23 Φεβ 2012

Θεσμοθέτηση της ατιμωρησίας στα σώματα ασφαλείας με διάταξη που προωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη


Σε μια χρονική περίοδο που:

- ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί(1) καταγγέλλουν την έξαρση της αστυνομικής βίας στη χώρα μας,
- περιστατικά βίας στα οποία εμπλέκονται υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας παραμένουν ατιμώρητα(2) και ενίοτε επιβραβεύονται με προαγωγές εμπλεκόμενων αξιωματικών(3),
- οι εξαγγελίες του κ. Παπουτσή για Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας παραμένουν στις καλένδες έντεκα μήνες μετά τη δημοσίευση του ν.3938/2011.

το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εισάγει προς συζήτηση στη Βουλή άρθρο σχεδίου νόμου(4) με το οποίο δεν εφαρμόζεται σειρά διατάξεων του Ποινικού Κώδικα(5) για αδικήματα που διώκονται κατ' έγκληση και φέρεται να διαπράχθηκαν από αστυνομικούς, λιμενικούς ή πυροσβεστικούς υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτών. Στην ουσία καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία για τα αδικήματα αυτά, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την ενδεχόμενη παραγραφή των αδικημάτων λόγω της καθυστέρησης των δικαστικών διαδικασιών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουμε ότι η υπερψήφιση του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου θα ισοδυναμούσε με θεσμοθέτηση της ατιμωρησίας στα σώματα ασφαλείας, η οποία με τη σειρά της θα ενθάρρυνε νέα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να γνωρίζει ότι βαδίζει σε θεσμικά ολισθηρούς δρόμους, καθώς η μη διερεύνηση υποθέσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα και η ατιμωρησία παραβιάζουν το δικαίωμα στη δικαστική προστασία που προστατεύεται από το Σύνταγμα αλλά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση απόσυρση της παραπάνω διάταξης .

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα