2 Νοε 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: STAGE:
ΝΑΙ στην ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι βλέπουν το θεσμό των STAGE, οργανωμένο όμως σε άλλη βάση, ως σημαντικό εργαλείο απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας που πλήττει πολύ περισσότερο αυτούς που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία. Προτείνουμε τα stage να στραφούν κυρίως σε απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων σε πράσινους και κοινωνικούς τομείς απασχόλησης και να συνδυαστούν αποτελεσματικά με πολιτικές που θα δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας .

Είναι γεγονός ότι η γενιά των 700€ θεωρεί το θεσμό των stage, όπως αυτός εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ως ιδιαίτερα θετικό και χρήσιμο. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ , όμως, κατάφεραν να απαξιώσουν έναν κατ΄ αρχή σημαντικό θεσμό μετατρέποντας τον σε ένα μηχανισμό πελατειακών εξυπηρετήσεων, εξαρτήσεων και εξευτελισμού ανθρώπων που αναζητούν μια δουλειά. Με ποιο δικαίωμα κομματάρχες και βουλευτές συνέτασσαν λίστες για ανθρώπους που “έπρεπε” να προσληφθούν μέσα από stage, παρεμβαίνοντας σε μια διαδικασία; Για ποιο λόγο σπαταλήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα ευρωπαϊκοί πόροι για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων; Δεν έχει κανείς πολιτική αλλά και ποινικές ευθύνες για την κατάσταση αυτή;

Τα προγράμματα stage πρέπει να συνεχιστούν, με στόχο να βοηθούν τους νέους στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων, δεν επιτρέπεται να καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες σε φορείς όπου εφαρμόζονται, δεν αποτελούν υποκατάστατο κανονικής εργασίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε:
1. Οι συμβάσεις των προγραμμάτων να είναι περιορισμένου χρόνου (6-8 μήνες, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις να είναι μέχρι 1 χρόνο) και να μην ανανεώνονται.
2. Να αφορούν νέους που σπουδάζουν ή που μόλις έχουν τελειώσει την εκπαίδευσή τους και δεν έχουν ένσημα ή μεγαλύτερους που θέλουν να αλλάξουν καριέρα.
3. Η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων να συνοδεύεται και με υποστηρικτικές δομές για εξεύρεση εργασίας αλλά και να συνδέεται με συγκεκριμένες πολιτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας στους τομείς..
4. Η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας να γίνεται κυρίως σε φορείς του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα – ΜΚΟ.
5. Ο ασκούμενος πρέπει να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση και επιδότηση για όσο καιρό διαρκεί η εργασιακή εμπειρία.
6. Ειδική κατηγορία stage μπορεί να αφορά σε νέους που βρίσκονται ακόμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε να γνωρίσουν στην πράξη το επάγγελμα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν πριν λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις.
7. Η επιλογή του φορέα στον οποίο πραγματοποιείται η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας να γίνεται με συνεννόηση μεταξύ του φορέα που το πρόγραμμα και των ίδιων των ενδιαφερόμενων, με υποστηρικτική και μόνο βοήθεια από τον ΟΑΕΔ.
8. Οι νέοι που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί μέσω προγραμμάτων stage για κάλυψη αναγκών του δημοσίου με ανανεούμενες συμβάσεις πρέπει να καλυφθούν αναδρομικά ως προς την κοινωνική ασφάλιση και τον μισθό που θα έπρεπε να είχαν μετά την πρώτη ανανέωση .