20 Φεβ 2012

Η διαπόμπευση κατηγορουμένων δε συμβάλει στην απόδοση δικαιοσύνης, αποτελεί η ίδια παράνομη πράξη


Η δημοσιοποίηση στοιχείων και φωτογραφιών των συλληφθέντων στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, με την από 16-2-2012 ανακοίνωση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου («Δικαίωμα σε δίκαιη δίκη», άρθρο 6, παρ.2)[1].

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν επανειλημμένα καταδικάσει κάθε μορφή πολιτικής βίας ως αδιέξοδη και φασιστική επιλογή η οποία πλήττει τους συλλογικούς αγώνες και υπονομεύει το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά. Ωστόσο η διαπόμπευση πολιτών για τους οποίους η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμα αποφανθεί για την ενοχή τους, αποτελεί απαράδεκτη τακτική επικοινωνιακού λαϊκισμού και προκαλεί έκπληξη και απορία ότι οι εισαγγελικές αρχές έδωσαν την άδειά τους για μια ενέργεια που σαφέστατα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο προστασίας των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.

Καλούμε τις εισαγγελικές αρχές:

- Να δώσουν άμεσα εντολή απόσυρσης των στοιχείων και φωτογραφιών κατηγορουμένων από την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

- Να εξετάσουν τις καταγγελίες της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας[2] και του Γαλλικού Πρακτορείου[3] ότι το σχετικό φωτογραφικό υλικό αναρτήθηκε χωρίς προηγούμενη άδεια των παραπάνω φορέων.

- Να ασκήσουν ποινική δίωξη εναντίον των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και των πολιτικών προϊσταμένων τους που έδωσαν εντολή για το χημικό βομβαρδισμό του κέντρου της πρωτεύουσας με επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ουσίες, σύμφωνα και με καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών[4].

- Να ασκήσουν ποινική δίωξη, εκτός από τους πολίτες που άσκησαν παράνομη βία, και σε βάρος των αστυνομικών που προκάλεσαν τους τραυματισμούς δεκάδων πολιτών, πολλοί από τους οποίους κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/