18 Ιαν 2012

Αγωνιζόμαστε για ελεύθερο διαδίκτυο και cyber-ακτιβισμό

Η Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων διαμαρτύρεται σήμερα ενάντια στο SOPA, στο πλευρό μεγάλων ιστοσελίδων, όπως η Wikipedia, η Boing και το Reddit. Για πολλές οργανώσεις, αυτό μπορεί να σημαίνει το τέλος του cyber-ακτιβισμού. Για παράδειγμα, μία εταιρία ενάντια στην οποία οι cyber-ακτιβιστές αναλαμβάνουν ηλεκτρονική δράση (π.χ. αποστολή e-mail διαμαρτυρίας) θα μπορεί να κλείσει την ιστοσελίδα, απλά με μία καταγγελία.

Τελευταία έχουμε μια γενικευμένη επίθεση της βιομηχανίας σε ότι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, τις ψηφιακές ελευθερίες, τις πατέντες και τον έλεγχο του ίντερνετ Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δύο νομοθεσίες που προσπαθούν να περάσουν στην Αμερική,SOPA «Stop Online Piracy Act» και PIPA «Protect IP Act.», καθώς και η διεθνή συμφωνία ACTAκαι η ευρωπαϊκή οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία IPRED.

Με πρόσχημα την πολιτική της αντι-πειρατείας όλες αυτές οι νομοθεσίες έχουν ένα και μόνο κοινό στόχο: τον περιορισμό των ψηφιακών ελευθεριών, την ποινικοποίηση της μη κερδοσκοπικής ανταλλαγής αρχείων, την εμπορευματοποίηση και τον απόλυτο έλεγχο της ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Το ολοκληρωτικό μοντέλο καταστολής και λογοκρισίας του διαδικτύου που εφαρμόζεται στην Κίνα έρχεται και προς το μέρος μας.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τις χιλιάδες οργανώσεις και ιστοσελίδες που αντιτίθενται στα σχέδια φίμωσης και λογοκρισίας του διαδικτύου, απαιτώντας:

1. Την απόσυρση των νομοθεσιών SOPA και PIPA από το Αμερικάνικο Κονγκρέσο,
2. Την απόσυρση της ΕΕ από τη διεθνή εμπορική συμφωνία της ACTA και την απόρριψη της, ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση όλων των αδιαφανών διαδικασιώνδιαπραγματεύσεων που επικύρωσαν τη συμφωνία,
3. Την ρητή αποποινικοποίηση της μη κερδοσκοπικής ανταλλαγής αρχείων και την αναθεώρηση της οδηγίας IPRED σε ότι αφορά τον περιορισμό των ελευθεριών τωνχρηστών.
4. Τον δημοκρατικό έλεγχο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας σε ότι αφορά τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα .

Αν τελικά ψηφιστούν τα παραπάνω νομοθετήματα, θα οδηγήσουν σε λογοκρισία του διαδικτύου. Ουσιαστικά, οι ιστοσελίδες που κατηγορούνται για παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας θα κλείνουν έπειτα από σχετική καταγγελία, χωρίς καν να προηγηθεί δίκη.

Εκδήλωση για τα ψηφιακά δικαιώματα και ελευθερίες πραγματοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Αθήνα την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 7μμ στο Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57.
Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Amelia Andersdotter, νεαρή Ευρωβουλευτής του Σουηδικού Κόμματος Πειρατών. Σημειώνουμε πως και οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος αυτού συμμετέχουν στην Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Θα μιλήσουν επίσης οι:
Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος
Εκπροσωπος του ελληνικου δικτυου DLN
Ανδρέας Βασιλείου, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων
Ιωακείμ Βράβας

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του απερχόμενου ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου και θα αναμεταδοθεί ζωντανά από το
http://ecogreens-gr.org/webtv/

Πάρε θέση κι εσύ τώρα!