19 Ιαν 2012

Συνέντευξη του Τάσου Κρομμύδα στον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

Συνέντευξη του Τάσου Κρομμύδα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, στην εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

- Πώς αντιμετωπίζει το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας (συντεταγμένης ή και μη ελεγχόμενης) και τη στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου για να μην κηρυχτεί στάση πληρωμών; Ναι ή όχι στην Ευρωζώνη; Ευρώ ή δραχμή;

Μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις με την οικονομική δραστηριότητα να καταρρέει και την ανεργία να εκτινάσσεται σε εφιαλτικά επίπεδα, οδηγώντας πιθανότατα σε κοινωνική έκρηξη και πολιτική κατάρρευση με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι ηλικίες 25-35 θα είναι διπλά χαμένες και θα ενταθεί η μετανάστευση του δυναμικότερου κομματιού της κοινωνίας μας προς το εξωτερικό.
Φοβάμαι όμως πως το δίλημμα που τίθεται “ή εφαρμόζετε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ή χρεοκοπείτε” δεν είναι απλά εκβιαστικό αλλά και στρεβλό. Οι στόχοι που τίθενται για το ύψος του χρέους και για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας είναι εντελώς μη ρεαλιστικοί. Οι ίδιες οι εξελίξεις στις χρηματαγορές φανερώνουν πως οι αποφάσεις της ΕΕ έχουν αποτύχει να προστατέψουν την ευρωζώνη συνολικά από τις αγέλες των κερδοσκόπων που την περιτριγυρίζουν. Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου δυστυχώς έχασε πολύτιμο χρόνο υιοθετώντας τυφλά τις συνταγές της τρόικας, αποφεύγοντας να διαπραγματευτεί έγκαιρα εναλλακτικές προσεγγίσεις και εργαλεία όπως τα ευρωομόλογα, αρνούμενη παράλληλα να συγκρουστεί αποφασιστικά με τη φοροδιαφυγή και τις γκρίζες περιουσίες.
Ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ σήμερα θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πολιτών και θα δώσει τεράστια οικονομική δύναμη στα γκρίζα συμφέροντα που έχουν βγάλει κεφάλαια στο εξωτερικό. Απέναντι στη σημερινή κρίση, καμιά χώρα δε μπορεί να δώσει λύσεις μόνη της. Η έξοδος από την κρίση πρέπει να είναι εκ των πραγμάτων ευρωπαϊκή.

- Πώς κρίνετε της κυβέρνηση Παπαδήμου, είναι «μαύρο μέτωπο», είναι μεταβατική για να εξασφαλίσει τη δόση και να σώσει τη χώρα, είναι ένα κόλπο του Παπανδρέου για να βάλει στο κάδρο και το Σαμαρά; Ζητάτε άμεσες εκλογές. Θα λύσουν ή θα περιπλέξουν το πρόβλημα της χώρας;

Μπροστά στην πλήρη χρεοκοπία και του πολιτικού συστήματος, είναι εύλογο αρκετοί συμπολίτες μας απεγνωσμένοι να δίνουν περίοδο ανοχής στον κ. Παπαδήμο, έναν τεχνοκράτη αρκετά επίπεδα πιο πάνω από τους περισσότερους Έλληνες τραπεζίτες και πολιτικούς.
Όλα όμως δείχνουν ότι πρόκειται για κάτι ριζικά διαφορετικό: το πολιτικό σύστημα ουσιαστικά παρέδωσε στον κ. Παπαδήμο τα κλειδιά της χώρας. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του δεν έκαναν την παραμικρή προγραμματική διαπραγμάτευση, ενώ άκρως ανησυχητική είναι η για πρώτη φορά είσοδος ακροδεξιού κόμματος σε ευρωπαϊκή κυβέρνηση χωρίς μάλιστα να είναι κάτι τέτοιο απαραίτητο για συμπλήρωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η κυβέρνηση θεωρεί κύρια αποστολή της την απλή διεκπεραίωση αποφάσεων που παίρνονται από άλλους, αδιαφορώντας μάλιστα για το αν αυτές οδηγούν επί της ουσίας στην έξωσή μας από την ευρωζώνη. Για τους Οικολόγους Πράσινους το κύριο είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση και η Βουλή που την ψήφισε δεν έχει πια καμιά απολύτως νομιμοποίηση για επιλογές που θα δεσμεύουν τη χώρα δεκαετίες. Μόνη δημοκρατική λύση είναι να τοποθετηθούν καθαρά όλες οι πλευρές για τη Δανειακή Σύμβαση και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για το PSI, να προκηρυχθούν εκλογές, και να κριθεί η κύρωση η μη των συμφωνιών από την επόμενη Βουλή.

- Τα πράσινα κόμματα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε άνοδο, στην Ελλάδα αντίθετα οι Οικολόγοι μετά την παρουσία τους στο Κοινοβούλιο προηγούμενες δεκαετίες, συνήθως έχουν καλή παρουσία μόνο σε αυτοδιοικητικό επίπεδο ή στις ευρωεκλογές που επικρατεί η «χαλαρή ψήφος». Δημοσκοπικά κινείστε στα όρια της εισόδου σας στη Βουλή χωρίς να κερδίζετε από τη δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται απέναντι στα κόμματα εξουσίας. Αισιοδοξείτε πως θα καταφέρει το κόμμα σας να περάσετε το κατώφλι της Βουλής αυτήν τη φορά;

Όλες οι ενδείξεις μας δίνουν την αισιοδοξία ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είμαστε στην επόμενη Βουλή, με ισχυρή μάλιστα παρουσία, έχοντας έτσι περισσότερες ευκαιρίες να επηρεάσουμε πολιτικές αποφάσεις και τις γενικότερες εξελίξεις.
Σε μια συγκυρία όπως η σημερινή όπου το πολιτικό σύστημα καταρρέει μαζί με την οικονομία, είναι εύλογο να ανοίγει πρόσφορο έδαφος για λαϊκιστικές οπτικές και “απαντήσεις”. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε χώρος λύσεων, όχι λαϊκισμού. Αρνιόμαστε τη νοσταλγία για την «πριν το Μνημόνιο» εποχή και την αποενοχοποίηση πελατειακών, υπερκαταναλωτικών ή συντεχνιακών αντιλήψεων. Επιμένουμε στις μάχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προβάλλουμε εναλλακτικές προτάσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης, τονίζουμε τα ζητήματα της διαφάνειας και καταθέτουμε προτάσεις για κάθε ζήτημα που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε για διέξοδο. Όσο περισσότερο οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις προτάσεις μας και τη γενικότερη υπεύθυνη και θετική φυσιογνωμία μας, εκτιμώ πως τόσο περισσότερο θα μας εμπιστεύονται και με την ψήφο τους.

- Από την πολιτική που ακολουθείτε στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση βλέπουμε πως προκρίνετε συνεργασίες με άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Τι θα απαντούσατε σαν Οικολόγοι Πράσινοι σε μια προεκλογική πρόταση συνεργασίας από κάποιο κόμμα; Αν, όπως εκτιμάται, η επόμενη Βουλή είναι πολυκομματική και κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 εδρών, θα συμμετείχαν οι Οικολόγοι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουμε να γίνουμε μέρος της λύσης. Δίνουμε προτεραιότητα στη δημιουργία πλειοψηφιών σε τοπικό επίπεδο και στην προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων διεξόδου. Καταθέτουμε προτάσεις και για θέματα κεντρικής πολιτικής, όπως οι πολιτικοί θεσμοί, το φορολογικό σύστημα, η οικονομική πολιτική, επιδιώκοντας έναν ανοικτό διάλογο με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις χωρίς προνομιακούς συνομιλητές και προεκλογικές σκοπιμότητες.
Με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία βρισκόμαστε προφανώς σε αντίθετη όχθη από άποψη κυβερνητικής φιλοσοφίας. Στόχος μας είναι η ευρύτερη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Στο πνεύμα αυτό, είμαστε ανοικτοί στη συμμετοχή μας σε ενδεχόμενες νέες μετεκλογικές πλειοψηφίες, ικανές να οικοδομήσουν εναλλακτικές λύσεις και να χαράξουν μια διαφορετική πορεία για τη χώρα.

- Παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις οργάνων τις αυτοδιοίκησης- δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων- διαπιστώνουμε πως είναι συχνές οι φορές που κοντράρονται οι έννοιες της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Από την εμπειρία που σας μεταφέρουν τα άλλα πράσινα κόμματα της Ευρώπης ποια είναι η χρυσή τομή της συνύπαρξης των δύο εννοιών, ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες στην ανεργία και τα ευχολόγια που παραπέμπουν στο μέλλον δεν είναι πια αρκετά;

Καταρχάς, η κρίση που μας πνίγει δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική, είναι και περιβαλλοντική. Οι λογικές που προέτασσαν την ανάπτυξη και τη μεγέθυνση της κατανάλωσης έχουν δείξει τα όριά τους. Το σπάταλο και ρυπογόνο αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθούσαμε για δεκαετίες έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση οικοσυστημάτων, καταστροφή δασών και φυσικών πόρων, υποχώρηση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, απειλές για τη δημόσια υγεία, εξάρτηση από εισαγόμενες και ακριβές πηγές ενέργειας.
Πραγματική και βιώσιμη διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν απαντά ταυτόχρονα στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, βασική προγραμματική πρόταση των Οικολόγων Πράσινων είναι η Πράσινη στροφή στην οικονομία, μέσα από επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας σε κρίσιμους για τη βιωσιμότητα τομείς, όπως η αναζωογόνηση της υπαίθρου, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη και η αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών, η στήριξη της βιώσιμης και υπεύθυνης πράσινης επιχειρηματικότητας, και η υπεράσπιση της ποιότητας ζωής.
Σε μια εποχή που βλέπουμε τα εισοδήματά μας να μειώνονται δραματικά, το να χάσουμε και τα συλλογικά μας αγαθά θα μας κάνει δυο φορές φτωχότερους. Είναι σημαντικό επομένως να αποτρέψουμε καταστροφικές επιλογές όπως το κλείσιμο μεγάλου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου, η εκποίηση ζωτικών ελεύθερων χώρων, η ουσιαστική κατάργηση του Πράσινου Ταμείου,, η προοπτική να γίνει η Ελλάδα χώρος υποδοχής επενδύσεων που δεν είναι αλλού αποδεκτές.

- Βρεθήκατε πρόσφατα στη Λαμία την πρωτεύουσα της Στερεάς Ελλάδας, μιας Περιφέρειας που έχει πολλές ανοικτές περιβαλλοντικές «πληγές»: ο Ασωπός, το εξασθενές, τα Μεσσάπια, η Οίτη με τα μεταλλεία και τις ανεμογεννήτριες, ο Παρνασσός που παραχωρείται, οι ιχθυοκαλλιέργειες που ζώνουν άναρχα τη Λοκρίδα.. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στήριξαν και συμμετείχαν σε πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στον εφιάλτη του εξασθενούς χρωμίου, την ανεξέλεγκτη επέκταση μεταλλείων αλλά και ιχθυοκαλλιεργειών, την υποβάθμιση του Μαλιακού, τις χαριστικές ρυθμίσεις στο Μυτιληναίο, τις απειλές για την κοιλάδα του Σπερχειού. Για όλα αυτά τα θέματα κάναμε παρεμβάσεις και στο ευρωκοινοβούλιο με ερωτήσεις του ευρωβουλευτή μας Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν.
Στόχος μας για τη Στερεά Ελλάδα αλλά και κάθε Περιφέρεια της χώρας είναι η προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων για Περιφερειακά Σχέδια Εξόδου από την Κρίση, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, ανασυγκρότηση του παραγωγικού δυναμικού και τόνωση της ποιοτικής τοπικής παραγωγής.