6 Αυγ 2010

Επιτυχημένη περιοδεία και σημαντικές επαφές των Οικολόγων Πράσινων στην Λαμία

3/8/2010

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η περιοδεία κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων στη Λαμία, με επαφές με κοινωνικούς, παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς στην Λαμία, αλλά και με την εκδήλωση για τα εγκαίνια του γραφείου της Πολιτικής Κίνησης Φθιώτιδας στην πόλη. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Ελεάννα Ιωαννίδου, εκπρόσωπος τύπου και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, η Έφη Γρίβα Συντονίστρια της Πολιτικής Κίνησης Φθιώτιδας και ο Στέφανος Σταμέλλος μέλος της Πολιτικής Κίνησης.

Στη συνάντηση με τους Οικολόγους Πράσινους, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Λαμίας, κ Γεωργαντάς, έθεσε το ζήτημα της συρρίκνωσης των εσόδων των μικρών εμπορικών καταστημάτων στην πόλη, που οφείλεται αφενός στην οικονομική κρίση και αφετέρου στον ανταγωνισμό από μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τα οποία λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες άδειες από τη Νομαρχία και την Πυροσβεστική, αλλά και από το παραεμπόριο. Από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων τέθηκε ως βασική πρόταση η τόνωση του εμπορικού κέντρου της Λαμίας, μέσω πράσινων αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων, με παράλληλη λειτουργία περιφερειακών δρόμων και μεγάλων χώρων στάθμευσης με πυκνή συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο, ώστε το κέντρο της Λαμίας, όπου βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, να εξελιχθεί σε χώρο αναψυχής των κατοίκων της και ανάπτυξης των τοπικών εμπορικών δραστηριοτήτων. Η αντιμετώπιση του παραεμπορίου, σύμφωνα με τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων, δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στην καταστολή, αλλά κυρίως στην κοινωνική ένταξη των ανθρώπων που έχουν το παραεμπόριο ως μοναδική διέξοδο για την επιβίωσή τους, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η βαθύτερη αιτία του προβλήματος. Παράλληλα, οι Οικολόγοι Πράσινοι πρότειναν την συνεργασία των φορέων, ώστε να καταρτισθεί ένα τοπικό σύμφωνο ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, με σκοπό να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή και η ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η αντιπροσωπεία του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ Δημογιάννη, έθεσε το φλέγον ζήτημα της απονιτροποίησης της αγροτικής καλλιέργειας, το αίτημα για ορθολογική πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων, με ταυτόχρονη αναγραφή του τόπου προέλευσης στις συσκευασίες διάθεσής τους. Η αναγραφή πρέπει να είναι αναλυτική στις περιπτώσεις όπου τα προϊόντα, που διατίθενται συσκευασμένα, προέρχονται από πρόσμιξη τοπικών με εισαγόμενα, και συγχρόνως να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους διάθεσής τους. Ζήτησε την συμμετοχή στις λαϊκές αγορές μόνο των παραγωγών, που διαθέτουν εκεί τα δικά τους προϊόντα και τον αποκλεισμό όσων, μέσω μιας μικρής δικής τους παραγωγής, έχουν στην ουσία μετατραπεί σε εμπόρους που διαθέτουν στις λαϊκές προϊόντα άγνωστης προέλευσης. Κατήγγειλε την παράνομη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την συμπίεση στις τιμές διάθεσης των ελληνικών, καθώς και τη λειτουργία του ολιγοπωλίου στον χώρο των εμπόρων γεωργικών προϊόντων. Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων δεσμεύθηκε να προωθήσει τα ζητήματα αυτά στην Θεματική Ομάδα Γεωργίας του κόμματος και να συνεχίσει τον γόνιμο διάλογο με τους αγρότες της περιοχής, ώστε τα αιτήματα και οι επισημάνσεις τους να αποτελέσουν βάση για τη συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης ενίσχυσης της ελληνικής γεωργίας. Οι Πράσινοι τόνισαν, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης της πιστοποιημένης βιολογικής γεωργίας, παράλληλα με την πιστοποίηση των συμβατικών προϊόντων ποιοτικής γεωργίας και την προτεραιότητα στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς πρωτίστως με τοπικά προϊόντα μέσω τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών.

Εκτός από τις ανωτέρω προγραμματισμένες επαφές, η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων επισκέφθηκε δύο συνοικισμούς τσιγγάνων Ρομά, στον Ξηριά και στο Παγκράτι, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εκπροσώπους τους, οι οποίοι ανέπτυξαν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η σχεδιαζόμενη από τις αρμόδιες αρχές επιβολή της μετακίνησης των Ρομά στην θέση Καμηλόβρυση, 13 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λαμίας, είναι νομικά και ανθρωπιστικά απαράδεκτη, γιατί θα συμβάλει αποκλειστικά και μόνο στην περαιτέρω γκετοποίησή τους. Αντίθετα, αυτό που οφείλει να πράξει η Πολιτεία είναι να δημιουργήσει συνθήκες ένταξής τους στον κοινωνικό ιστό μέσα από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για στέγη, εργασία και πραγματική –και όχι εικονική- ενίσχυση της πρόσβασης τόσο των ανηλίκων, αλλά και όσων ενηλίκων το επιθυμούν, στο δημόσιο σύστημα παιδείας. Άμεση προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει, παράλληλα, να είναι η πλήρης στελέχωση του Ιατροκοινωνικού Κέντρου (ΙΑΚΚ), που σήμερα υπολειτουργεί, ώστε να επιτελέσει το έργο που ορίζεται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες:
Ελεάννα Ιωαννίδου 6932705289
Στέφανος Σταμέλλος 6977261256