8 Απρ 2015

Απαράδεκτες οι δηλώσεις του νέου Προέδρου της ΔΕΗΕπίσης, η αναφορά του ότι "το κόστος της μεγαβατώρας από ανανεώσιμες πηγές έχει φτάσει να είναι πάνω από 300 ευρώ" είναι τουλάχιστον ατυχής αν όχι προκλητική.

Ακόμα κι αν δεν προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για τις ΑΠΕ, ο κ. Παναγιωτάκης συγχέει το μεσοσταθμικό κόστος των ΑΠΕ που εγκαταστάθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια σε εποχές οπότε το κόστος και οι εγγυημένες τιμές ήταν πολύ ψηλές, με την πολύ διαφορετική σημερινή κατάσταση. Γιατί άραγε αποκρύπτει το γεγονός πως εδώ και πάνω από 3 μήνες η εγγυημένη τιμή στα φωτοβολταϊκά για παράδειγμα έχει πλέον καταρρεύσει περίπου στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα;

Με βαθιά απογοήτευση οι Οικολόγοι Πράσινοι βλέπουμε τον νέο Πρόεδρο της ΔΕΗ να κλείνει πεισματικά τα μάτια μπροστά στο δραστικό μετασχηματισμό των ενεργειακών συστημάτων που φέρνει σε διεθνές επίπεδο η ραγδαία ανάπτυξη και μείωση του κόστους των ΑΠΕ, και να λειτουργεί με νοοτροπίες της δεκαετίας του 50 και του 60 και με κριτήριο την ικανοποίηση συντεχνιακών και πελατειακών συμφερόντων εις βάρος του περιβάλλοντος αλλά και της τσέπης μας.

Η ΔΕΗ χρειάζεται μία ανοιχτόμυαλη οραματική στρατηγική ώστε να αντιληφθεί τις σύγχρονες προκλήσεις και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της, στρεφόμενη αποφασιστικά σε καθαρές, έξυπνες, σύγχρονες, αποκεντρωμένες λύσεις, όπως άλλωστε κάνουν ήδη οι μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.