20 Ιαν 2013

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Ένταξη και όχι καταστολή για τους Ρομά

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει η στοχοποίηση των Ρομά από την Κυβέρνηση. Όλοι/ες παγώσαμε με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π.Τατούλη, που ακολούθησε τη ναζιστικής έμπνευσης λογική της συλλογικής ευθύνης, ζητώντας τη διάλυση όλων των καταυλισμών των Ρομά.

Γιατί όλα αυτά; Να θεωρήσουμε τυχαία την εξόρμηση τεράστιας αστυνομικής δύναμης στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες; Τα ευρήματα της αστυνομίας ήταν ανάλογα με την αστυνομική επιχείρηση ή μήπως ήταν πενιχρά έως μηδαμινά; Και τελικά η καταστολή είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης μίας ευπαθούς κοινωνικής ομάδας ή το μόνο που τελικά επιτυγχάνει είναι η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και η περαιτέρω περιθωριοποίηση των ομάδων αυτών;

Σε μία ευνομούμενη Πολιτεία αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να δίνονται λύσεις προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης και όχι της καταστολής. Τα ζητήματα των Ρομά αντιμετωπίζονται χρόνια σαν «καυτή πατάτα» που όλοι θέλουν να αποφύγουν. Η ενδεδειγμένη λύση δεν μπορεί να είναι η «εξαφάνισή» τους, η τρομοκράτηση και ο διωγμός, που ονειρεύονται οι κάθε λογής οπαδοί των εκκαθαρίσεων. Αν και όταν υπάρχει παραβατικότητα, θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να αντιμετωπίζεται με την πρόληψη μέσω της καταπολέμησης των συνθηκών που την ευνοούν και φυσικά να αποδίδονται οι ευθύνες που τους αντιστοιχούν στους παραβάτες και μόνο. Να μην θεωρούνται εκ των προτέρων όλοι ένοχοι. Διότι οι Ρομά συμπολίτες μας έχουν τα ίδια δικαιώματα στην εργασία στην παιδεία, στη στέγη και στην υγεία, όπως όλοι μας.



Ως Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε:

Να υπάρξει συγκεκριμένη κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να λυθούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά.

Να κινηθούν ταχύτερα οι διαδικασίες εξειδίκευσης του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για τους Ρομά σε επίπεδο Περιφερειών, ούτως ώστε να προκηρυχθούν το συντομότερο δυνατό τα έργα, αξιοποιώντας με τον τρόπο αυτό έστω και καθυστερημένα τη διαθέσιμη κοινοτική χρηματοδότηση μέσω των διαρθρωτικών Ταμείων ΕΚΤ και ΕΤΠΑ. Να λειτουργήσουν ταυτόχρονα οι απαραίτητοι μηχανισμοί ελέγχου των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν.

Να βρεθεί νομική φόρμουλα που να δίνει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να παρέμβει για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης και να εξασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και για τους αλλοδαπούς Ρομά χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Να παύσει κάθε βίαιη έξωση των Ρομά, είτε άμεση είτε έμμεση και κάθε είδους εκτόπισή τους, χωρίς να έχει προβλεφθεί κατάλληλος χώρος μετεγκατάστασης υπό συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με έγκαιρη ενημέρωσή τους.

Να εξασφαλιστεί πρόσβαση για όλα τα μέλη της κοινότητας των Ρομά (Έλληνες και αλλοδαπούς) σε:

o υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προληπτικής ιατρικής,

o εκπαίδευση, με ταυτόχρονη κατάργηση των σχολείων «γκέτο»,

o υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας στους υφιστάμενους καταυλισμούς που συνοδεύεται από την απαραίτητη κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία,

o απασχόληση με την εφαρμογή προγραμμάτων για τη σταδιακή ένταξη των Ρομά σε όλους τους τομείς της αγοράς εργασίας και απομάκρυνσης τους από ρυπογόνες δραστηριότητες, επικίνδυνες και για τους ίδιους. Αξιοποίηση των δραστηριοτήτων τους στον τομέα της ανακύκλωσης, με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και στους ίδιους τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας εργασίας. Ενίσχυση και εξειδίκευση δεξιοτήτων και εμπειριών που ήδη έχουν, όπως σε αγροτικές εργασίες και στο εμπόριο.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα