23 Δεκ 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Οι Γιορτές μπορεί να είναι
κάτι πολύ ωραιότερο από ένα πανηγύρι του καταναλωτισμού
και της τηλεοπτικής διαφήμισης

23.12.2009

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η χαρά των παιδιών για αυτές γίνεται ατυχώς αφορμή για βίαιη αλλοτρίωση του παιδικού τους κόσμου. Η αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους και η διάθεση να τους προσφέρουν ένα δώρο, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Έτσι οι γιορτές έχουν μετατραπεί οι γιορτές σε πανηγύρι καταναλωτισμού και διαρκούς προβολής αρνητικών καταναλωτικών προτύπων. Η τηλεοπτική διαφήμιση χωρίς περιορισμούς σφυροκοπάει αδιάκοπα τα παιδικά βλέμματα και τις ψυχές τους, για να γεμίσουν τα παιδικά δωμάτια με πλαστικά κουτιά και αντικείμενα που σε λίγο θα τα βρούμε πάλι στο σκουπιδοτενεκέ και στις χωματερές.

Η τηλεοπτική διαφήμιση στοχεύει ειδικά στα παιδιά γιατί είναι καταναλωτές « 3 σε 1» :
• Διαθέτουν χαρτζιλίκι, άρα καταναλώνουν.
• Επηρεάζουν τις αποφάσεις της οικογένειας, για τις αγορές.
• Είναι οι μελλοντικοί καταναλωτές.

Η Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων βρίσκει προσβλητική και βίαιη την ένταξη των παιδιών στην καταναλωτική κοινωνία μέσω της παραπλάνησης. Καταδικάζει ως ισοδύναμη της παιδικής εργασίας την εμφάνιση παιδιών σε διαφημίσεις. Η παραπλάνηση και η ψευδαίσθηση δεν μπορεί να επιτρέπεται να κυριαρχούν στο χώρο της τηλεόρασης, η οποία εισβάλει στα σπίτια μας χωρίς να υπόκειται σε σχεδόν κανέναν έλεγχο.

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς και ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τη Γ.Γ. Προστασίας του Καταναλωτή με στόχους:

1. Την αλλαγή του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος, που έτσι κι αλλιώς παραβιάζεται συστηματικά, ώστε να απαγορευτούν οι διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Διαφημίσεις για είδη που απευθύνονται σε παιδιά να επιτρέπονται ΜΟΝΟ μετά τα μεσάνυχτα και έως τις 6πμ.
2. Την απαγόρευση συμμετοχής παιδιών έως 16 ετών σε διαφημίσεις κάθε είδους
3. Την υποστήριξη, μέσω της εκπαίδευσης, των προτύπων που αναπτύσσουν την επικοινωνία και την οικολογική συνείδηση των παιδιών

Η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας!

Η Θεματική Ομάδα Παιδείας
Πληροφορίες: Σωτήρης Χτούρης 6937301980

19 Δεκ 2009

Κοπεγχάγη: Μια ελπίδα που τέλειωσε σαν φάρσα

Η Συνδιάσκεψη που είχε χαρακτηριστεί ως η κρισιμότερη των τελευταίων 200 ετών τελείωσε σαν μια φάρσα. Το “Σύμφωνο της Κοπεγχάγης” δεν υιοθετήθηκε καν από όλους τους αρχηγούς κρατών ενώ ακόμα και οι συντάκτες του το χαρακτήρισαν ανεπαρκές.
Πρόκειται για ένα κείμενο της χαμηλότερης δυνατής φιλοδοξίας, λες και συντάχθηκε από σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής. Ένα κείμενο ακόμα χειρότερο και από τις ξεδοντιασμένες εκδοχές που είχαν παρουσιαστεί μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα.

Σαν να μην μεσολάβησε τίποτα από τη Σύνοδο του Ρίο πριν 17 χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες απλά “αναγνωρίζουν” την ανάγκη για περιορισμό της υπερθέρμανσης στους 2 βαθμούς. Δυο βδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων και η πρωτοφανής συμμετοχή 115 αρχηγών κρατών κατέληξαν σε μια απλή καταγραφή των προϋπαρχουσών μονομερών δεσμεύσεων κάθε χώρας.

Οτιδήποτε θα μπορούσε να αποδώσει στη Συμφωνία κάποιο νόημα αφαιρέθηκε. Δεν υπάρχει καμία νομική δέσμευση, ούτε καν ο στόχος των G8 για περιορισμό των παγκόσμιων εκπομπών στο μισό μέχρι το 2050, ούτε μια ημερομηνία για έναρξη μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών ή έστω μια προθεσμία για σύναψη δεσμευτικής συνθήκης. Ακόμα και επιμέρους ζητήματα όπως ο περιορισμός των εκπομπών από την αεροπλοϊα και τη ναυσιπλοϊα ή η δυνατότητα πώλησης περίσσειας δικαιωμάτων εκπομπών από τις ανατολικές χώρες δεν αντιμετωπίστηκαν.

Οι πρώτες επιστημονικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι δεσμεύσεις αυτές απλά μας βάζουν σε τροχιά συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα 700ppm και αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3,5oC

Είναι εύκολο να καταδικάσει κανείς τις ΗΠΑ και την Κίνα για τη στάση τους, πολύ περισσότερο την Αυστραλία και τον Καναδά. Όμως μεγάλο μερίδιο ευθύνης πέφτει στην ΕΕ η οποία αρνήθηκε να παίξει το δυνατό της χαρτί και το οποίο θα μπορούσε να δώσει πνοή στις διαπραγματεύσεις. Αρνήθηκε να επιδείξει την αποφασιστικότητα και την ηγετική στάση δεσμευόμενη σε μονομερείς μειώσεις κατά 30% των εκπομπών στο εσωτερικό της. Αντίθετα, έμεινε άβουλη και αμήχανη στις δεσμεύσεις της ήδη από το Μάρτιο του 2007 για μειώσεις κατά 20%, αδιάφορη για τις πολύ πιο ανησυχητικές επιστημονικές εκτιμήσεις που μεσολάβησαν αλλά και για τις ενδείξεις για διάθεση ανάληψη δράσης από μια σειρά χώρες που προχώρησαν σε μονομερείς δεσμεύσεις, περιμένοντας ίσως μια νέα προσφορά από την ΕΕ.

Αν κάτι φανέρωσε η Κοπεγχάγη είναι η αποτυχία της πολιτικής και των πολιτικών. Πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ξεκάθαρα πλέον απαιτεί ένα συνολικά διαφορετικό μοντέλο πολιτικής. Πως τα συμφέροντα των κρατών και τα συμφέροντα του περιβάλλοντος και των κοινωνιών μας δεν είναι τα ίδια.

Σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από κρίσεις, η συλλογική αποτυχία της Κοπεγχάγης φανέρωσε πως η πιο σημαντική είναι η κρίση απουσίας πολιτικής βούλησης και οράματος.
Η πολιτική έγινε η τέχνη του χαμηλότερου κοινού “εφικτού” παρονομαστή.

Σε μια μέρα όπου η αισιοδοξία φαντάζει αδύνατη, ας κρατήσουμε δύο πράγματα.
Καταρχάς την εμφάνιση ενός ενωτικού και αποφασισμένου κινήματος νεολαίας, κινημάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έδωσε όλες του τις δυνάμεις για μια Συμφωνία που θα μας έβαζε σε τροχιά αλλαγής του κόσμου μας.

Κυρίως όμως ας δείξουμε την αποφασιστικότητα να δυναμώσουμε τους αγώνες μας για κλιματική δικαιοσύνη και αποφυγή ενός κλιματικού χάους, να τους αναδείξουμε σε κάθε επίπεδο πολιτικής δράσης, να κάνουμε τους ηγέτες μας να λογοδοτήσουν για την επιλογή τους για συλλογική αυτοκτονία αντί της βιωσιμότητας και να αλλάξουν πορεία πριν είναι πια υπερβολικά αργά.

Τάσος Κρομμύδας
Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

18 Δεκ 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Προϋπολογισμός 2010:
η πράσινη στροφή είναι μόνο για τους άλλους…

18.12.2009

Η συζήτηση που αρχίζει σήμερα στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό, θα μπορούσε να αποτελεί ένα σημαντικό τεστ ειλικρίνειας για την κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό που είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι δε θα εφαρμοστεί παρά μόνο με μεγάλες αλλαγές, αφού τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Στη μορφή πάντως που κατατέθηκε, ο προϋπολογισμός αποτελεί σαφή διάψευση των υποσχέσεων για Πράσινη Οικονομία. Το πάγωμα των προσλήψεων καλύπτει και τους τομείς του περιβάλλοντος όπου ήδη υπάρχουν τεράστια κενά, ενώ και η δημοσιονομική πολιτική διαπνέεται από την αντίληψη ότι η πράσινη μεταρρύθμιση της φορολογίας είναι καλό για τους άλλους αλλά όχι για μας. Ο πρωθυπουργός πρότεινε πράσινους φόρους στις Βρυξέλες αλλά στην Ελλάδα όπου μπορεί να τους εφαρμόσει δεν το επέλεξε, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή και το μεγάλο απόθεμα λαϊκής εμπιστοσύνης. Δεν τόλμησε την πράσινη στροφή:

- ούτε στο σκέλος της φορολογίας, ως εργαλείου για να ενθαρρύνονται ή να αποθαρρύνονται δραστηριότητες ανάλογα με το περιβαλλοντικό τους αποτέλεσμα.
- ούτε στο σκέλος των δαπανών, όπου οι δαπάνες για το περιβάλλον μένουν καθηλωμένες τόσο στον Τακτικό Προϋπολογισμό, όσο και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Άλλες χώρες με αντίστοιχα δημοσιονομικά προβλήματα εφαρμόζουν προοδευτικά στους νέους προϋπολογισμούς τους φόρο στις εκπομπές άνθρακα που χρηματοδοτεί την μόνωση του κτιριακού δυναμικού τους, με ουδέτερο χρηματικό αποτέλεσμα στην κοινωνία αλλά με σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος ενώ ταυτόχρονα αναζωογονούν τον χειμαζόμενο κλάδο των κατασκευών στρέφοντάς τον κι αυτόν σε νέα κατεύθυνση.

Οι προσδοκίες των πολιτών για πραγματικά κοινωνικό κράτος, για πιο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, για μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, δε βρίσκουν δυστυχώς δικαίωση στον προϋπολογισμό του 2010. Ο τόπος δεν αντέχει για πολύ άλλη μια από τα ίδια, και η πίστωση χρόνου που διαθέτει η κυβέρνηση δεν είναι ανεξάντλητη.

«Η κυβέρνηση δεν είναι ο αθώος διαχειριστής των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και των λαθών της Ν.Δ., όπως θέλει να εμφανίζεται», δήλωσε εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ο Νίκος Χρυσόγελος. «Πληρώνουμε σήμερα την κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου ολόκληρης της τελευταίας 15ετίας, που δημιούργησε μια οικονομία με ημερομηνία λήξης, στηριγμένη στη διόγκωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Έξοδος από την κρίση σημαίνει λοιπόν και αναπροσανατολισμό της οικονομίας σε πράσινες κατευθύνσεις, κάτι που δυστυχώς απουσιάζει από τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Πετράκος 6942 984455
Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 95

11 Δεκ 2009

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:
ΜΗΠΩΣ Η ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΗ;

11.12.2009

Η συζήτηση για τη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας και τις πιέσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις διεθνείς αγορές ομολόγων, εμφανίζει την κυβέρνηση να διαχειρίζεται μια δύσκολη συγκυρία που δημιουργήθηκε με ευθύνες που δεν είναι δικές της. Η εικόνα αυτή προετοιμάζει ψυχολογικά την κοινή γνώμη για την παροχή λευκής επιταγής προς την κυβέρνηση.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν πληρώνει σήμερα μόνο τη διεθνή κρίση και την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό που φέρνει σήμερα σε χειρότερη θέση από άλλες χώρες, είναι η οικουμενική επιλογή των κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη σε μια αέναη διόγκωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η τελευταία τροφοδοτήθηκε στην αρχή με εύκολο χρήμα, στη συνέχεια με υπερχρέωση των πολιτών στις τράπεζες και τελικά με υπερδιόγκωση του δημόσιου χρέους.

Παράπλευρες απώλειες ήταν η απαξίωση των συλλογικών αγαθών, η επικράτηση του καταναλωτισμού και η περιθωριοποίηση όσων «δεν έχουν», τα κύματα ακρίβειας, η επέκταση της διαφθοράς, οι φούσκες του χρηματιστηρίου και των ακινήτων. Βασικότερο όμως είναι ότι γύρω από επιλογές όπως τα Μεγάλα Έργα, οι Ολυμπιακοί του 2004, οι Αγορές του Αιώνα και ο οικοδομικός οργασμός, οικοδομήθηκε μια ολόκληρη οικονομία με ημερομηνία λήξης, την κατάρρευση της οποίας κινδυνεύουμε να πληρώσουμε όλοι πανάκριβα.

Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην πορεία αυτή ως κυβέρνηση και συνέβαλε καθοριστικά στην οικοδόμηση των αντίστοιχων συναινέσεων στην κοινωνία. Υπό την ηγεσία του κ. Παπανδρέου, δεν αντιπολιτεύθηκε ποτέ την επιλογή της Ν.Δ. να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ δεν έχει κάνει καμιά αυτοκριτική ούτε τώρα . Σε καμιά λοιπόν περίπτωση δεν έχει το Ηθικό Πλεονέκτημα που του αποδίδεται από αρκετές πλευρές.

Σε καιρούς λιτότητας η υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής, μας κάνει διπλά φτωχότερους. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται σήμερα, δεν είναι να δώσουμε στην κυβέρνηση λευκή επιταγή για σκληρά μέτρα, αλλά να στηρίξουμε την ευημερία στην ποιότητα ζωής και να θέσουμε τις βάσεις για μια άλλη πορεία της οικονομίας: μια πορεία με άξονα τη βιωσιμότητα, με επιλογές που θα απαντούν ταυτόχρονα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες
Γιάννης Παρασκευόπουλος, τηλ. 6979952070

10 Δεκ 2009

ΝΑ ΠΡΑΣΙΝΙΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ολοκληρωμένη πρόταση των Οικολόγων Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο

09-12-09

Ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για ένα «βιώσιμο μέλλον των μεταφορών» κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως εισηγητής της ομάδας των Πράσινων, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η παρέμβαση αφορά τη συμβολή της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Μεταφορών 2011-2020, με τίτλο «Για ένα Βιώσιμο Μέλλον των Μεταφορών».
Οι συνολικά 11 τροπολογίες του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Σχέδιο Γνωμοδότησης του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη Jo Leinen, στηρίζονται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί τόσο από τους Οικολόγους Πράσινους και το ευρωπαϊκό πράσινο κίνημα, όσο και από ελληνικές και ευρωπαϊκές ΜΚΟ και πρωτοβουλίες πολιτών για βιώσιμη κινητικότητα και δικαιώματα πεζών, ποδηλατών, και επιβατών δημόσιας συγκοινωνίας.

Οι τροπολογίες προωθούν συγκεκριμένες δεσμευτικές προτάσεις για:
• Κατάργηση άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων σε οδικές και αεροπορικές μεταφορές.
• Δεσμευτικούς στόχους ανά χώρα, για μείωση της συμβολής των μεταφορών στην κλιματική αλλαγή.
• Πολιτικές δημόσιας πληροφόρησης για αλλαγή κουλτούρας υπέρ των μεταφορικών μέσων που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.
• Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δικαιώματα των πεζών, φιλόδοξους στόχους για το ποδήλατο, ένταξη ποδηλατικών διαδρομών στα διευρωπαϊκά δίκτυα, χαμηλά όρια ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές, πλήρης πρόσβαση στα άτομα με αναπηρίες.
• Προβλέψεις υποχρεωτικής εμπλοκής του σιδηροδρόμου σε εμπορευματικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.
• Μέτρα για τον περιορισμό της συμβολής των διεθνών αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών στην κλιματική αλλαγή.
• Διαχείριση της συνολικής ζήτησης για μεταφορές, στα όρια που επιτρέπουν οι αντοχές του περιβάλλοντος. Αντίστοιχες προσαρμογές στις πολιτικές ανταγωνισμού και εμπορίου.
• Προτεραιότητα στην καλύτερη αξιοποίηση υποδομών που ήδη υπάρχουν, με νέα έργα να προωθούνται κυρίως για μεταφορικά μέσα φιλικά προς το περιβάλλον.
• Σχέδια Βιώσιμων Μεταφορών ανά χώρα, αλλά και για κάθε πόλη άνω των 100.000 κατοίκων, ως προϋπόθεση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μεταφορικών έργων.

«Η πολιτική μεταφορών έχει καίρια σημασία για την Ευρώπη και για τη χώρα μας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αποτελεί κλειδί για ανθρώπινες πόλεις, προστασία της υγείας, άρση των αποκλεισμών για τα άτομα με αναπηρίες, αποδέσμευση από συμφέροντα πετρελαίου και αυτοκινήτου, διαφάνεια στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για δημόσια έργα. Πάνω από όλα, όμως, έχει κεφαλαιώδη σημασία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, μάχη δραματικά επίκαιρη σήμερα. Θα δώσουμε λοιπόν μάχη για να υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές, συμβάλλοντας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη».


Περισσότερες πληροφορίες: Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

Το περίγραμμα των προτάσεων είχε παρουσιαστεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε:
• Την παρουσίαση των προτάσεων από το Μιχάλη Τρεμόπουλο.
• Το κείμενο των τροπολογιών όπως κατατέθηκαν σήμερα στα Αγγλικά

3 Δεκ 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

3.12.2009

ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΝΟ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.
Καλούν σε καθιστική διαμαρτυρία στον Άγνωστο Στρατιώτη, την Κυριακή 6/12, στις 12.30 και στη συνέχεια σε συμμετοχή στην πορεία από τα Προπύλαια

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι η επέτειος ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι μια ευκαιρία για να συζητηθούν στην κοινωνία, στα σχολεία, στους κοινωνικούς χώρους τα γεγονότα και τα συμπεράσματα από τον Δεκέμβρη του 2008.

Παρά τα τραγικά εκείνα γεγονότα, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε μια ουσιαστική, δημοκρατική συζήτηση ούτε πολιτικά συμπεράσματα τόσο σε σχέση με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όσο και για τους λόγους που οι κινητοποιήσεις επισκιάστηκαν από τη βία και κυρίως για το πως θα αναπτυχθεί μια κουλτούρα και πολιτικές συμμετοχής των νέων ανθρώπων στη διαμόρφωση των εξελίξεων που τους αφορούν.

Η νέα κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ανοίξει αυτό το διάλογο με την κοινωνία και με τους νέους, αντί να περιμένει ευκαιρίες για «πολιτικές πυγμής», που θεωρεί ότι θα τερματίσουν τον φαύλο κύκλο της βίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι λένε όχι στη βία στην καθημερινότητα, στη δουλειά, στη διαδήλωση, στο σπίτι, στο σχολείο. Η πορεία πρέπει να είναι μαζική και ειρηνική.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ


Αναλυτικά σχετικά με τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου

Η τραγική δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μας συγκλόνισε όλους, ήταν σαν να δολοφονήθηκε το δικό μας παιδί, ο συμμαθητής μας. Το Δεκέμβρη του 2008 ξεχείλισε η οργή, δεν αντιμετωπίστηκαν όσα δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στην κοινωνία και κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων που νοιώθουν όλο και περισσότερο ότι χάνεται η ελπίδα, και τελικά η βία επισκίασε τις κινητοποιήσεις. Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου άνοιξε το καπάκι και ελευθέρωσε την κοινωνική βία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Είναι χρέος όλων μας, των πολιτικών κομμάτων αλλά και των κοινωνικών φορέων, να αναζητήσουμε με νηφαλιότητα τους τρόπους που θα διασφαλίσουν ότι δε θα ξανα-ϋπάρξει αστυνομική ατιμωρησία, δε θα ξανασυμβεί ποτέ τέτοιος θάνατος, ότι δε θα ανατροφοδοτείται με πράξεις αντεκδίκησης –και μάλιστα τυφλές- ο αδιέξοδος δρόμος της βίας. Είναι ανάγκη να μετατρέψουμε τα αισθήματα οργής που κυριαρχούν σε ένα κομμάτι της νεολαίας σε ένα κίνημα για πολιτικές και θεσμικές αλλαγές που θα ενδυναμώσουν την κουλτούρα της μη βίας και τη δημοκρατία . Στόχος είναι να απομονωθούν οι θύλακες βίας που πυροδοτούν εντάσεις τόσο εντός του κράτους αλλά και στην κοινωνία.
Ο όλος χειρισμός της δολοφονίας του Αλέξανδρου από την τότε κυβέρνηση έριξε λάδι στη φωτιά. Αλλά από αυτό το πάθημα έχουν αντληθεί μαθήματα ώστε να μην επαναληφθεί ο φαύλος κύκλος της βίας; Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε τονίσει ότι απόδοση των πολιτικών ευθυνών –με την παραίτηση του υπεύθυνου υπουργού- θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για να εκτονωθεί σταδιακά η οργή και η κλιμάκωση της βίας. Η τότε κυβέρνηση δεν το επέλεξε. Παράλληλα , ένα αξιοπρόσεκτο κομμάτι των νέων και της κοινωνίας με καθιστικές διαμαρτυρίες και μη βίαιες κινητοποιήσεις προσπάθησε να μιλήσει για την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας που είχε πληγεί από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι αντίθετοι με τη χρήση βίας από όπου κι αν ασκείται, με όποια δικαιολογία και αν επιδιώκεται να δικαιολογηθεί, ιδιαίτερα σήμερα που βρισκόμαστε σε μια βαθιά πολλαπλή κρίση, κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική και περιβαλλοντική.
Η βία βρίσκεται στις ίδιες τις αξίες και την κουλτούρα που, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, καλλιεργείται για δεκαετίες στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. με τη στρατιωτική δομή κι εκπαίδευση. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς σεβασμό των δικαιωμάτων και της ζωής των πολιτών. Τώρα χρειάζεται να απαντήσουμε όλοι, τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικές οργανώσεις και οι πολίτες, στο κρίσιμο ερώτημα: πώς θα εκπαιδευτεί η αστυνομία ώστε να σέβεται τη ζωή των πολιτών, να προλαμβάνει αντί να πυροδοτεί την ένταση και τις συγκρούσεις, να χρησιμοποιεί μεθόδους αυτοσυγκράτησης, τεχνικές μη βίαιης επίλυσης κρίσεων και συγκρούσεων και μη χρήσης των όπλων; Η δημοκρατία, τουλάχιστον σε επίπεδο αξιακό και νομοθετικό, έχει αναγνωρίσει ότι ακόμα και ο χειρότερος εγκληματίας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανθρώπινο ον και ότι η ζωή κάθε ανθρώπου είναι πολύτιμη. Η κοινωνία θα πρέπει να διασφαλίσει την τήρηση των παραπάνω και παράλληλα να δείξει με ξεκάθαρο τρόπο ότι κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη βία στο όνομά της.
Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η κρίση έχει προχωρήσει βαθύτερα, αφορά στις αξίες μιας κοινωνίας που δεν διασφαλίζει ότι τα παιδιά της θα ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, ούτε καν εξασφαλίζει ότι θα επιβιώσουν αν έρθουν αντιμέτωπα με ένα ανεξέλεγκτο «όργανο της τάξης». Οι συνδικαλιστικοί φορείς και οι αστυνομικοί θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσουν να χρεώνονται τις εγκληματικές συμπεριφορές ανθρώπων που δεν διστάζουν να αφαιρέσουν τη ζωή παιδιών όταν έχουν ως αποστολή να «προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των πολιτών».
Παράλληλα θεωρούμε απαραίτητο να επανεξεταστούν:
• Η οπλοφορία των αστυνομικών και οι ασφαλιστικές δικλείδες για τη χρήση των όπλων τους με βάση μάλιστα το πλαίσιο αρχών που θέτει η σχετική σύμβαση του ΟΗΕ.
• Η σκοπιμότητα και ο ρόλος σωμάτων καταστολής όπως οι Ειδικοί Φρουροί και τα Μ.Α.Τ.
• Η επιδεικτική παρουσία δυνάμεων καταστολής μέσα σε γειτονιές, που αποτελεί καθαρά ελληνικό φαινόμενο.
Πιστεύουμε ότι μόνο η μη βίαιη δράση μπορεί να κινητοποιήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, ν’ αλλάξει τα πράγματα και να δικαιώσει τη σύντομη ζωή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Λογικές κοινωνικού πολέμου και αντιποίνων εκμεταλλεύονται τα συναισθήματα οργής, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερες παράπλευρες απώλειες, από εκείνες που μας κάνουν να είμαστε αντίθετοι σε κάθε πόλεμο: καταλήγουν σε θέαμα για τα ΜΜΕ (για τα οποία ό,τι δεν έχει βία και επεισόδια δεν αποτελεί είδηση), διαμορφώνουν μια απoδοχή από τμήματα της κοινωνίας της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της χρήσης ανεξέλεγκτης βίας, οδηγούν σε αντιλήψεις ότι όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με τον αντίπαλο.
Είμαστε πλήρως αντίθετοι με λογικές «συλλογικής» τιμωρίας από κάθε πλευρά. Θέλουμε οι κινητοποιήσεις για το θάνατο του Αλέξανδρου να είναι μαζικές και μη βίαιες και να αποτελούν απάντηση στη βία κάθε είδους.
Η νεολαία αρνείται ένα μέλλον στο οποίο δε θα έχει ουσιαστικό ρόλο. Αρνείται να είναι άνεργη ή να φυτοζωεί με 700 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια είδαμε αυτή τη νεολαία να διεκδικεί τα δικαιώματά της με μη βίαιο τρόπο: οργανώνοντας αυθόρμητες τεράστιες διαμαρτυρίες ενάντια στον εμπρησμό των δασών, διεκδικώντας το δικαίωμα της στην πόλη με μαζικές ποδηλατοπορείες, συμμετέχοντας σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και κοινωνικές επιχειρήσεις (second hand, δίκαιου εμπορίου, βιολογικής γεωργίας). Αυτές οι δράσεις δείχνουν το δρόμο της δημιουργίας και της οικοδόμησης ενός άλλου κόσμου που είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος αλλά και εφικτός. Ας αναλογιστούμε πόσο τους ενισχύουν το κράτος, οι δήμοι, το συνδικαλιστικό κίνημα κλπ.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη κοινωνία, ελεύθερη από κάθε μορφής βία, μια κοινωνία που θα εξασφαλίζει την ασφάλειά της μέσα από το διάλογο, τη συνδιαμόρφωση του κοινού μέλλοντος από όλες τις κοινωνικές ομάδες και όλες τις γενιές.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων