12 Σεπ 2010

Καλή επιτυχία στη Μαρία Βασιλάκου και στους Πράσινους της Βιέννης

Η Ελληνίδα Μαρία Βασιλάκου ηγείται του κόμματος των Πρασίνων στις κρίσιμες τοπικές και δημοτικές εκλογές της Βιέννης

Γράφει ο Δ. Δημητρακούδης

Ως επικεφαλής των υποψηφίων του κόμματος στις κρίσιμες τοπικές και δημοτικές εκλογές της Βιέννης στις 10 Οκτωβρίου, η Ελληνίδα Μαρία Βασιλάκου, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Πρασίνων στην τοπική Βουλή του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και αρχηγός της οργάνωσής του στην αυστριακή πρωτεύουσα, κήρυξε την Τρίτη την έναρξη του προεκλογικού του αγώνα σε μεγάλη εκδήλωση στη φημισμένη βιεννέζικη Συνοικία των Μουσείων.
Στην ιδιαίτερα μαχητική ομιλία της, η Ελληνίδα βουλευτής προσπάθησε να μεταδώσει στα στελέχη και στους οπαδούς της πεποίθηση και αισιοδοξία για την εκλογική επιτυχία του κόμματός της, αλλά και θάρρος και ευφορία για την προσέλκυση ψηφοφόρων στο πλαίσιο του καθοριστικού όσο και δύσκολου προεκλογικού αγώνα.
Στοχεύοντας σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα για τους Πρασίνους, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές της Βιέννης το..........

2005 είχαν αποσπάσει ποσοστό 14,6% που θα απέτρεπε μια εκ νέου απόλυτη πλειοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών, η ίδια τόνισε ως ευκαιρία όχι μόνον για την Αυστρία αλλά και για την Ευρώπη μια έκβαση των εκλογών που θα οδηγεί, για πρώτη φορά στην ιστορία, σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, στην πόλη και το ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες και Πρασίνους.
Ως στόχους της η κ. Βασιλάκου προσδιόρισε την αλλαγή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, την επένδυση σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και περίθαλψη, στη μετατροπή της Βιέννης σε μια μητρόπολη προστασίας του κλίματος, ενώ ζήτησε την αυτόματη απόδοση της αυστριακής υπηκοότητας στα παιδιά κατά τη γέννησή τους.
Έντονη κριτική άσκησε η Ελληνίδα βουλευτής και αρχηγός των Πρασίνων της Βιέννης στη γνωστή ρατσιστική και ξενοφοβική ιδεολογία του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, "η θέση της είναι στον κάδο απορριμμάτων", καθώς και στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ για την πολιτική της στο θέμα του ασύλου.
Χάριν των επικείμενων τοπικών και δημοτικών εκλογών της Βιέννης, για τις οποίες η ίδια είχε δηλώσει ότι θέλει "να αγωνιστεί και να νικήσει", η κ. Βασιλάκου δεν είχε αποδεχθεί την "πολύ ενδιαφέρουσα και τιμητική" για την ίδια πρόταση που φέρεται να της είχε κάνει την επομένη των περσινών βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα ο νέος τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του ως υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η κ. Βασιλάκου είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου των Ελλήνων Οικολόγων-Πρασίνων στις περσινές Ευρωεκλογές, με μια υποψηφιότητα "αλληλεγγύης", όπως την είχε χαρακτηρίσει τότε, για να συνδράμει στον προεκλογικό τους αγώνα ως γνωστή προσωπικότητα και ως επιτυχημένη πολιτικός των Πρασίνων της Αυστρίας.
Η Μαρία Βασιλάκου είχε εκλεγεί τον Ιούνιο του 2004 νέα αρχηγός των Πρασίνων της Βιέννης και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας τους στην τοπική Βουλή και από το 2008 είναι και αντιπρόεδρος των Πρασίνων της Αυστρίας, με τους οποίους εκλέγεται στην τοπική Βουλή της Βιέννης από το 1996.
Το κόμμα της, μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2008, είναι η πέμπτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, διαθέτοντας στην αυστριακή Βουλή 20 στο σύνολο των 183 εδρών της, ενώ στις τοπικές και δημοτικές εκλογές της Βιέννης τον Οκτώβριο του 2005 είχε πετύχει ποσοστό 14,63% και 14 έδρες στο σύνολο των 100 εδρών της τοπικής Βουλής.
Η Ελληνίδα πολιτικός γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1969 στην Αθήνα και βρίσκεται από το 1986 στη Βιέννη, όπου σπούδασε Ψυχολογία και Γλωσσολογία, συμμετέχοντας από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της ενεργά στο αυστριακό φοιτητικό κίνημα.


Αναρτήθηκε από kafeneio

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/09/blog-post_4864.html