17 Σεπ 2010


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:
ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας”, από 16 μέχρι 22 Σεπτεμβρίου, αποτελεί τη μετεξέλιξη της “Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο”.

Τη δεκαετία του ’80, με την πίεση του πράσινου κινήματος, οι τοπικές αρχές πολλών πόλεων άρχισαν να ανοίγουν το κέντρο τους σε μια διαφορετική άποψη μετακίνησης, αποκλείοντας για μια μέρα την κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων σε περιοχές των κέντρων των πόλεων και ενθαρρύνοντας την πρόσβαση με τη συγκοινωνία, το ποδήλατο και το περπάτημα.

• Τονίζεται έτσι η δυνατότητα να αποκτήσουν οι πόλεις διαφορετική όψη και να γίνουν πολύ πιο λειτουργικές, αν περιορίσουν το αυτοκίνητο και δώσουν χώρο στις άλλες μορφές μετακίνησης.

• Οι πολίτες αποκτούν άμεση εμπειρία για τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσέγγισης και ενθαρρύνονται να τα διεκδικήσουν.

• Παράλληλα δοκιμάζονται ρυθμίσεις υπέρ της ήπιας μετακίνησης, που μπορούν αργότερα να εφαρμοστούν και σε καθημερινή βάση.
Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής οδήγησε τελικά σε μια ετήσια “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας”.

Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη βιώσιμη μετακίνηση, οργανώνονται και φέτος σε πολλές εκατοντάδες πόλεις της Ευρώπης. Ανάμεσά τους θα συναντήσουμε, όμως, μόνο 5 ελληνικούς δήμους: Θεσσαλονίκη, Πανόραμα, Βέροια, Γιαννιτσά, Λαμία. Οι υπόλοιπες πόλεις φαίνεται ότι δε θεωρούν το γεγονός άξιο ούτε καν για τις δημόσιες σχέσεις των δημάρχων τους. Στην Αθήνα εκδηλώσεις οργανώνονται από κρατικούς φορείς το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, με κλείσιμο της οδού Πανεπιστημίου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες, λαμβάνουμε μέρος σε αυτές και καλούμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο. Θεωρούμε όμως απαραίτητο οι εκδηλώσεις αυτές να αποκτήσουν τον ουσιαστικό χαρακτήρα που έχουν σε όλη την Ευρώπη, και να πάψουν να περιορίζονται στο επίπεδο των δημόσιων σχέσεων κρατικών και δημοτικών παραγόντων. Αυτονόητο είναι άλλωστε ότι οι επετειακές εκδηλώσεις δε μπορούν να συγκαλύπτουν ούτε την καθημερινή καταπάτηση των δικαιωμάτων των πεζών και των ποδηλατών (κατάληψη πεζοδρομίων, καθημερινή διακινδύνευση της ζωής των ποδηλατών) ούτε την τελμάτωση της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας με την ακόμα υπαρκτή ασυνέπεια στα δρομολόγια.

Σε καιρούς ακριβής βενζίνης, υψηλών διοδίων και μειωμένων εισοδημάτων, έχουμε ένα ακόμη λόγο να απαιτήσουμε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην κυριαρχία τουαυτοκινήτου, με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την τσέπη μας। Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές είναι σημαντικό να φέρουν στο προσκήνιο στρατηγικές και προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για φιλόδοξους στόχους για τη συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο, ώστε κάθε μέρα στην πόλη να είναι για όλο και περισσότερους “μέρα χωρίς αυτοκίνητο”.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Παύλος Παναγιωτόπουλος 6977 507419