6 Μαρ 2015

Έξι μήνες για τα βιομηχανικά απόβλητα στα Διαβατά!

Έξι μήνες για τα βιομηχανικά απόβλητα στα Διαβατά!
Μετά από καταγγελία του Μ. Τρεμόπουλου
Έξη μήνες ήταν η ποινή που επέβαλε το Γ‘ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον Ζηρίδη Θεοδόσιο για την απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή Διαβατών τον περασμένο Μάρτιο, που είχε αποκαλύψει ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Η εναπόθεση των αποβλήτων γινόταν από φορτηγά με βουλγαρικές πινακίδες σε χωράφι του κ. Γ. Παρασίδη, ο οποίος αθωώθηκε, ενώ του έχει επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ από τη Διεύθυνση περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.
Τα απόβλητα, που εναποτέθηκαν με
14 συνολικά φορτία, ήταν σε λεπτή μαύρη σκόνη, η οποία μεταφέρθηκε με τον αέρα στη γύρω περιοχή, όπου υπάρχουν καλλιέργειες και εργαστήρια, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, και απείλησε την υγεία των εργαζομένων και των καταναλωτών.
Η καταγραφή από βιοτέχνη της περιοχής της πινακίδας κυκλοφορίας ενός από τα φορτηγά οδήγησε στον εντοπισμό εταιρείας με έδρα το Σαντάσκι και Έλληνες ιδιοκτήτες, οι οποίοι διαθέτουν και εγκαταστάσεις πολύ κοντά στο χωράφι όπου εναποτέθηκαν τα απόβλητα.
Ο Μ. Τρεμόπουλος είχε κάνει καταγγελία και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είχε ζητήσει από τη Διεύθυνση περιβάλλοντος να επέμβει άμεσα. Παρόλο που η υπηρεσία δεν έχει σύμβαση με εργαστήριο για αναλύσεις στερεών αποβλήτων, τελικά αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για καμένους ορυζοφλοιούς, που περιείχαν διοξείδιο του πυριτίου. Στα απόβλητα είχαν εντοπιστεί και συγκεντρώσεις μολύβδου, καισίου κ.α. Η βιομηχανία που τα παρήγαγε παραμένει άγνωστη.
Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού Θ. Ζηρίδης αρνήθηκε την ευθύνη της απόρριψης αλλά σε ένδειξη «καλής θέλησης» μάζεψε χτες όλα τα απόβλητα, με προορισμό που δεν έγινε γνωστός. 
«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων των πολιτών, που δεν πρέπει να διστάζουν να προβούν σε καταγγελίες. Δυστυχώς, η διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων είναι μια ανοιχτή πληγή καθώς δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και συχνά αφήνεται χώρος για να δρα η βιομηχανική μαφία», τονίζει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Και παλιότερα έχει αποκαλυφθεί υπόθεση εταιρείας χημικών, η οποία είχε μετατρέψει χωράφια στην περιοχή της Γέφυρας σε χώρο ταφής βιομηχανικών αποβλήτων με βαριά μέταλλα. Το θέμα αντιμετωπίστηκε μετά από παρέμβαση του Μ. Τρεμόπουλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στο βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=17cLngmpbbE&feature=youtu.be έχουν καταγραφεί εικόνες με τα στερεά απόβλητα.

--
Μιχάλης Τρεμόπουλος, 

δικηγόρος, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας
www.tremopoulos.eu