19 Ιαν 2015

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση οφείλει να είναι οικολογική


Η ομάδα των Πράσινων/ΕΕΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε στις 15 Ιανουαρίου την πρότασή της για μια Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση, εν αναμονή και των σχετικών προτάσεων της Κομισιόν τον ερχόμενο μήνα. Καθώς πρόκειται να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες της δεκαετίας, η Ενεργειακή Ένωση, σύμφωνα με τους Πράσινους, πρέπει να δώσει έμφαση στην εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, επικεντρώνοντας στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ασφαλούς και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία θα μπορεί να διασφαλίσει ότι οι πολίτες και οι δήμοι θα έχουν μια πραγματική ευκαιρία να διατυπώσουν τη γνώμη τους και να αναλάβουν τον έλεγχο της διαδικασίας.
Μια τέτοια πρόταση θα επιτρέψει στα
κράτη μέλη της ΕΕ να αποκτήσουν σχεδόν το 100% της ενέργειάς τους από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050 και θα εξασφαλίσει ότι τα οφέλη θα διαχυθούν σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό θα δημιουργήσει εξάλλου υψηλής ποιότητας πράσινες θέσεις εργασίας, θα τονώσει την οικονομία και θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης της για να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν αυτές τις προτάσεις, με φιλόδοξους ενδιάμεσους στόχους αλλά και ολοκληρωμένα σχέδια για την αναζωογόνηση και διαφοροποίηση της απασχόλησης και της τοπικής οικονομίας στις περιοχές που έχουν βασιστεί στον λιγνίτη.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φ. Γκανούλης δήλωσε σχετικά: Για την Ελλάδα θέσαμε έναν φιλόδοξο στόχο: «ένα ενεργειακό μοντέλο που θα απομακρύνεται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, με στόχο την πλήρη απεξάρτηση εντός 20 ετών και θα στηρίζεται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εξοικονόμηση». Η θέση μας αυτή, μαζί με άλλες 21 προγραμματικές θέσεις, όπως προέκυψαν από το πρόσφατο συνέδριό μας, έγινε δεκτή από το ΣΥΡΙΖΑ κατά τις συζητήσεις εκλογικής συνεργασίας. Αυτό σημαίνει μια ισχυρή δέσμευση για την ενεργειακή μετάβαση και στην Ελλάδα, σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια μετάβαση συνδέεται και με μια έμφαση στην κοινωνική-συνεργατική οικονομία. Θα δημιουργήσει ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, ενώ θα αναζωογονήσει τις τοπικές κοινότητες και την οικονομία. Θα συμβάλει σημαντικά και στη βελτίωση των δημοσιονομικών μας, αφού η Ελλάδα δαπανάει πάνω από 17-20 δις για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων ετησίως.

Πληροφορίες: 6974 459589