21 Οκτ 2014

Δημιουργείται Δίκτυο εναλλακτικής διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα

Τη συγκρότηση ενός Δικτύου Εναλλακτικής Διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρ. Τσακίρης», στη Σταυρούπολη, στελέχη της Αυτοδιοίκησης στην Κ. Μακεδονία.
Την ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου, που υπογράφουν 35 στελέχη της Αυτοδιοίκησης και της ενεργού κοινωνίας των πολιτών, παρουσίασαν ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης, ο αντιδήμαρχος Δήμου Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας Χορτιάτη Γιώργος Αντωνόπουλος.

«Συγκροτούμε ένα εναλλακτικό εργαστήριο προβληματισμού, διαμόρφωσης συνεκτικών προτάσεων και ανάληψης δημιουργικών πρωτοβουλιών, με προτεραιότητα μια εναλλακτική διακυβέρνηση οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της χώρας, για την έξοδο από την κρίση και τη διασφάλιση των όρων για πραγματική ευημερία», είπε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Η πρόθεσή μας είναι να διατυπώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, δημιουργώντας έτσι ένα εναλλακτικό σχέδιο για μια ριζικά νέα διακυβέρνηση συνεχών μεταρρυθμίσεων και ώριμων ανατροπών, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Η πρωτοβουλία μας είναι βαθειά πολιτική, επιδιώκουμε να γίνουν αποδεκτές ευρύτερα οι προτάσεις μας, όμως δεν πρόκειται να παίξουμε το ρόλο των κομμάτων. Φιλοδοξούμε να συνθέσουμε τις τεκμηριωμένες απόψεις που κινούνται και σε κοινό πολιτικό πλαίσιο».


«Εν όψει και του νέου πακέτου ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, ΣΕΣ 2014-2020, θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και να παράγουμε συγκεκριμένες πολιτικές, ώστε να μην κατασπαταληθούν τα δισεκατομμύρια», τόνισε ο Α. Κουράκης. «Θέλουμε να εκφραστεί η κοινωνία των πολιτών και δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά με τα κόμματα και τις δημοτικές μας κινήσεις. Στις προτεραιότητες του Δικτύου είναι να διατυπωθούν επεξεργασμένες θέσεις για επίλυση ζητημάτων όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, το ενεργειακό, το κυκλοφοριακό, το ΤΑΙΠΕΔ, η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού κ.α.».

«Η συμμετοχή μου στο Δίκτυο Εναλλακτικής Διακυβέρνησης για τη Βιωσιμότητα, μαζί με στελέχη της ενεργού κοινωνίας των πολιτών και της αυτοδιοίκησης, συμβάλλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικών, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε ο Σάκης Λαζαρίδης. «Προτεραιότητά μας η κατάθεση εναλλακτικών και πράσινων προτάσεων, έτσι ώστε, μέσα από την ενεργοποίηση των πολιτών, να διασφαλιστούν οι κοινωνικές συμμαχίες, για μια εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον, όπου θα προωθούνται οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου».

«Πρόκειται για μια δικτύωση ανθρώπων από διαφορετικούς κομματικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς χώρους, με παράλληλες αλλά όχι ταυτόσημες πορείες, που πέρα από την άρνηση, το «όχι» και την κριτική, θέλουν να προτείνουν λύσεις», τόνισε ο Γ. Αντωνόπουλος. «Αυτό που μας λείπει είναι συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις, που να μπορούν να εφαρμοστούν και να πείθουν την κοινωνία. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τώρα που φαίνεται μπροστά μας μια σημαντική κυβερνητική αλλαγή, είναι καλή η συγκυρία να κατατεθούν ιδέες και να μετουσιωθούν σε προτάσεις».

Οι δηλώσεις μετά τη συνέντευξη Τύπου:

Τρεμόπουλος: https://www.youtube.com/watch?v=4GmADRBQ8J8
Κουράκης: https://www.youtube.com/watch?v=z1t0hhaSz_E
Λαζαρίδης: https://www.youtube.com/watch?v=vkHORifS_VI
Αντωνόπουλος: https://www.youtube.com/watch?v=b1U33iESWPI
Επικοινωνία: 6976 448442