5 Ιουλ 2012

Καταψήφισε τη συνθήκη ACTA το Ευρωκοινοβούλιο | Η μεγάλη κινητοποίηση πολιτών, φορέων, Πράσινων έφερε αποτέλεσμα


Το Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τη Συμφωνία ACTA με 478 ψήφους κατά και μόλις 39 ψήφους υπέρ. "Είναι μια μεγάλη επιτυχία του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Είναι γνωστό πως η Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης, γνωστή ως ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) είναι προϊόν μη δημοκρατικών διαδικασιών, αφού δεν τέθηκε ποτέ σε δημόσιο διάλογο, ενώ απειλεί τις πολιτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιδιωτικότητα των χρηστών του Διαδικτύου και γενικότερα περιστέλλει τις διαδικτυακές ελευθερίες" δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. "Μέσα σε ελάχιστες μέρες κατατέθηκαν πάνω από 2.500.000 υπογραφές, ενώ όλοι οι ευρωβουλευτές δέχθηκαν δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους από ευαισθητοποιημένους πολίτες που τους καλούσαν να μην κυρώσουν την Εμπορική Συμφωνία ACTA. Αυτή η μεγάλη κινητοποίηση πολιτών του παγκόσμιου χωριού είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει την άποψη πολλών ευρωβουλευτών και να δημιουργήσει μια συμμαχία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο που πέτυχε την καταψήφιση της ACTA".

Η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα για την απόρριψη αυτής της συμφωνίας. Αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας οι πράσινοι ευρωβουλευτές έστειλαν με αφίσες και μπλουζάκια το μήνυμα μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο: "Η δημοκρατία νίκησε, η ACTA έφυγε". Επιβραβεύονται η καμπάνια και οι δράσεις της Ομάδας των Πράσινων, τόσο μέσα στην Ολομέλεια όσο κι εκτός από την αρχή σχεδόν των διαπραγματεύσεων.

Κατά της ACTA είχαν επίσης ταχθεί η επιτροπή Εμπορίου (ΙΝΤΑ - Διεθνούς Εμπορίου) με τη σχετική έκθεση της και τέσσερις ακόμα επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου με τις γνωμοδοτήσεις τους (DEVE - Ανάπτυξης, JURI - Νομικών Θεμάτων, LIBE -Πολιτικές Ελευθερίες, Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις, ITRE- Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας).

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, η ευρωβουλευτής των Πειρατών και υπεύθυνη της Ομάδας των Πράσινων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία για τα θέματα της ACTA, Αμέλια Andersdotter (Σουηδία), δήλωσε:

"Η ACTA ανήκει από σήμερα στην ιστορία. Η Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία διατύπωσε τις ανησυχίες της σχετικά με αυτή τη συμφωνία από την αρχή των αδιαφανών διαπραγματεύσεων, όπως και ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός πολιτών. Χαιρετίζουμε την υποστήριξη μιας αποφασιστικής πλειοψηφίας βουλευτών σήμερα για την απόρριψη της ACTA. Αυτή είναι μια δίκαιη και δημοκρατική απάντηση στη μαζική κινητοποίηση των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά της ACTA. Εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία των δεδομένων και την ελευθερία στο Διαδίκτυο, υπήρχαν εξίσου θεμιτές ανησυχίες σχετικά με τις δυνητικά εκτεταμένες επιπτώσεις της ACTA στα θεμελιώδη δικαιώματα, την ελευθερία του διαδικτύου και τη πρόσβαση σε ζωτικά φάρμακα.

"Η ψηφοφορία αυτή αποτελεί ορόσημο για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και για την πολιτική συζήτηση σχετικά με τη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή. Η ΕΕ πρέπει να αρχίσει τώρα ένα ειλικρινή διάλογο για τα πνευματικά δικαιώματα. Μια καλή αρχή θα ήταν να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια σαρωτική, ενιαία προσέγγιση για την ενίσχυση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αντ 'αυτού, υπάρχει ανάγκη να αξιολογηθούν οι ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαφορετικοί οικονομικοί τομείς και οι διάφορες πτυχές της πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ πρέπει να αναπτυχθούν εξατομικευμένες λύσεις για τους τομείς αυτούς. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η μεταρρύθμιση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα προς αυτή τη κατεύθυνση".

Λίγα λόγια για την ACTA


Η ACTA είναι μια διεθνής εμπορική συμφωνία που αποσκοπεί στην δημιουργία διεθνών προτύπων για την επιβολή του νόμου σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Για την ακρίβεια, ο τίτλος της συμφωνίας υπαινίσσεται ότι αφορά πλαστά αγαθά όπως φάρμακα ή απομιμήσεις ειδών πολυτελείας. Παρόλα αυτά, το εύρος της είναι πολύ μεγαλύτερο και αναμένεται να επηρεάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται τα αγαθά στο διαδίκτυο και τις γενικότερες τεχνολογίες της πληροφορίας. 22 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέγραψαν την ACTA (Anti-Counterfeiting Trademark Agreement), μια αμφιλεγόμενη διεθνή εμπορική συμφωνία που καλύπτει ζητήματα παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας και όχι μόνο. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από το 2007 από ένα "συνασπισμό προθύμων" πίσω από κλειστές στο ευρύ κοινό πόρτες, αλλά με έγγραφά που είχαν πρόσβαση διαπιστευμένοι σύμβουλοι που "επιτρεπόταν να έχουν πρόσβαση στη γνώση"

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου όπως αυτός ορίζεται από τις σχετικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δικαιωματικάάμεση και πλήρη ενημέρωση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη δική της διαδικασία συναίνεσής του.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το Κοινοβούλιο ενέκρινε μία Έκθεση ιδίας πρωτοβουλίας τον Δεκέμβριο του 2008 και δύο ψηφίσματα, το Μάρτιο και το Νοέμβριο του 2010. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας χορήγησης άδειας, τέσσερις Επιτροπές έχουν υιοθετήσει θέσεις (positions papers) για την ACTA που παρέχουν τις απόψεις τους στην αρμόδια επιτροπή που κατέληξε στην τελική έκθεση που τέθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ιουλίου του 2012. Το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε τη συγκατάθεσή του, επομένως η συμφωνία δεν μπορεί να επικυρωθεί.

Δεδομένου ότι η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει νόμος της ΕΕ χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όλων των χωρών-μελών, με τη σημερινή καταψήφιση της δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ στην Ευρώπη, τουλάχιστο στη σημερινή της μορφή.


Δράσεις της Ομάδας των Πράσινων

Η Ομάδα των Πράσινων είχε εγκαίρως εστιάσει την προσοχή της στην αντιμετώπιση αυτής της συνθήκης κι έτσι οι Ευρωβουλευτές της Ομάδας Διαδικτύου (Internet Core Group) αποφάσισε στις 25 Φεβρουαρίου 2010 τη δημιουργία μιας θεματικής ομάδας εργασίας αφιερωμένη στην οργάνωση, τον συντονισμό και την ανάπτυξη των Πρασίνων θέσεων για την ACTA. Για να υποστηρίξει και να προωθήσει το κοινοβουλευτικό της έργο, ξεκίνησε μια διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο "Δρω για την ACTA" (Act on Acta), με παράλληλο σκοπό να διευκολύνει τη συνεργασία και την προβολή των διαδικτυακών κοινότητων και ΜΚΟ.