8 Νοε 2012

Αθρόα εισροή μεταναστών από τα μικρασιατικά παράλια - Επιστολή των Οικολόγων Πράσινων προς τον κ. Δένδια

Με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνικά νησιά από την ολοένα και αυξανόμενη εισροή μεταναστών οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέφρασαν τον προβληματισμό του για το θέμα με επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια.
Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

Προς Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
8 Νοεμβρίου 2012
Αξιότιμοι κύριοι
Με την παρούσα επιστολή σας μεταφέρουμε τον έντομο προβληματισμό μας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά μας τον τελευταίο καιρό με την αυξημένη ροή αφίξεων μεταναστών από τα μικρασιατικά παράλια.
Όπως γνωρίζετε στα νησιά στου Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στη Λέσβο το 2009 αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με την αθρόα εισροή μεταναστών από τα μικρασιατικά παράλια και την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να προσφέρει στοιχειώδεις συνθήκες φιλοξενίας στους πρόσφυγες. Οι εικόνες ντροπής από το κέντρο υποδοχής μεταναστών της Παγανής έκαναν τον γύρο του κόσμου. Για το ζήτημα αυτό πρόσφατα καταδικάστηκε η Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος στα νησιά μας το 2010 με την μετατόπιση του βάρους στα σύνορα μας στον Έβρο, έκρυψε το ζήτημα αδυναμίας της νησιών μας να προσφέρει φιλοξενία στους πρόσφυγες. Τους τελευταίους μήνες εξαιτίας και της μεγάλης έντασης που επικρατεί στη Σύρια αλλά και της εντατικοποίησης των ελέγχων στον Έβρο, μεταφέρεται και πάλι το μεταναστευτικό ρεύμα στα νησιά μας. Μόνο για το μήνα Οκτώβριο του 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Α.Δ.Π. Βορείου Αιγαίου συνελήφθησαν 577 άτομα για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα (παράβαση του Νόμου περί Αλλοδαπών) από έναντι Τουρκικά παράλια. Ο Υπουργός κ Δένδιας σε σχετική ερώτηση στη βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε απαντήσει ότι το Υπουργείο προχωρά στην «αναβάθμιση των κέντρων σε Σάμο και Χίο σε κέντρα πρώτης υποδοχής και τη λειτουργία τέτοιων κέντρων στη Μυτιλήνη και τη Ρόδο». Δυστυχώς 1,5 μήνας μετά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.
Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να εμφανίζεται μεγάλο πρόβλημα φιλοξενίας των μεταναστών στη Μυτιλήνη με το τραγικό φαινόμενο να κρατούνται ανήλικα παιδιά στα κρατητήρια μαζί με ποινικούς κρατούμενους ενώ καθώς τα κρατητήρια είναι κατάμεστα από μετανάστες, έγκυες γυναίκες και μωρά κοιμούνται σε πάρκα και πλατείες περιμένοντας τη «σύλληψη» τους από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Είναι απαραίτητη η άμεση εξεύρεση κατάλληλων χώρων για την φιλοξενία των προσφύγων σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας αλλά και η προετοιμασία των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής μέριμνας προς αυτήν την κατεύθυνση. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένουμε άμεσα τις ενέργειες σας.
Μετά τιμής
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων