11 Δεκ 2009

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:
ΜΗΠΩΣ Η ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΗ;

11.12.2009

Η συζήτηση για τη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας και τις πιέσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις διεθνείς αγορές ομολόγων, εμφανίζει την κυβέρνηση να διαχειρίζεται μια δύσκολη συγκυρία που δημιουργήθηκε με ευθύνες που δεν είναι δικές της. Η εικόνα αυτή προετοιμάζει ψυχολογικά την κοινή γνώμη για την παροχή λευκής επιταγής προς την κυβέρνηση.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν πληρώνει σήμερα μόνο τη διεθνή κρίση και την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό που φέρνει σήμερα σε χειρότερη θέση από άλλες χώρες, είναι η οικουμενική επιλογή των κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη σε μια αέναη διόγκωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η τελευταία τροφοδοτήθηκε στην αρχή με εύκολο χρήμα, στη συνέχεια με υπερχρέωση των πολιτών στις τράπεζες και τελικά με υπερδιόγκωση του δημόσιου χρέους.

Παράπλευρες απώλειες ήταν η απαξίωση των συλλογικών αγαθών, η επικράτηση του καταναλωτισμού και η περιθωριοποίηση όσων «δεν έχουν», τα κύματα ακρίβειας, η επέκταση της διαφθοράς, οι φούσκες του χρηματιστηρίου και των ακινήτων. Βασικότερο όμως είναι ότι γύρω από επιλογές όπως τα Μεγάλα Έργα, οι Ολυμπιακοί του 2004, οι Αγορές του Αιώνα και ο οικοδομικός οργασμός, οικοδομήθηκε μια ολόκληρη οικονομία με ημερομηνία λήξης, την κατάρρευση της οποίας κινδυνεύουμε να πληρώσουμε όλοι πανάκριβα.

Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην πορεία αυτή ως κυβέρνηση και συνέβαλε καθοριστικά στην οικοδόμηση των αντίστοιχων συναινέσεων στην κοινωνία. Υπό την ηγεσία του κ. Παπανδρέου, δεν αντιπολιτεύθηκε ποτέ την επιλογή της Ν.Δ. να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ δεν έχει κάνει καμιά αυτοκριτική ούτε τώρα . Σε καμιά λοιπόν περίπτωση δεν έχει το Ηθικό Πλεονέκτημα που του αποδίδεται από αρκετές πλευρές.

Σε καιρούς λιτότητας η υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής, μας κάνει διπλά φτωχότερους. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται σήμερα, δεν είναι να δώσουμε στην κυβέρνηση λευκή επιταγή για σκληρά μέτρα, αλλά να στηρίξουμε την ευημερία στην ποιότητα ζωής και να θέσουμε τις βάσεις για μια άλλη πορεία της οικονομίας: μια πορεία με άξονα τη βιωσιμότητα, με επιλογές που θα απαντούν ταυτόχρονα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες
Γιάννης Παρασκευόπουλος, τηλ. 6979952070