16 Απρ 2013

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την καταδίκη της προέδρου του Ομίλου Φίλων του Δάσους

Καταδικάστηκε 
η πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους 
για «συκοφαντική δυσφήμιση» 
της μεταλλευτικής εταιρείας ΕΛΜΙΝ!


Εκδικάστηκε σήμερα στη Λαμία η μήνυση, που κατέθεσε η μεταλλευτική εταιρεία ΕΛΜΙΝ ΑΕ κατά της προέδρου του Ομίλου Φίλων του Δάσους κυρίας Πολυξένης Ράγκου, με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης». Η καταδικαστική απόφαση προβλέπει 4 μήνες φυλάκιση με αναστολή για το σκέλος της δίκης, που αφορούσε τις αναφορές της κ. Ράγκου σε συνέντευξη τύπου σχετικά με τον "εκβιασμό των εργαζομένων από την εταιρεία ΕΛΜΙΝ".

Στην ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο δέχτηκε το μείζον και αναμφισβήτητο γεγονός ότι η εταιρεία λειτουργούσε παράνομα, χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο άδεια έγκρισης επέμβασης στον Κοκκινόβραχο της Οίτης, όπως η κ. Ράγκου, ως εκπρόσωπος και πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους, κατήγγειλε. Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσαν τα αρμόδια στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας. Το δικαστήριο όμως στάθηκε στη «λεπτομέρεια»: στην αναφορά της κυρίας Ράγκου ότι οι εργαζόμενοι δέχτηκαν τον εκβιασμό της εταιρείας για απολύσεις.

Είναι γεγονός ότι σήμερα πολλές επιχειρήσεις βάζουν ως «ασπίδα» απέναντι στο νόμο τους εργαζόμενους, οι οποίοι, πότε με μαύρες σημαίες και πότε με την φυσική τους παρουσία και μόνο, πιέζουν την υπόλοιπη κοινωνία σε όφελος της εργοδοσίας και σε βάρος του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά στις Σκουριές της Χαλκιδικής και στη Γκιώνα. Πώς όμως θα μπορούσε να εκληφθεί η πρακτική, κατά την οποία, σε καιρούς ανεργίας και κρίσης, η εταιρεία χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τις θέσεις εργασίας και το φόβο των απολύσεων; Αν λέγεται κάπως αλλιώς, τότε όσοι δικαιώνουμε την κ. Ράγκου είμαστε όλοι συκοφάντες!

Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου σε βάρος της κυρίας Ράγκου αφορά ολόκληρη την μαχόμενη οικολογία και το περιβαλλοντικό κίνημα. Όμως η καταδίκη της προέδρου του Ομίλου Φίλων του Δάσους σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κάμψει τις αντιδράσεις και τις αντιστάσεις των πολιτών για την προστασία των ευαίσθητων οικολογικά περιοχών της πατρίδας μας, όπως ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης. Αντίθετα μάλιστα, οι αντιστάσεις θα πάρουν μαζικότερο και συνολικότερο χαρακτήρα, γιατί «οι καιροί ου μενετοί» για το περιβάλλον…

Πληροφορίες: Βάσω Νάκου τηλ. 6983903061