26 Σεπ 2010

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ


Γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων
Μιχ. Τρεμόπουλου
26.9.2010

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών, ο Μιχ. Τρεμόπουλος
απευθύνει έκκληση προς τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης να μην την αποδεχθεί

Συνεδριάζει αύριο Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την πρόταση της Κομισιόν που απλοποιεί τις εγκρίσεις νέων μεταλλαγμένων ποικιλιών, παρέχοντας παράλληλα στις εθνικές κυβερνήσεις κάθε χώρας την ευχέρεια να αποφασίζουν αν οι ποικιλίες αυτές θα καλλιεργηθούν στο έδαφός τους.

Δήλωση για το θέμα αυτό έκανε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά επικίνδυνη την προτεινόμενη ρύθμιση και καλώντας τον Έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη να την απορρίψει.

«Τα μεταλλαγμένα αντιπροσωπεύουν ένα ανυπολόγιστο ρίσκο για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία αλλά και την ανεξαρτησία των αγροτών. Η συμφωνία που προτείνει η Κομισιόν στις χώρες μέλη, δεν παρέχει διασφαλίσεις ούτε για τους καλλιεργητές ούτε για το περιβάλλον.

Αν εγκριθεί, η αποδοχή των εθνικών κυβερνήσεων για νέες εγκρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχει ως μόνη προϋπόθεση τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων, της αμφιλεγόμενης EFSA. Η τελευταία έχει γνωμοδοτήσει θετικά για όλες ανεξαιρέτως τις ποικιλίες μεταλλαγμένων, με κριτήρια που ταυτίζονται απόλυτα με εκείνα των εταιριών βιοτεχνολογίας.

Το προτεινόμενο πλαίσιο δίνει στις εθνικές κυβερνήσεις την ευχέρεια να αρνούνται την καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών στη χώρα τους, αποκλείει όμως τη δυνατότητα επίκλησης κινδύνων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, με αποτέλεσμα η όποια εθνική απαγόρευση να είναι εξαιρετικά ευάλωτη απέναντι σε ενδεχόμενα νομικά μέτρα εταιριών ή ξένων κυβερνήσεων που θα ήθελαν να επιβάλουν τα μεταλλαγμένα. Για το λόγο αυτό, η πρόταση της Κομισιόν έχει απορριφθεί σε διεθνές επίπεδο τόσο από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και από τους φορείς των αγροτών. Σε περίπτωση που καλλιεργηθούν μεταλλαγμένα δίπλα στα σύνορά μας, ο κίνδυνος επιμόλυνσης θα είναι σοβαρός για τους αγρότες της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Καλούμε λοιπόν τον Έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απορρίψει τις επικίνδυνες προτάσεις της Κομισιόν και να προωθήσει ως εναλλακτική λύση την υιοθέτηση ενός νέου ευρωπαϊκού μορατόριουμ, τουλάχιστον μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που είχαν θέσει το Δεκέμβριο του 2008 οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος».

Για περισσότερες πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868