4 Νοε 2013

Η ευρωπαϊκή κοινωνία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν πρέπει να επιτρέψουν τη διάλυση του ελληνικού πανεπιστημίου

Συνέντευξη Τύπου και ενημερωτική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Ν. Χρυσόγελου
Συνέντευξη Τύπου και ενημερωτική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, Βρυξέλλες, με θέμα “Κρίση, εφαρμοζόμενες πολιτικές και συνέπειες για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια” διοργάνωσε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο με τη συμμετοχή Πρυτάνεων ελληνικών πανεπιστημίων, μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων: του Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου, Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), Προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων, του καθηγητή Πάρι Τσάρτας, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος του Προεδρείου της Συνόδου και της καθηγήτριας Ελένη Καραμαλέγκου, Πρόεδρου του Τμήματος Φιλολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέλος της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν έλληνες ευρωβουλευτές, και η Ρεμπέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: “Η παιδεία, η εκπαίδευση και το πανεπιστήμιο μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην διέξοδο της χώρας και της κοινωνίας από την κρίση, μέσω της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, της έρευνας καθώς και της κοινωνικής, παραγωγικής τεχνολογικής και οικολογικής καινοτομίας, της ανάδειξης του πολιτισμού και του περιβάλλοντος ως στοιχεία βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας. Σε μια εποχή κρίσης αξιών οι ανθρωπιστικές σπουδές μπορούν να συμβάλλουν στην αναζήτηση ενός νέου αξιακού μοντέλου. Όμως, η κυβέρνηση επέλεξε να πλήξει το χώρο του πανεπιστημίου με οριζόντιες περικοπές, επιβολή αυταρχικών λύσεων, κούρεμα των αποθεματικών των πανεπιστημίων και απολύσεις διοικητικού προσωπικού, μη αντικατάσταση διδακτικού προσωπικού που αποχωρεί, την ίδια στιγμή που 750 εκλεγμένοι καθηγητές πανεπιστημίου παραμένουν για πολύ καιρό αδιόριστοι. Η στήριξη του ελληνικού πανεπιστημίου για να βγει από την κρίση και να παίξει τον ρόλο που του αρμόζει είναι και ευρωπαϊκή υπόθεση, γι αυτό προσκάλεσα τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η αντιμετώπιση των αυθαίρετων παρεμβάσεων στο ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να αποτελέσει υπόθεση των ευρωβουλευτών, της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Χρειάζεται διάλογος και σεβασμός στην αυτονομία των πανεπιστημίων, η κυβέρνηση δεν μπορεί με αυταρχικές πράξεις να επιβάλει την διάλυση τους, δήθεν στο όνομα της αντιμετώπισης της δημοσιονομική κρίσης. Η εμπειρία δείχνει ότι με διαλυμένο το εκπαιδευτικό σύστημα δεν υπάρχει πιθανότητα μια κοινωνία να βγει από την κρίση, αντιθέτως για να βγει από την κρίση χρειάζεται να αναβαθμίσει την παιδεία και το εκπαιδευτικό της σύστημα. Αν καταρρεύσει και το ελληνικό πανεπιστήμιο πώς

 θα μπορέσουν οι περιφέρειες να διαμορφώσουν την δική τους Στρατηγική για την έρευνα, τη καινοτομία και τη τεχνολογία ώστε να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να διαμορφώσουν ένα πιο βιώσιμο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής; Πώς θα μπει η χώρα στα ερευνητικά προγράμματα Ορίζοντας 2020, πώς θα αλλάξει την οικονομία της προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, πώς θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για το 1,4 εκατομμύριο ανέργους από τους οποίους πολλοί είναι νέοι που έχουν ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες, πώς θα μπορέσει η κοινωνία να περάσει από την απελπισία, την οργή και την κατάθλιψη στη δημιουργική διέξοδο από την κρίση;”