1 Ιουν 2012

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ


Δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι!

Μια κυβερνητική πρόταση χρειάζεται σαφήνεια, τεκμηρίωση και συνέπεια. Μετά τη σημερινή δημοσιοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ , φοβόμαστε πως η λογική συνέχειά του και η υλοποίησή του οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ και ανεξάρτητη νομισματική πολιτική. Πέρα από το μνημόνιο, αρκετές από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά προϋποθέτουν ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Όσα ακούσαμε σήμερα λίγο διαφέρουν από τους αφορισμούς που μας είχε συνηθίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης ή τις γενικόλογες επικλήσεις ενός κόμματος που όμως δεν ετοιμάζεται να κυβερνήσει. Σε ποιους άραγε σκέφτεται να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δύσκολη δουλειά των τεκμηριωμένων προτάσεων; Από τη μεριά μας πάντως, καταθέτουμε διαρκώς τις προτάσεις μας στο δημόσιο διάλογο και είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες που δίνουν διέξοδο. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατά κανόνα δεν ανταποκρίνεται σε τέτοιες πρωτοβουλίες διαλόγου, όπως ακριβώς και στο διακομματικό στρογγυλό τραπέζι για την αναδιαπραγμάτευση του μνημόνιο που οργανώσαμε χθες.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως σε μια ομιλία 4500 λέξεων, πλούσια σε συνθήματα και γενικότητες, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο περιβάλλον, τη βιωσιμότητα ή την ποιότητα ζωής. Μήπως θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ πως αυτά αφορούν μια συζήτηση άλλη από αυτή για τη διέξοδο από την κρίση και τις προοπτικές της χώρας; Αντίθετα, ανησυχούμε έντονα με τη ρητή αλλά αδιευκρίνιστη αναφορά σε εξορύξεις ορυκτού πλούτου και υδρογονανθράκων για τα δημόσια έσοδα.
Ένα τέτοιο μέλλον βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα βουνά και τις θάλασσες της χώρας;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε πως δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι διεξόδου και πως η ελπίδα χρειάζεται να συνοδεύεται από λύσεις. Πιστεύουμε πως υπάρχει ένας άλλος δρόμος, πέρα από τις συμπληγάδες ή τις σειρήνες των λαϊκισμών. Για αυτόν όμως χρειάζονται τεκμηριωμένες προτάσεις και συμμαχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στη νέα Βουλή είναι απαραίτητοι για μια εναλλακτική κυβερνητική πλειοψηφία που θα δίνει λύσεις πέρα από τα αδιέξοδα του Μνημονίου, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και με σεβασμό στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Απαραίτητοι για να αναδεικνύονται τα κρίσιμα θέματα που μένουν σήμερα στη σκιά, για να λειτουργούμε ως ένα αντίβαρο στις θολές εξαγγελίες και στο έλλειμμα διαλόγου και προτάσεων της αριστεράς.

Περισσότερες πληροφορίες: Γραφείο Τύπου: 210 3306301