29 Νοε 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΡΕΝΟ ΓΕΜΑΤΟ ΕΛΠΙΔΕΣ

Θεσσαλονίκη 29.11.2009

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποίησε χθες το ταξίδι του το ναυλωμένο «Πράσινο τρένο» των Οικολόγων Πράσινων, με δεκάδες μέλη, αλλά και απλούς φίλους των Οικολόγων Πράσινων από τη Θεσσαλονίκη στην καρδιά του λιγνίτη, δηλαδή το λεκανοπέδιο της Κοζάνης με ενδιάμεσους σταθμούς την Αλεξάνδρεια, τη Σκύδρα, την Έδεσσα, τη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα όπου έγιναν επαφές με τις τοπικούς φορείς και οργανώσεις, και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό.

Για άλλη μια φορά οι Οικολόγοι Πράσινοι χρησιμοποιούν το τρένο σε καμπάνια τους, στοιχείο με προφανή συμβολισμό που θέλει να αναδείξει:
• την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον τομέα των μεταφορών και την ενίσχυση του σιδηροδρόμου που στην Ελλάδα και
• την θλιβερή πρωτιά της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης ως της περιοχής που εκπέμπει το περισσότερο CO2 στην Ευρώπη στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.
Κατά την αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Το Πράσινο Τρένο ένα τρένο γεμάτο ελπίδες για τη σωτηρία του πλανήτη, τονίζει την άμεση και παγκόσμια ανάγκη για γενναίες πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και μεταφέρει το μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη στις Έδεσσα τη Φλώρινα την Κοζάνη και τις υπόλοιπες πόλεις. Ο 21ος αιωνας πρέπει να είναι αιώνας απεξάρτησης από το πετρέλαιο, το λιγνίτη και όλα τα ορυκτά καύσιμα, ένας αιώνας που θα τσουλίσει οικολογικά πάνω σε ράγες, ακριβώς γιατί ο σιδηρόδρομος ένα πράσινο, φθηνό και λαϊκό μέσο έει την απόλυτη υποστήριξή μας».
Σύντομες στάσεις, για ενημέρωση του κόσμου και διανομή υλικού, πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια και την Σκύδρα. Μεγαλύτερη στάση έγινε στην Έδεσσα όπου έγιναν εκδηλώσεις και επαφές με την «Πρωτοβουλία των πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο Ν. Πέλλας» που διεκδικεί την προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Νομό Πέλλας μέσω Γιαννιτσών αλλά και της Αριδαίας με τη Σκύδρα.
Ο Χρήστος Ιωάννου εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας δήλωσε: «Το έτος 1891, επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ξεκίνησε η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου, μήκους 219 χιλιομέτρων και παρά τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα το έργο παραδόθηκε μέσα σε τρία χρόνια. Σήμερα, 120 περίπου χρόνια μετά, το τρένο φτάνει από την Έδεσσα στη Θεσσαλονίκη, αφού διανύσει ένα τόξο μήκους 112 χιλιομέτρων μέσω Βέροιας και Πλατέος. Το πιο παραγωγικό και πυκνοκατοικημένο τμήμα του Ν. Πέλλας, ο κάμπος του νομού και η πόλη των Γιαννιτσών, βρίσκονται εκτός σιδηροδρομικού δικτύου. Το αίτημα της νέας σιδηροδρομικής χάραξης Θεσσαλονίκη, γέφυρα, Γιαννιτσά, Έδεσσα με προέκταση στην Αριδαία προβάλλει σήμερα επιτακτικότερο από ποτέ»
Στο σταθμό της Φλώρινας επιβιβάστηκε ο συντονιστής της γραμματείας Μ. Πετράκος, ο οποίος δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, η Δυτική Μακεδονία παράγει φτηνό και αξιόπιστο ρεύμα που καταναλώνεται σπάταλα σε όλη τη χώρα βάζοντας υποθήκη το μέλλον και την υγεία των παιδιών της. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε, για την περιοχή μας, τη χώρα και τον πλανήτη όλο. Υπάρχει δυνατότητα να συνδυάσουμε την απασχόληση με την ποιότητα ζωής, αν στραφούμε στις πράσινες θέσεις εργασίας. Αυτό απαιτούν οι επερχόμενες κλιματικές καταστροφές, αυτό επιβάλει η παγκόσμια εμπειρία, αυτό ορίζουν οι διεθνείς μας υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι οι ολοένα πιο δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων για την υπερθέρμανση της γης επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 20 % ως το 2020 δεν είναι επαρκής, και για το λόγο αυτό θέτουν τον πήχη στο 40 %». Τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων μοίρασαν φυλλάδια της καμπάνιας στην πόλη της Φλώρινας. Η δράση είχε και ένα θύμα, μια φίλη που δεν είναι συνηθισμένη στα πεζοδρόμια της πόλης έπεσε σπάζοντας το πόδι της.
Σττην Πτολεμαϊδα επιβιβάστηκαν μέλη της ΠΚ Κοζάνης οι οποίοι μας «ξενάγησαν» κατά το πέρασμα μέσα από τα λιγνιτορυχεία και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της περιοχής. Η επόμενη στάση έγινε στο σταθμό του εγκαταλειμμένου πλέον χωριού Κομμανός όπου ο εκπρόσωπος του «Συλλόγου Μαύρη Πηγή για μετεγκατάσταση Μαυροπηγής» Τάσος Εμμανουήλ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με στελέχη των Οικολόγων Πράσινων.
Υποδοχή του τρένου οργανώθηκε στην Κοζάνη, από τους Οικολόγους Πράσινους, Τους επιβάτες του πράσινου τραίνου καλωσόρισαν στην Κοζάνη οι κ. Λάζαρος Τσικριτζής, συντονιστής Δυτικής Μακεδονίας, ο Νομάρχης κ. Γ. Δακής και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης κ. Σιώμου. Παρόντες ήταν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι (κ. Βασδάρης και κ. Κοκκαλιάρης), ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Σαββίδης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ κ. Θεοφύλακτος κλπ.

Τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων ειδικότερα τόνισαν τα εξής:

Ο Τάσος Κρομμύδας συντονιστής της καμπάνιας «Το κλίμα μας καίει Δεσμεύσεις Τώρα!» δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει ριζικά το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, διότι είναι εξαιρετικά ρυπογόνο και σπάταλο. Παράλληλα επιβαρύνει την οικονομία, συμβάλει στην καταστροφή του κλίματος, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα υγείας και ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες , ενώ προκαλεί και σοβαρές παρενέργειες στους φυσικούς πόρους (νερά- εδάφη).
Η λύση είναι η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, η γενναία στήριξη στις ΑΠΕ και η εξοικονόμηση στα κτίρια , στις μεταφορές στη γεωργία και στη βιομηχανία. Σύμφωνα με οικονομολόγους διεθνούς φήμης όποια χώρα δεν επενδύσει σήμερα στους τομείς αυτούς θα πληρώσει πολλαπλάσια σε πρόστιμα και σε εργασίες αποκατάστασης των καταστροφών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αρνούνται τη συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα του ενεργειακού καυσίμου για μια μεταβατική περίοδο, αλλά λένε ΟΧΙ στην αύξηση της λιγνιτικής ισχύος.Η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να αποσαφηνίσει την ενεργειακή της στρατηγική και να απαντήσει σε κρίσιμα διλήμματα. Πράσινη ανάπτυξη με ρυπογόνες πολιτικές δεν γίνεται ».

Ακολούθησε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ και «δεξίωση» με τοπικές λιχουδιές και κεράσματα που ετοίμασαν μέλη των Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης. Αργά το απόγευμα και αφού ήδη άρχισε να σκοτεινιάζει ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής για τη Θεσσαλονίκη

Για φωτογραφίες και βίντεο (χαμηλής ανάλυσης) δείτε: http://ecogreensalonika.wordpress.com/2009/11/29/klimatiki-allagi-06

Για περισσότερες πληροφορίες: Τάσος Κρομμύδας 6945940916
Οδυσσέας Χιλιτίδης 974737121