23 Νοε 2009

50 ημέρες ΠΑΣΟΚ:
ΝΩΡΙΣ ΑΚΟΜΗ, ΟΜΩΣ Ο ΠΗΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΨΗΛΟΤΕΡΑ…

Του Γιάννη Παρασκευόπουλου

Κάθε κυβερνητική αλλαγή δημιουργεί παραδοσιακά κλίμα αισιοδοξίας και προσδοκιών. Πίστωση χρόνου παρέχεται προς το παρόν απλόχερα, παρόλο που η κυβέρνηση δεν έχει δείξει ολοκληρωμένο και σαφές σχέδιο για να την αξιοποιήσει.

Προς το παρόν οι προβολείς εστιάζουν στην οικονομία, με βασικό όμως διακύβευμα τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για το έλλειμμα και όχι τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η οικονομία της χώρας. Η «απρόσμενη αποκάλυψη» ότι τα ελλείμματα είναι εκτός ελέγχου, θυμίζει αρκετά την «απογραφή» της προηγούμενης κυβέρνησης. Το υψηλό όμως έλλειμμα γίνεται πραγματικά επικίνδυνο μόνο σε συνδυασμό με το υψηλότατο δημόσιο χρέος που γιγαντώθηκε με διακομματική ευθύνη μέσα από επιλογές όπως η ανάληψη των Ολυμπιακών, οι αλλεπάλληλες Αγορές του Αιώνα ή η επιλογή να στηθεί γύρω από τα εύκολα δάνεια και τη διόγκωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, μια οικονομία με σαφή ημερομηνία λήξης.

Εξίσου όμως πιεστικό με το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι και το έλλειμμα βιωσιμότητας της χώρας. Η αδυναμία της κυβέρνησης να το δει, οδηγεί σε επιλογές που εξορίζουν σε πιλοτικά προγράμματα ή βραχονησίδες την όποια πράσινη διάσταση. Χωρίς πολιτική βούληση, οι αναφορές σε «πράσινη ανάπτυξη» (που κι αυτή διαφέρει αρκετά από την πράσινη οικονομία) αδυνατούν να λειτουργήσουν ως μοχλός εξόδου από την οικονομική και περιβαλλοντική κρίση.
• Στον προϋπολογισμό δίνεται έμφαση στις δαπάνες για την παιδεία και την υγεία, όχι όμως και στις αντίστοιχες για το φυσικό περιβάλλον.
• Στο φορολογικό, απουσιάζει τελείως η σκέψη για «πρασίνισμα» της φορολογίας ως εργαλείο για να ενθαρρύνονται ή να αποθαρρύνονται δραστηριότητες, ανάλογα με τις επιπτώσεις τους.
• Στις μονώσεις κτιρίων, ματαιώνεται λόγω έλλειψης πόρων ακόμη και το εξαιρετικά περιορισμένο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, που κάλυπτε μόλις το…. 0,35% των κτιρίων.
• Στην ενέργεια ανοίγονται παράθυρα για νέες λιγνιτικές μονάδες, στα νερά η εκτροπή του Αχελώου συνεχίζει μέχρι στιγμής το δρόμο της.
• Στον τουρισμό, είναι ίσως συμβολικό ότι στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός κατάφερε να απαριθμήσει 11 μορφές εναλλακτικού τουρισμού χωρίς να αναφέρει τον οικοτουρισμό ούτε ως λέξη.

Φυσικά είναι νωρίς για οριστικές κρίσεις, καθώς είμαστε ακόμη μόλις στα μισά των πρώτων εκατό ημερών. Για όσους θέλουν να είναι οπωσδήποτε αισιόδοξοι, υπάρχει το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο για τα καμένα δάση της Αττικής και η ανάκληση του πακέτου Σουφλιά που επιδοτούσε την αγορά νέων ΙΧ. Περισσότερο αντικειμενικά συμπεράσματα, όμως, θα βγάλει η έκβαση της μάχης ανάμεσα στη εξαγγελία για επανεξέταση των νέων αυτοκινητοδρόμων στην Αττική και στην προώθηση του ήδη δρομολογημένου από τον κ. Σουφλιά διαγωνισμού για την κατασκευή τους….

Για τη θέση των Οικολόγων Πράσινων ισχύει και σήμερα το σχόλιο που είχαν καταθέσει για τις προγραμματικές δηλώσεις. «Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε επιμέρους θετικές τομές και ρήξεις στα ζητήματα της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής συνοχής, της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, της μεταναστευτικής πολιτικής και του ασύλου. Όσο όμως αυτές αναβάλλονται, η χώρα κινδυνεύει να μείνει σε μια από τα ίδια».

23.11.09

Γιάννης Παρασκευόπουλος