1 Φεβ 2013

Ως εδώ με τις οσμές από το πυρηνελαιουργείο!

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Φθιώτιδας καλούμε τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των οσμών από το πυρηνελαιουργείο στην περιοχή της Δαμάστας

Γινόμαστε δέκτες καταγγελιών ότι η βαριά και έντονα οχλούσα οσμή οδηγεί πολίτες να κλείνουν τα παράθυρα ακόμα και μέσα στη Λαμία, αλλά περισσότερο στα χωριά του κάμπου.

Είναι γνωστό, μια και το πρόβλημα ταλαιπωρεί την περιοχή εδώ και χρόνια, ότι τα μέτρα πρέπει να εστιάσουν αφενός στην ορθή λειτουργία των μηχανισμών απόσμησης, αφετέρου - και κυρίως - στην τακτική μεταφορά των φορτίων του πυρήνα από τους ελαιουργούς πριν αρχίσουν τα φαινόμενα σήψης. Σοβαρή υποχρέωση, επίσης, του πυρηνελαιουργείου είναι η αποθήκευση της πρώτης ύλης σε κλειστό χώρο, ώστε να μη βρέχεται.


Θυμίζουμε ότι πριν λίγα χρόνια, μετά από καταγγελίες και διαμαρτυρίες των κατοίκων, η Νομαρχία Φθιώτιδας είχε φτάσει στο σημείο να κλείσει το εργοστάσιο για μερικές ημέρες.

Επειδή διαπιστώνουμε ότι, παρά τις καταγγελίες, η επιχείρηση δεν παίρνει κανένα μέτρο, ζητούμε επιτέλους αντίδραση και συστηματικούς ελέγχους. Τα πρόστιμα, που δεν πληρώνονται ποτέ, ξέρουμε καλά ότι δεν αρκούν. Οι κάτοικοι που υφίστανται την αφόρητη όχληση αναμένουν αποτελεσματική επιβολή των περιβαλλοντικών όρων.