9 Φεβ 2013

Επίσκεψη των Οικολόγων Πράσινων στο μπλόκο της Νίκαιας & συνέντευξη Τύπου

Επιβίωση των αγροτών - Ποιότητα στη Γεωργία

Τη στήριξη των Οικολόγων Πράσινων στα δίκαια αιτήματα των αγροτών μετέφερε ο συντονιστής της Γραμματείας και πρώην ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος, που επισκέφτηκε τους αγρότες και έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, μαζί με τον Κ. Κούτσικο, συντονιστή Λάρισας και τον Δ. Λιόλιο, βιοκαλλιεργητή.

“Οι αγρότες έχουν δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση σε πόρους, γνώσεις, τεχνικές συμβουλές και εγγυήσεις ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν στην Ελλάδα της κρίσης και να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση” είπε ο Μ. Τρεμόπουλος.

“Καλούμε όλους σε ένα κοινό Θεσσαλικό τραπέζι διαλόγου για το αγροτικό πρόβλημα, με τη συμμετοχή του κόσμου και των εμπλεκόμενων φορέων”, τόνισε ο Κ. Κούτσικος.

“Ένα όχι στην κοροϊδία των αγροτών, στην αποτυχημένη αγροτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο ξεπερασμένο μοντέλο της χημικοσυντηρούμενης γεωργίας και στις πελατειακές σχέσεις, πρέπει να συνοδευτεί από μερικά μεγάλα ΝΑΙ: στην ποιοτική γεωργία, στη στήριξη νέων γεωργών, στη στήριξη ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών νέας γενιάς, στη στήριξη μικρών παραγωγών με εγγυήσεις του δημοσίου κάτω από ένα ταμείο εγγυοδοσίας, στην άσκηση πολιτικής για έναν αγροτικό τομέα χαμηλών εισροών, στη μείωση του κόστους των αγροτικών προϊόντων και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος μέσα από δίκτυα παραγωγών και καταναλωτών, λαϊκές αγορές, αγορές παραγωγών, αγορές βιολογικών προϊόντων για την απευθείας διακίνηση προϊόντων”, τόνισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Αντιπροσωπεία του κόμματος, με επικεφαλής τον Μ. Τρεμόπουλο, επισκέφτηκαν τους αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας, αντάλλαξαν απόψεις μαζί τους και δήλωσαν ότι συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις των αγροτών, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της ειρηνικής μορφής του αγώνα τους, που δε διχάζουν την κοινωνία και δεν αποτελούν πρόσχημα για επικοινωνιακή επίθεση σε βάρος τους.

Ζήτησαν, μάλιστα, συνάντηση με τους αστυνομικούς διευθυντές Θεσσαλίας και Λάρισας, όπου τους έθεσαν το ζήτημα γιατί να αποκλείεται από την αστυνομία η λωρίδα κυκλοφορίας που αφήνουν ελεύθερη οι αγρότες, για να πάρουν την απάντηση ότι αυτό γίνεται για την ασφάλειά τους.

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων επισκέφθηκε, επίσης, και συνομίλησε με τους βιοκαλλιεργητές στη βιολογική αγορά της Λάρισας καθώς και με τον πρόεδρο τους κ. Φώτη Τσιαγκάλη. Επισκέφθηκε, επίσης, στη δημαρχείο και συνομίλησε με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και δήμαρχο Κιλελέρ κ. Ρίζο Κομήτσα.

Πιο αναλυτικά, οι Οικολόγοι Πράσινοι ανέφεραν ότι τα τελευταία χρόνια είναι κοινώς αποδεκτό πως ο αγροτικός τομέας έχει αφεθεί να ακολουθεί το δικό του δρόμο, χωρίς να υπάρχουν σημεία στοχευμένης πολιτικής, σαφούς οράματος και ενός οργανωμένου πλάνου. Αποτέλεσμα της απουσίας κεντρικού σχεδιασμού είναι η σημερινή προβληματική εικόνα του αγροτικού τομέα που παρά του ότι θα μπορούσε να αποτελεί βασικό στοιχείο στήριξης των τοπικών οικονομιών και της εθνικής οικονομίας, δεν έχει αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής γεωργίας αλλά έχει εγκλωβιστεί από το κόστος των εφοδίων, την μονοκαλλιέργεια, τους περιορισμούς και τις επιπτώσεις της κατασπατάλησης και καταστροφής των φυσικών πόρων και πλήθος άλλων εξαρτήσεων.

Στην πρόσφατη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων παρουσιάστηκε μια σειρά μέτρων για τους αγρότες και την γεωργία η οποία στάθηκε σε μεγάλο βαθμό στην υλοποίηση των αυτονόητων όπως για παράδειγμα στην κάλυψη του κενού για την σύνταξη των αγροτών το οποίο η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ ήταν υποχρεωμένο να το λύσει και το οποίο ήταν μια εσωτερική αστοχία του προγράμματος.

Το ζήτημα της υποθηκευμένης αγροτικής γης με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΤΕ είναι ένα πολυεπίπεδο ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της αγροτικής δραστηριότητας. Στην παρούσα κατάσταση οι τράπεζες για να διατηρήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν θέλουν να γίνουν άμεσες εκποιήσεις που θα πιέσουν την αξία των αγροτεμαχίων ταυτιζόμενες έτσι προσωρινά με την διάθεση των αγροτών. Στο μέλλον η πίεση για μαζικές εκποιήσεις πιθανότατα να αυξηθεί θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την γεωργία.

Η μείωση του κόστους άρδευσης μέσω του βραδινού τιμολογίου ΔΕΗ είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά συνοδεύεται από διάφορα τεχνικά προβλήματα καθώς περιορίζει την αρδευτική περίοδο, χωρίς να διευκολύνεται μεγάλο εύρος αγροτικών δραστηριοτήτων.

Η πίεση για μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου πέφτει στο κενό εξαιτίας του υφιστάμενου συστήματος φορολόγησης αλλά και της απουσίας λογιστικών βιβλίων που θα επέτρεπε τον σχετικό έλεγχο. Η ουσία είναι πως αποτελεί δίκαιο αίτημα η εξίσωση του κόστους πετρελαίου με τη ναυτιλία, γιατί η γεωργία δεν αντιμετωπίζεται με τα ίδια μέτρα και σταθμά ενώ συμμετέχει ισότιμα στο Εθνικό ΑΕΠ.

Στη δεδομένη οικονομική συγκυρία είναι προκλητικό το ότι δεν διευθετούνται άμεσα οι πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας, την ίδια στιγμή που 7700 σχέδια βελτίωσης λιμνάζουν εξ αιτίας της τραγικής και χωρίς λόγο καθυστέρησης των προεγκρίσεων.

Τα προβλήματα της γεωργίας στη χώρα μας είναι δομικά ενώ πολλά από αυτά δεν έχουν κόστος για την επίλυσή τους παρά χρειάζονται όραμα και μια στοχευμένη πολιτική, έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναγέννηση του αγροτικού τομέα.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνος Κούτσικος: 6977830413