15 Αυγ 2013

Σε ιδιωτικό και αναρμόδιο σώμα ανατίθεται η πάταξη της λαθροϋλοτομίας !

Όσο κι αν ακούγεται ως αστείο, με διάταξη στο νόμο για τα αυθαίρετα (Ν. 4178/ 8-8-13, άρθρο 55, ΦΕΚ 174 8/8/13) η αρμοδιότητα ελέγχου της λαθροϋλοτομίας αφαιρείται από τη Δασική Υπηρεσία και ανατίθεται στη Θηροφυλακή, έναν ιδιωτικό φορέα με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο!
Σε μια περίοδο που τίποτα δεν δείχνει ότι η λαθροϋλοτομία αποτελεί παρελθόν, αντιθέτως οι συνθήκες ευνοούν τη συνέχισή της σε βαθμό έξαρσης όπως τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου προστασίας περιβάλλοντος έρχεται να δώσει νέο πλήγμα στη Δασική Υπηρεσία και νέα κίνητρα στους λαθροϋλοτόμους.
Η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων κατάσχεσης των δασικών προϊόντων από τη Δασική Υπηρεσία και η ανάθεση των καθηκόντων αυτών στη Θηροφυλακή, μόνο ως εμπαιγμός για το δημόσιο δασικό πλούτο μπορεί να ληφθεί. Κι αυτό γιατί αποδυναμώνεται εκ νέου ο ρόλος της κατεξοχήν αρμόδιας για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων υπηρεσίας, ενώ η εμπλοκή ενός ιδιωτικού σώματος, όπως αυτό της θηροφυλακής, σε διαδικασίες που απαιτούν δικαιώματα σύλληψης από όσους ασκούν τα συγκεκριμένα καθήκοντα, ανοίγει περισσότερο το δρόμο στους παράνομους υλοτόμους για δράση χωρίς συνέπειες. Προφανώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η σχετική τροποποίηση περνά μέσα από τον πρόσφατο νόμο για τα αυθαίρετα.


Η κυβέρνηση δεν έχει ενεργήσει διόλου για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας, που έχει κριθεί από τους ειδικούς ως ο πρώτος κίνδυνος για τα δασικά οικοσυστήματα τα τελευταία έτη, ενώ από αυτή τη δραστηριότητα πλήττεται η οικονομία και ανθίζει το παραεμπόριο ξυλείας.
Με άλλα λόγια, η τύχη των ελληνικών δασών διαφαίνεται και φέτος κακή, όχι λόγω της αμέλειας για ορθή διαχείρισή τους και της έλλειψης πολιτικής - όπως είχαμε συνηθίσει - αλλά εξαιτίας εσκεμμένων ενεργειών που στρέφονται κατά του φυσικού περιβάλλοντος και εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις, νομιμοποιώντας τελικά αναρμόδια ιδιωτικά σώματα σε ρόλο δημόσιου λειτουργού.
Περισσότερες πληροφορίες: Βάσω Νάκου – 6983903061, Κυριάκος Τσίπης – 6944869587
***Ειδικότερα: το άρθρο 271 του Ν.Δ. 86/1969 (Α΄ 7/18.4.1969) αναφέρει ότι
οι κατασχέσεις δασικών προϊόντων (καυσόξυλα και άλλα) γίνονται από των δασικών οργάνων, αστυνομικών ή οργάνων της αγροφυλακής (η αγροφυλακή σήμερα είναι στο δασαρχείο).
Το άρθρο 271 έχει τροποποιηθεί πρόσφατα με το νόμο 4138/19-3-13 αρ. 2 όπου αναφέρει ότι οι κατασχέσεις παράνομων καυσόξυλων γίνoνται από τα δασικά και αστυνομικά όργανα.
Και η τελευταία τροποποίησή του από το αρ. 55 του 4178/ 8-8-13 όπου: To πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 271 του Ν.Δ. 86/1969 (Α΄ 7/18.4.1969) αντικαθίσταται ως εξής: Κατάσχονται και δημεύονται τα δασικά προϊόντα από τα αστυνομικά όργανα και από τους αναγνωριζόμενους φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων του άρθρου 267 του παρόντος.