9 Μαρ 2015

Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ έβαλαν τον πήχη για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πολύ χαμηλάΟι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ αποφάσισαν την προηγούμενη Παρασκευή να υποβάλουν το 40% ως τον ελάχιστο στόχο της ΕΕ για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 στις διαδικασίες διεθνούς διαπραγμάτευσης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC). Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμφωνούν με την ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο στο ότι ο στόχος αυτός φανερώνει έλλειψη φιλοδοξίας της Ευρώπης και θέτει τον πήχη χαμηλά για την κρίσιμη συνδιάσκεψη για το κλίμα που θα γίνει το χειμώνα στο Παρίσι (COP21). 
 Ο
στόχος αυτός απέχει από αυτό που πρέπει να κάνει η ΕΕ για να συνεισφέρει δίκαια στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη έως το έτος 2100 κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ και δεν δικαιολογεί την αυτοαναγόρευση της σε παγκόσμιο πρωτοπόρο για την κλιματική πολιτική.

Η συμφωνία που καταθέτει, πρώτη από όλες τις περιοχές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, έχει πολλά θολά σημεία. Δεν αποκλείει τον έμμεσο μετριασμό της μείωσης των εκπομπών λόγω συμμετοχής του τομέα της χρήσης γης και της δασικής διαχείρισης στο στόχο του -40% και δεν αναδεικνύει τρόπους ή δεσμεύσεις ώστε να επιτευχθούν μειώσεις πάνω από τον ελάχιστο στόχο ή να προσδιοριστεί ένα επιτρεπόμενο ποσό συνολικών εκπομπών το διάστημα 2021-2030 ώστε να αποφύγουμε τυχόν αύξηση των εκπομπών τα πρώτα χρόνια της περιόδου. 

Επιπλέον δεν υπάρχει αναφορά σχετικά με τη συμμετοχή της ΕΕ στη χρηματοδότηση δράσεων για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Τέλος αναγνωρίζονται τα κενά στο σύστημα μέτρησης των αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ, και ιδίως από τα δάση και τις χρήσεις γης και ορίζεται η θέσπιση τους μόλις πριν το 2020.

Ο εκπρόσωπος τύπου των ΟΠ, Φ. Γκανούλης δήλωσε: «Η ΕΕ φαίνεται να αγνοεί τα πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τις θέσεις εργασίας, την υγεία και την ευημερία μας από μια πραγματικά φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα. Θα χρειαστεί να αυξήσουμε την πίεση για να εξασφαλιστεί ότι αυτή δεν είναι η τελική θέση της ΕΕ. Ο στόχος που είχε συμφωνηθεί ήταν για μείωση «τουλάχιστον» κατά 40%. Αυτό το περιθώριο ελιγμών θα πρέπει να διατηρηθεί, ώστε να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις».


Επικοινωνία: 6974 459589