14 Φεβ 2012

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ


1. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αρνούμαστε τη νέα δανειακή σύμβαση που αποφάσισε η κυβέρνηση Παπαδήμου και οι αρχηγοί των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

2. Μετά από δύο χρόνια καταστροφικής πορείας, η σύμβαση αυτή αναπαράγει κι επιτείνει τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ανισορροπίες του πρώτου Μνημονίου.
Μεταθέτει σε συντριπτικό βαθμό το κόστος της κρίσης στα ευρύτερα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα, το περιβάλλον και τα δημόσια αγαθά και αφήνει ουσιαστικά στο απυρόβλητο τις κοινωνικές δυνάμεις που μας οδήγησαν ως εδώ, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, τις αργομισθίες των «ημετέρων» των κατεστημένων κομμάτων, το «μαύρο» χρήμα (λαθρεμπόριο, πορνεία, ναρκωτικά) και τη λεηλασία του περιβάλλοντος.
Αρνείται να κάνει την απλή διαπίστωση πως το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα είναι κυρίως ζήτημα εσόδων και όχι δαπανών και να ρίξει το βάρος του σε τρόπους συλλογής του κοινωνικού πλούτου που υπεξαιρείται από τη διαφθορά και την παραοικονομία.
Είναι ένα πρόγραμμα ιδεοληπτικό και αντιπαραγωγικό, που δεν πρόκειται να επιλύσει το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, να προωθήσει την Ελλάδα στο δρόμο της βιωσιμότητας, αλλά αντίθετα, την οδηγεί ακόμα πιο σίγουρα στο δρόμο της χρεοκοπίας. Βασικός του στόχος, όπως δείχνει και η ένταξή της στο αγγλικό δίκαιο, είναι η εξυπηρέτηση των δανειστών της Ελλάδας και των τραπεζών και όχι της ελληνικής κοινωνίας.

3. Η μείωση της φοροδιαφυγής, η πάταξη της διαφθοράς και η μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι αλλαγές που οφείλουν να γίνουν. Δεν νομιμοποιούν όμως την εφαρμογή του νέου Μνημονίου.

4. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε τις καταστροφικές κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά επιλογές των ελληνικών κατεστημένων πολιτικών δυνάμεων και του συντηρητικού άξονα των Μερκοζί στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:

-Άμεση διεξαγωγή εκλογών. Η παρούσα κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν έχουν τη λαϊκή στήριξη και απέχουν από τις επιθυμίες των πολιτών. Την τελευταία διετία, το πολιτικό σύστημα έχει υποστεί αλλεπάλληλες ήττες και φέρει την κύρια ευθύνη για την καταστροφική πορεία της χώρας. Στη συνείδηση των πολιτών αποτελεί ένα αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό, που οδηγεί τη χώρα από την περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση στη διάθεση της στην καταλήστευσή της από κεφάλαια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Μόνο μια νέα Βουλή, με λαϊκή νομιμοποίηση μπορεί να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και πληροφόρηση των κομμάτων και των πολιτών. Ζητάμε λογιστικό έλεγχο του χρέους, προσωρινή αναβολή πληρωμών των δανειστών μας και αθέτηση πληρωμών, με παραμονή της χώρας στο ευρώ.

-Υιοθέτηση των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, για οικονομική εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλαγή των συνθηκών σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση, αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ κι έκδοση ευρωμολόγου. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντικό πρώτο βήμα είναι ο σχηματισμός ενός ευρωπαϊκού μετώπου κατά της φοροδιαφυγής και της φυγής κεφαλαίων από τα κράτη μέλη.

-Άμεση διαμόρφωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης με άξονες:
• Διεύρυνση της δημοκρατίας, αναμόρφωση των πολιτικών θεσμών και της μορφής διακυβέρνησης της χώρας (άμεση δημοκρατία, αποκέντρωση, διαφάνεια κ.λπ.).
• Παραμονή στο Ευρώ με οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Πράσινο σχέδιο βιώσιμου αναπροσανατολισμού και αναδιάρθωσης της οικονομίας με ταυτόχρονη πάταξη των καρτέλ.
• Ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα με βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση και αναδιανεμητική φορολογική μεταρρύθμιση με επαρκή έσοδα και δίκαιη κατανομή των βαρών. Μέρος του σχεδίου θα πρέπει να είναιη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό.

5. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποτελούμε σήμερα πόλο συσπείρωσης για τους πολίτες που θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε τη δύναμη Ευθύνης, Αλήθειας, Δικαιοσύνης και Προοπτικής. Αυτό είναι που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, όχι μόνο στο δύσκολο αγώνα κατά της κρίσης, αλλά και πέραν αυτής, για την περίοδο της ανοικοδόμησης μιας χώρας καταλυτικά δημοκρατικής, οικολογικά παραγωγικής, και κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιης, σε μια ενωμένη δημοκρατική Ευρώπη!

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο,
12 Φεβρουαρίου 2012