25 Αυγ 2010

ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΔΝΤ Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ;

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

25.8.2010

ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΔΝΤ Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ;

Θύμα του Δ.Ν.Τ. κινδυνεύει να πέσει η φετινή σχολική χρονιά, προειδοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, καθώς ο χώρος της σχολικής εκπαίδευσης αντιμετωπίζεται με καθαρά λογιστικές αντιλήψεις.

Η μαζική έξοδος των εκπαιδευτικών λόγω ασφαλιστικού, η μείωση των νέων διορισμών κατά 50% και ο δραστικός περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών σε σχέση με άλλες χρονιές, δημιουργούν δραματικά κενά στο εκπαιδευτικό δυναμικό. Την ίδια στιγμή αναμένεται αύξηση του αριθμού των μαθητών, καθώς η συρρίκνωση των εισοδημάτων οδηγεί αρκετές οικογένειες να εγκαταλείψουν την ιδιωτική εκπαίδευση και να στραφούν στο δημόσιο σχολείο.


Ο κίνδυνος να χαθούν πλήθος διδακτικές ώρες λόγω αδυναμίας να καλυφθούν τα κενά, αλλά και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών καθώς πιέζονται να παρέχουν απλήρωτη υπερωριακή εργασία και να μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή, δημιουργούν εκρηκτικό περιβάλλον στο χώρο της σχολικής εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τους 116 νέους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, μόλις λίγες μέρες πριν την αρχή της σχολικής χρονιάς, που επισημαίνουν ότι τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές θα ξεπερνούν τις 10.000, ακόμα και μετά τον πρώτο κύκλο προσλήψεων την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να εξηγήσει στους πολίτες γιατί περιορίστηκαν κατά 50% οι προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και της υπουργού ότι από την πολιτική παγώματος των προσλήψεων θα εξαιρούνταν τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

Παράλληλα απαιτούν την άμεση κάλυψη των αναγκών, τουλάχιστον σε εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να σταματήσει η περαιτέρω απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του έργου της.

Σήμερα η συρρίκνωση των εισοδημάτων δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις και προσδοκίες για το ρόλο της δημόσιας εκπαίδευσης, ως συλλογικού αγαθού που μπορεί να αναπληρώσει ένα μέρος από τη χαμένη αγοραστική μας δύναμη. Ο ευαίσθητος χώρος του σχολείου θα πρέπει να προστατευθεί από τις επιπτώσεις της πολιτικής του ΔΝΤ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες: Ιωάννα Κοντούλη 6972 400417