22 Φεβ 2013

«Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΗ ΒΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ»

Πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων κατά του ναζισμού και της βίας, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη ματαίωση της Πολιτικής Επιστράτευσης.

Απευθύνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, πλην Χ.Α.

Παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου

Πολιτική πρωτοβουλία κατά του ναζισμού και της βίας αναλαμβάνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με κεντρικό μήνυμα ότι «η αποφασιστικότητα και η μη βίαιη δράση μπορούν να είναι πιο δυνατές από τους ναζί». Αφορμή, η επέτειος των 70 χρόνων από τις κινητοποιήσεις του 1943 (από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 5 Μαρτίου), που ανέδειξαν την Ελλάδα ως τη μόνη χώρα που κατάφερε να ματαιώσει την πολιτική επιστράτευση που επέβαλαν οι ναζί σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη.

· Με πρόσκληση σε ολόκληρο το φάσμα των (μη φασιστικών) πολιτικών κομμάτων, τις οργανώσεις των επιζώντων αντιστασιακών και τις σύγχρονες αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν συντονισμό για εκδηλώσεις μνήμης, που θα αναδείξουν ευρύτερα το νόημα και την επικαιρότητα της επετείου.

· Παράλληλα, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων (πλην Χ.Α.), προτείνουν ειδική συνεδρίαση της Βουλής για να τιμηθεί η επέτειος με έκδοση ψηφίσματος.

· Ανάλογες πρωτοβουλίες ανέλαβαν οι Οικολόγοι Πράσινοι προς το Δήμο Αθηναίων και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μέσω της «Αττικής Οικολογικής Απάντησης».

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε πολλαπλά επίκαιρη την ανάδειξη της επετείου, καθώς σήμερα επιχειρείται στη χώρα μας απροκάλυπτα η απενοχοποίηση και η αναβίωση του ναζισμού ως αποδεκτής πολιτικής δύναμης» τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας. «Την ίδια στιγμή στην κοινωνία, αλλά και στους κύκλους της εξουσίας, κερδίζουν έδαφος επικίνδυνες αντιλήψεις που ταυτίζουν τη βία με την αποτελεσματικότητα, και τη μη βία με την αδυναμία και την υποταγή. Με την πρωτοβουλία μας θέλουμε λοιπόν να δείξουμε ότι η βία δε μπορεί να έχει τον τελικό λόγο».

«Σε συνθήκες απείρως χειρότερες από τις σημερινές, η οργανωμένη Βία αναγκάστηκε να υποχωρήσει μπροστά σε άοπλους αλλά αποφασισμένους πολίτες» συμπλήρωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ως υπεύθυνος της πρωτοβουλίας. «Είναι λοιπόν σημαντικό να αναδειχθεί μια επέτειος που στέλνει το μήνυμα ότι Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΗ ΒΙΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ. Ίσως μπορούμε να εμπνεύσουμε έτσι στην κοινωνία μας κάτι από τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που αναζητά σήμερα. Σε αυτή την προσπάθεια, οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ανοιχτοί να συναντηθούμε με το ευρύτερο δυνατό φάσμα δυνάμεων, όσο σημαντικές κι αν είναι οι διαφωνίες μας σε άλλα σοβαρά θέματα».

Σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη Χαλκιδική, σημείωσαν ότι «η ασφάλεια των πολιτών είναι αδιαίρετη: είναι αδιανόητο να εξαιρείται η κρατική βία και οι αστυνομικές παρανομίες, που δυστυχώς κλιμακώθηκαν μετά την επίσκεψη του κ. Δένδια. Η καταδίκη της βίας δε μπορεί να θεωρείται ξέπλυμα για μια κατ’ ευφημισμό επένδυση, που η νομιμότητά της δεν έχει ακόμη κριθεί και που αντιστρατεύεται κάθε έννοια βιωσιμότητας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για ανοικτό και ισότιμο δημόσιο διάλογο από μηδενική βάση, όπως επιβάλλουν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η Συνθήκη του Άαρχους, με παράλληλο πάγωμα των έργων του χρυσωρυχείου και τοπικό δημοψήφισμα σε επίπεδο νομού μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες: 6979 952070, 6976 448442