29 Ιουν 2012

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ: Ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών – Αναπτυξιακό πακέτο 120 δις


Σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής, ο συνεκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε:

«Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον ΕΜΣ είναι καθοριστικής σημασίας για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση και αποτελούσε κεντρική μας πρόταση πριν τις εκλογές. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής όχι μόνο δεν κάνει καμία αναφορά στην -άλλωστε απούσα- Ελλάδα αλλά και έμμεσα αποκλείει τις ελληνικές τράπεζες από τις θετικές αλλαγές. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας εξηγήσει αν και με ποιον τρόπο έθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους μας το αίτημα του να αφορά η απόφαση ξεκάθαρα και τις ελληνικές τράπεζες, την ανακεφαλαιοποίηση των οποίων πληρώνουμε ήδη πανάκριβα.

Παράλληλα, η απόφαση για αναπτυξιακό πακέτο ύψους 120 δις είναι ανεπαρκής στις σημερινές συνθήκες. Ήδη από το 2009, πριν η κρίση πάρει τις σημερινές της διαστάσεις, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είχαμε ζητήσει συντονισμένο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 500 δις μέχρι το 2014. Το κρίσιμο όμως είναι τέτοιες επενδύσεις για έξοδο από την ύφεση να μην επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Να αφορούν μια πράσινη στροφή στην οικονομία και όχι να συμβάλουν ξανά στη δημιουργία μιας οικονομίας με ημερομηνία λήξης, κάτι που δυστυχώς καθόλου δε φαίνεται στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων της κυβέρνησης».