26 Νοε 2014

Άμεση λύση στο πρόβλημα των Σύρων προσφύγων . Η απουσία πολιτικής βούλησης και η ολιγωρία οδηγούν σε ανεπίτρεπτη ανθρωπιστική κρίση

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την άμεση λύση στο πρόβλημα των εκατοντάδων προσφύγων από τη Συρία -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά-, που από τις 19 Νοεμβρίου διαμαρτύρονται παραμένοντας μπροστά στη Βουλή, με απεργία πείνας από την περασμένη Δευτέρα. Η κατάσταση τους είναι εξαιρετικά σοβαρή, λόγω της απεργίας πείνας και του κρύου, όπως δείχνουν οι ανάγκες μεταφοράς στο νοσοκομείο με λιποθυμικά επεισόδια και απώλεια αισθήσεων.
Οι συνεκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Χριστίνα Ευθυμιάτου και Φίλιππος Γκανούλης  δήλωσαν σχετικά: «Οι Σύροι πρόσφυγες που μόλις ξέφυγαν από τη φρίκη του πολέμου ζητούν τα αυτονόητα: στέγη, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χορήγηση ασύλου αλλά και δυνατότητα να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της  Ευρώπης -  καθώς γνωρίζουν ότι το άσυλο στην Ελλάδα δεν θα εξασφαλίσει τους απαραίτητους όρους επιβίωσης. Όσο διαρκεί αυτή η ειδεχθής, εμφύλια σύρραξη στη Συρία, κανένα νομικό ή οικονομικό πρόσχημα δεν νομιμοποιεί την ελληνική πολιτεία να παραβιάζει το διεθνές και εθνικό δίκαιο που επιτάσσουν πλήρη και άμεση προστασία των προσφύγων.»


Τα συμβαίνοντα σχετικά με τους Σύρους πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τη ζοφερή κατάσταση στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου στη χώρα μας, με τις ανύπαρκτες δομές φιλοξενίας (αντί των οποίων λειτουργούν τα απαράδεκτα κέντρα κράτησης),  τη χορήγηση ασύλου με το σταγονόμετρο μέσα από ένα εξαιρετικά δυσκίνητο γραφειοκρατικό σύστημα, τις παγίδες του υπό επανεξέταση Δουβλίνο ΙΙ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν ως κύρια  αιτία αυτής της απαράδεκτης κατάστασης την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής βούλησης για ουσιαστική, ανθρωπιστική αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος, η οποία αποδεικνύεται επίσης από τη μισαλλόδοξη, ρατσιστική ρητορική που έχει εμποτίσει τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο - και δη τον κυβερνητικό- και τις πολιτικές επιλογές. Αποδεικνύεται τέλος από την απροθυμία και  αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών για εκταμίευση ευρωπαϊκών   κονδυλίων  για τις ανάγκες και συνδρομή των προσφύγων.

- See more at: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=5625:2014-11-26-14-27-05&catid=11:rights&Itemid=27#sthash.2K6rPQSK.dpuf