Γέφυρα του Γοργοποτάμου» ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η  Έκθεση 2000/2036(ΙΝΙ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στα Ευρωπαϊκά κράτη: «να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας» και επίσης «να συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα κ.λ.π. εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας»
Το ζήτημα έχει πολλές πλευρές:
- Απαντάει στο χρόνο. Άλλο μια τυπική εκδήλωση το χρόνο, που σιγά - σιγά πιθανόν να ξεφτίζει, κι άλλο μια παγκόσμια αναγνώριση με πολλαπλές ευθύνες της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας.
- Απαντάει στην προστασία από ασυδοσίες, που πιθανόν υποβαθμίζουν την περιοχή (στάβλοι, υδροηλεκτρικά και ό,τι άλλο ανθρώπινο χωρίς έλεγχο)
- Απαντάει στο πώς θα γίνει ακόμα πιο ισχυρό το όνομα «ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ» 

Για μας η ανακήρυξη αυτή σηματοδοτεί και την διαφορετική προσέγγιση και διαχείριση, με όρους ήπιας βιώσιμης ευημερίας, της ευρύτερης περιοχής του Γοργοποτάμου και της Οίτης.