10 Δεκ 2009

ΝΑ ΠΡΑΣΙΝΙΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ολοκληρωμένη πρόταση των Οικολόγων Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο

09-12-09

Ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για ένα «βιώσιμο μέλλον των μεταφορών» κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως εισηγητής της ομάδας των Πράσινων, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η παρέμβαση αφορά τη συμβολή της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Μεταφορών 2011-2020, με τίτλο «Για ένα Βιώσιμο Μέλλον των Μεταφορών».
Οι συνολικά 11 τροπολογίες του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Σχέδιο Γνωμοδότησης του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη Jo Leinen, στηρίζονται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί τόσο από τους Οικολόγους Πράσινους και το ευρωπαϊκό πράσινο κίνημα, όσο και από ελληνικές και ευρωπαϊκές ΜΚΟ και πρωτοβουλίες πολιτών για βιώσιμη κινητικότητα και δικαιώματα πεζών, ποδηλατών, και επιβατών δημόσιας συγκοινωνίας.

Οι τροπολογίες προωθούν συγκεκριμένες δεσμευτικές προτάσεις για:
• Κατάργηση άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων σε οδικές και αεροπορικές μεταφορές.
• Δεσμευτικούς στόχους ανά χώρα, για μείωση της συμβολής των μεταφορών στην κλιματική αλλαγή.
• Πολιτικές δημόσιας πληροφόρησης για αλλαγή κουλτούρας υπέρ των μεταφορικών μέσων που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.
• Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δικαιώματα των πεζών, φιλόδοξους στόχους για το ποδήλατο, ένταξη ποδηλατικών διαδρομών στα διευρωπαϊκά δίκτυα, χαμηλά όρια ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές, πλήρης πρόσβαση στα άτομα με αναπηρίες.
• Προβλέψεις υποχρεωτικής εμπλοκής του σιδηροδρόμου σε εμπορευματικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.
• Μέτρα για τον περιορισμό της συμβολής των διεθνών αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών στην κλιματική αλλαγή.
• Διαχείριση της συνολικής ζήτησης για μεταφορές, στα όρια που επιτρέπουν οι αντοχές του περιβάλλοντος. Αντίστοιχες προσαρμογές στις πολιτικές ανταγωνισμού και εμπορίου.
• Προτεραιότητα στην καλύτερη αξιοποίηση υποδομών που ήδη υπάρχουν, με νέα έργα να προωθούνται κυρίως για μεταφορικά μέσα φιλικά προς το περιβάλλον.
• Σχέδια Βιώσιμων Μεταφορών ανά χώρα, αλλά και για κάθε πόλη άνω των 100.000 κατοίκων, ως προϋπόθεση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μεταφορικών έργων.

«Η πολιτική μεταφορών έχει καίρια σημασία για την Ευρώπη και για τη χώρα μας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αποτελεί κλειδί για ανθρώπινες πόλεις, προστασία της υγείας, άρση των αποκλεισμών για τα άτομα με αναπηρίες, αποδέσμευση από συμφέροντα πετρελαίου και αυτοκινήτου, διαφάνεια στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για δημόσια έργα. Πάνω από όλα, όμως, έχει κεφαλαιώδη σημασία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, μάχη δραματικά επίκαιρη σήμερα. Θα δώσουμε λοιπόν μάχη για να υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές, συμβάλλοντας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη».


Περισσότερες πληροφορίες: Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

Το περίγραμμα των προτάσεων είχε παρουσιαστεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε:
• Την παρουσίαση των προτάσεων από το Μιχάλη Τρεμόπουλο.
• Το κείμενο των τροπολογιών όπως κατατέθηκαν σήμερα στα Αγγλικά