12 Ιουν 2014

Δούρειος ίππος για τα μεταλλαγμένα, η απόφαση των υπουργών . Η μάχη μεταφέρεται τώρα στην ευρωβουλή

Ως Δούρειο Ίππο για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την έγκριση από το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ την πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας.
Ο κ. Μανιάτης πέρασε τις λανθασμένες απόψεις του για τροποποίηση της οδηγίας 2001/18/EΚ, με μόνη την αποχή του Λουξεμβούργου. Το ότι τις απόψεις αυτές υποστηρίζει το λόμπυ των μεταλλαγμένων αποδεικνύεται και από πρόσφατο άρθρο τουSpiegel, που αποκαλύπτει το έγγραφο στρατηγικής του μεταλλαγμένου λόμπυ EuropaBio.

Το κείμενο της απόφασης θα πάει τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση.
 Η ομάδα των Πράσινων στο ΕΚ ήδη δηλώνει ότι «Ο συμβιβασμός σχετικά με την αναθεώρηση της διαδικασίας της ΕΕ για τη χορήγηση αδειών ΓΤΟ, με τη μεσολάβηση της ελληνικής προεδρίας που εγκρίθηκε από τους υπουργούς περιβάλλοντος σήμερα, είναι ένας Δούρειος ίππος. Απειλεί να ανοίξει την πόρτα για τους ΓΤΟ σε όλη την Ευρώπη, παρά τη μαζική αντίθεση της κοινής γνώμης. Οι Πράσινοι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποτρέψουμε την εφαρμογή αυτής της λανθασμένης πρότασης».

Επίσης, προσθέτει ότι: «Η ΕΕ θα πρέπει να σεβαστεί την αρχή της προφύλαξης και να λάβει υπόψη την πάγια και νόμιμη αντιπολίτευση σε αυτή την αμφιλεγόμενη τεχνολογία. Σε μια εποχή που οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι αγρότες αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις αρνητικές συνέπειες των εταιρειών βιοτεχνολογίας όπως η Monsanto, η Ευρώπη δεν πρέπει να εγκαταλείψει την πιο λογική προσέγγιση που υπερασπίστηκε για δεκαετίες».

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Ο κ. Μανιάτης και οι συνάδελφοί του κώφευσαν στις εκκλήσεις μας αλλά και πολιτών, περιβαλλοντικών και αγροτικών οργανώσεων και προχώρησαν τελικά στην έγκριση της πρότασης της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ. Η πρόταση αυτή σχεδιάστηκε έτσι ώστε να λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Η μάχη τώρα μεταφέρεται στο Ευρωκοινοβούλιο και εκεί θα συμβάλουμε κι εμείς με τις δικές μας δυνάμεις για να αλλάξει ένα τρομερό λάθος».