6 Ιουλ 2014

«Άγνοια κινδύνου» και «συνωμοσία σιωπής» για τα χημικά της Συρίας

Για τα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης αναχώρησε από την Ιταλία σήμερα το αμερικανικό πλοίο Cape Ray, ώστε μέσα σε διάστημα 60 ημερών να έχει ολοκληρώσει την εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας, με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω. Ήδη έχουν διατυπωθεί ανησυχίες από τους κατοίκους της Κρήτης αλλά και από περιβαλλοντικές οργανώσεις για τους ενδεχόμενους κινδύνους που ενέχει το εγχείρημα. Μιλώντας στο Tvxs, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης κάνει λόγο για «συνωμοσία σιωπής για το θέμα» και για «παιχνίδι εκατομμυρίων». Και ενώ η Ελλάδα έχει άγνοια του κινδύνου, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων παραπέμπει στις αμερικανικές αρχές. Τέλος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια επιχείρηση «πείραμα» που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος.


Της Μάρθας Βασίλη


Κάνετε λόγο για συνωμοσία σιωπής. Τι εννοείτε;

Για αρχή να σας πω ότι το θέμα έχει γίνει γνωστό από αναφορά του BBC. Μέχρι τότε κανείς δεν γνώριζε ότι αυτές οι αποφάσεις είχαν ληφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Από εκείνη τη στιγμή λοιπόν όλα τα μέσα ενημέρωσης σε επίπεδο Κρήτης, έχοντας κατά νου ότι για πρώτη φορά μια επιχείρηση υδρόλυσης γίνεται εν πλω στη Μεσόγειο, άρχισαν να ενημερώνονται από δημοσιογραφικές πηγές σε Ιταλία, ΗΠΑ, Ισπανία και μέσω του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Κατόπιν, κάποιοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές άρχισαν να θέτουν ερωτήσεις, οι απαντήσεις όμως ήταν πάντα γενικόλογες  που έδιναν όμως την εικόνα ότι ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων,ο οποίος έχει βραβευτεί και με νόμπελ, έχει την μέριμνα και την ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις. Από την Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση.

Τον Φεβρουάριο λοιπόν τέθηκαν τα πρώτα ερωτήματα στον οργανισμό, στα οποία δεν είχαν δοθεί απαντήσεις μέχρι και πριν από τέσσερις μέρες. Αυτό που προέκυψε μόλις τώρα, είναι ότι η μόνη φροντίδα που είχε ήταν η επίβλεψη μεταφόρτωσης των όπλων από την Συρία και ότι την ευθύνη την είχαν και την έχουν μόνο οι Αμερικανοί!!

Με εξαίρεση το Τvxs και δυο τρία ακόμη portal δεν έχει περάσει πουθενά στην κεντρική ενημέρωση το γεγονός ότι η διαδικασία θα γίνει νοτιοδυτικά της Κρήτης σε διεθνή ύδατα. Όσες φορές έχουμε καλέσει φορείς ή μέσα μαζικής ενημέρωσης η απάντηση είναι ότι το θέμα το καλύπτει από στρατιωτικό απόρρητο.

Η Ελλάδα γιατί δεν αντέδρασε;

Διαπιστώνουμε πως όσα ακούγαμε δια στόματος υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι «η Ελλάδα είναι ενήμερη και έχει διαβεβαιώσεις από τον Οργανισμό πως όλα είναι μια χαρά» έρχονταν από μια πηγή που τώρα αποποιείται κάθε ευθύνη. Την ίδια στιγμή όμως η χώρας μας, όπως και όλες οι χώρες της Ε.Ε χρηματοδοτούν το εγχείρημα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αρνηθεί να γίνει το εγχείρημα όπως άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Αλβανία;

Ναι και βέβαια θα μπορούσε. Με την πληροφόρηση που έχουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι η Μεσόγειος χρησιμοποιείται από την Αμερική διότι το σύστημα της υδρόλυσης εν πλω θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και έχει στοιχεία πειράματος. Μάλιστα για τις χημικές ουσίες όλοι οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι δεν ξέρουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις πάνω στο πλοίο που είναι 35 χρόνων.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του αμερικανικού Πενταγώνου το εγχείρημα ξεκινάει εντός των επόμενων ωρών. Το Cape Ray συνοδεύουν ,για να μη δεχτεί τρομοκρατικό χτύπημα, ακτοπλοϊκές δυνάμεις ανάμεσά τους και ένα ελληνικό υποβρύχιο, μια τούρκικη και μια γερμανική φρεγάτα.

Δηλαδή την ίδια ώρα που έχουμε άγνοια επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις ενός ατυχήματος, μετέχουμε κανονικά στην επιχείρηση με συνοδευτικό πλοίο.

Ποιοί κίνδυνοι υπάρχουν;

Υπάρχουν κίνδυνοι και οι επιστήμονες έχουν θέσει συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα. Ο οργανισμός είπε ότι θα τα θέσει στο πλήρωμα και στους επιστήμονες του αμερικανικού πλοίου. Όμως δεν το έκανε ποτέ. Το εντυπωσιακό είναι το πριν από τέσσερις μέρες μόλις, απαντώντας σε 14 δικά μου ερωτήματα μας είπε ότι ο Οργανισμός - που κατά τα άλλα έχει βραβευτεί με νόμπελ - αγνοεί αν οι Αμερικανοί έχουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το όλο εγχείρημα. «Ρωτήστε αυτούς» ήταν η απάντηση που μου έδωσαν.

Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι ακόμη και αν υπάρξει διαρροή ή αν κάτι πάει στραβά αυτό θα εντοπιστεί, διότι οι περίφημοι παρατηρητές που λένε ότι θα βρίσκονται πάνω στο πλοίο  είναι  υπόλογοι στους Αμερικάνους στους οποίους έχουν διαθέσει όλο το εγχείρημα. Δεν υπάρχει κανένας άλλος ανεξάρτητος φορέας, καμία χώρα - ούτε καν η Ε.Ε – που να έχει δικούς της παρατηρητές αν και ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος είχε διαβεβαιώσει ότι θα υπάρχουν δυο Έλληνες εμπειρογνώμονες πάνω στο πλοίο.

Εάν έχουμε ατύχημα δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστη μεταφορά πληροφοριών. Κυρίως όμως όλοι οι επιστήμονες λένε ότι σε τόσο μικρό χώρο, σε τέτοιο πλοίο χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι αντοχές του ίδιου του συστήματος παρά μόνο θεωρητικά, και κυρίως με χημικές ουσίες άγνωστης προέλευσης που θα υδρολυθούν, κανείς δεν γνωρίζει τι αντιδράσεις μπορεί να προκληθούν.

Και όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση ατυχήματος ή διαρροής. Οι Αμερικανοί επιμένουν  ότι δεν πρόκειται να γίνει ατύχημα. Πως το διασφαλίζουν όταν οι επιστήμονες έχουν πει ότι το συγκεκριμένο πλοίο με κυματισμό πάνω από 3,5 μποφόρ δεν μπορεί να βάλει μπροστά τις διαδικασίες υδρόλυσης; Θα πρέπει να πάει σε λιμάνι καταφυγής. Λιμάνι καταφυγής οι Αμερικάνοι δηλώνουν ότι είναι κάπου στην Κροατία. Άρα θα πρέπει εν μέσω θαλασσοταραχής να περάσει από τα χωρικά ύδατα Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για να φτάσει στην Κροατία με ενδεχόμενο διαρροής.

Η Μεσόγειος έτσι κ αλλιώς είναι αστάθμητη και έχει μπουρίνια. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα έχουμε για 3 μήνες σε εξέλιξη όλη την επιχείρηση σημαίνει ότι φτάνουμε μέχρι Σεπτέμβριο. Εδώ από Αύγουστο έχουμε μελτέμια. Είναι επισφαλής και το ξέρουν αφού έχουν προβλέψει για λιμάνι καταφυγής.

Είναι ένα εντελώς αμφίβολο εγχείρημα, πειραματικό. Γίνεται για πρώτη φορά και το απλούστερο ερώτημα είναι: Αφού είναι τόσο ασφαλής διαδικασία, γιατί δεν πήγε να γίνει στα παράλια των Η.Π.Α. ή στα παράλια της Βρετανίας;

Άρα γιατί η Μεσόγειος;

Η Μεσόγειος επιλέχθηκε διότι σε όλες τις άλλες πολιτείες οι περιβαλλοντικοί όροι και οι νομοθεσίες είναι πολύ σκληρές. Ακτιβιστικές και οικολογικές οργανώσεις είναι πολύ ισχυρές και έχουν πετύχει μεγάλες καταδικαστικές αποφάσεις. Είναι προφανές ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ούτε με τα κιάλια δεν θα έβλεπε αμερικανικές ακτές αν επιχειρούσε το ίδιο πράγμα.

Τώρα με χρήματα των Ευρωπαίων, με χρήματα των φορολογουμένων δήλαδή, και με χρήματα του Οργανισμού κάνει το εγχείρημα εδώ και αν πετύχει θα μπορεί να πει στους Αμερικανούς ότι «με ακόμη καλύτερη τεχνολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρω τα χημικά όπλα που εγώ παρασκεύαζα και πούλησα σε χώρες όπως η Συρία να τα υδρολύσω και να τα χρησιμοποιήσω μετά σε φαρμακοβιομηχανίες και φυτοφάρμακα». Ουσιαστικά κρύβεται ένας τζίρος εκατομμυρίων πίσω από αυτά.

Οι Κρητικοί πως αντιδρούν;

Η κοινωνία της Κρήτης είναι η μόνη ίσως που αντέδρασε άμεσα με μεγάλες κινητοποιήσεις με πιο χαρακτηριστική στο Αρκάδι. Το ερχόμενο Σάββατο έξω από την αμερικανική βάση στη Σούδα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις.


http://tvxs.gr/news/periballon/%C2%ABagnoia-kindynoy%C2%BB-kai-%C2%ABsynomosia-siopis%C2%BB-gia-ta-ximika-tis-syrias