14 Ιουν 2012

Νέα παρέμβαση των Πράσινων και Ν. Χρυσόγελου για την κρίση


Συζήτηση της Ομάδας των Πράσινων με τον Μπαρόζο
Σε ειδική συνεδρίαση της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο προσκλήθηκε και συμμετείχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Μπαρόζο, την Τρίτη 12 Ιουνίου, στο Στρασβούργο, με θέμα την κρίση στην Ευρώπη. Οι πράσινοι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων έθεσαν σειρά ερωτημάτων στον πρόεδρο της Κομισιόν σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι συμπρόεδροι της Ομάδας Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεβέκκα Χαρμς παρέδωσαν στον κ. Μπαρόζο και επιστολή για το θέμα της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, με την οποία ζητούν την άμεση παρέμβαση της ΕΕ για να ξεπεραστεί η κρίση. Στην επιστολή, που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, περιγράφονται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια και στα νησιά. "Είναι ντροπή για την Ευρώπη να καταρρεύσει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα", επισήμανε η Ρεβέκκα Χαρμς .

Ο Νίκος Χρυσόγελος έθεσε το ερώτημα στον κ. Μπαρόζο, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει:

- Παράταση του χρόνου που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων κατά δυο (2) χρόνια (έως το 2016 αντί του 2014), ώστε να πετύχει.

- Πακέτο Επενδύσεων Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας για την Ελλάδα (Green New Deal Investment Package) για την Ελλάδα με στόχο την τόνωση και τον βιώσιμο αναπροσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

- Προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τους στόχους τους.

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι για να επιτευχθεί αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη για να ξεπεράσει την βαθύτερη κρίση της στην πιο πρόσφατη ιστορία της. Δεν πρέπει να υπάρχουν εκβιασμοί ή ασάφεια. Κατέθεσαν μάλιστα εκ νέου προτάσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης (δείτε πρόσφατη συνέντευξη Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Νίκου Χρυσόγελου http://youtu.be/M3fH1c2hxzs καθώς και προτάσεις των πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο).

Τα κύρια σημεία από την τοποθέτηση Μπαρόζο:

Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο εμποδίζουν με την στάση τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες για να δοθούν στοιχεία για καταθέσεις ελλήνων κι άλλων σε ελβετικές κι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έλληνες πολίτες. Αλλά πολλές από αυτές οφείλονται σε μη βιώσιμες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σεβόμαστε την ελληνική δημοκρατία, την Ελλάδα. Είναι σημαντικό μέλος της οικογένειας μας. Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά πρέπει να θέλει και εκείνη να μείνει. Δεν μπορεί να αλλάξουν οι δεσμεύσεις. Αλλά μπορεί να γίνουν πολλά για την ανάπτυξη, και μάλιστα για την πράσινη ανάπτυξη, υπάρχουν πόροι που μπορεί να διατεθούν. Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ΑΠΕ, την αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων.

Δεν υπάρχει μυστικό σχέδιο ούτε μυστικές συναντήσεις για ένα "μάστερ πλαν διάσωσης". Όμως, οι αρχηγοί των κρατών μελών, στα τέλη Ιουνίου, πρέπει να συμφωνήσουν ότι θα προχωρήσει η δημοσιονομική, τραπεζική και πολιτική ένωση. Αλλιώς δεν θα μείνουμε εδώ που είμαστε, αλλά θα πάμε προς τα πίσω.

- Χρειάζεται ένα "Ταμείο Αποπληρωμής του Χρέους", ένας προϋπολογισμός για την "ανάπτυξη και τις επενδύσεις" αλλά και μια ευρωπαϊκή δημοκρατική απάντηση στην κρίση του χρέους. Αν δεν υπάρχει αυτό το δημοκρατικό εργαλείο, τις αποφάσεις θα τις λαμβάνουν μη δημοκρατικά ελεγχόμενες δυνάμεις, η ανεξέλεγκτη αγορά.

- Οι 27 χώρες - στην πρόσφατη σύνοδο υπουργών - επιδιώκουν να αποφασίζει κάθε χώρα μόνη της για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και αντιτίθενται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ισχυρότερη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση για την Σένγκεν. Είναι ένα βήμα προς τα πίσω.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε μετά τη συζήτηση με τον κ. Μπαρόζο: "Για να υποστηρίξει η πλειοψηφία της κοινωνίας μεταρρυθμίσεις κι αλλαγές με στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση, η πολιτική που προωθείται πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και ισορροπημένη. Η εμμονή σε μια αποτυχημένη πολιτική ή η προώθηση μιας πολιτικής που θα οδηγήσει σε έξοδο από την Ευρωζώνη και πλήρη κατάρρευση δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Υπάρχει μια τρίτη στρατηγική, αυτή της λογικής, που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και να συμβάλλει στην μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να επιτύχει την δημοσιονομική εξυγίανση ενισχύοντας ταυτoxρόνως την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, αντισταθμίζοντας την απώλεια εισοδήματος με την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών, προωθώντας την πράσινη στροφή της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους. Χρειάζεται όμως σχέδιο, πολιτική βούληση, ενεργοποίηση της κοινωνίας και δέσμευση για υλοποίησή του.

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο δουλεύουν σταθερά προς μια τέτοια κατεύθυνση ".