31 Αυγ 2010

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Άξονες για πράσινο τοπικό και περιφερειακό πρόγραμμα,
δίνουν στη δημοσιότητα οι Οικολόγοι Πράσινοι

31.8.2010

Τη βασική φιλοσοφία των προτάσεών τους για τα τοπικά και περιφερειακά προγράμματα, παρουσιάζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Οι «Προγραμματικοί Άξονες Πράσινου Τοπικού και Περιφερειακού Προγράμματος» συζητήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν στο τελευταίο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων. Φιλοδοξία της προσπάθειας είναι να προβάλουμε την πράσινη αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, να βοηθήσουμε τον προγραμματικό διάλογο στις δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις και να οριοθετήσουμε το πλαίσιο των συνεργασιών μας στη αυτοδιοίκηση.

Κεντρική θέση στους Προγραμματικούς Άξονες έχει η τοπική διάσταση της οικονομίας και η προώθηση μορφών εναλλακτικής κοινωνικής οικονομίας, προσανατολισμένων τόσο στη συμφιλίωση της οικονομίας με το περιβάλλον όσο και στον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων. Υπάρχουν επίσης κεφάλαια για την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, την υγεία, αλλά και για μια αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχή. Άλλες ενότητες αφορούν τις μετακινήσεις και το κυκλοφοριακό, το περπάτημα και το ποδήλατο, την πολιτική για το νερό, την ενέργεια και το κλίμα, την αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, το αστικό και περιαστικό πράσινο, την ανάσχεση της διάχυσης των πόλεων στην ύπαιθρο.

«Η τοπική και περιφερειακή κλίμακα είναι εξαιρετικά σημαντική για τη φιλοσοφία του πράσινου κινήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Εξίσου σημαντικός, όμως, είναι και ο συντονισμός σε κοινούς στόχους. Για τους Οικολόγους Πράσινους, λοιπόν, το στοίχημα είναι να συνδεθεί η συνολική πράσινη αντίληψη, όπως εκφράζεται στους Προγραμματικούς Άξονες, με τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε δήμου και περιφέρειας».

Ολόκληρο το κείμενο των Προγραμματικών Αξόνων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.ecogreens-gr.org/Docs/Topiko_Prasino_Programma.pdf, όπου είναι ελεύθερα διαθέσιμο.


Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες: Ορέστης Κολοκούρης 6947 313665
Νάγια Παπαλιάκου 6977 264379
Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070