12 Δεκ 2011

Ανακοίνωση της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων

Δευτέρα 12/12/2012
Δελτίο Τύπου
Τα αυξημένα νοσήλια και οι φαρμακευτικές συμμετοχές
στους ήδη επιβαρυμένους πολίτες δεν εξασφαλίζουν ούτε την βιωσιμότητα
του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υγείας, ούτε την υγεία των πολιτών

Οι επιφυλάξεις των Oικολόγων Πράσινων για την πολιτική που ακολουθήθηκε στα πλαίσια του δημοσιονομικού ελέγχου και του ελέγχου του κόστους σε επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης, με την συρρίκνωση των υγειονομικών μονάδων, την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων χωρίς την ανάπτυξη ΠΦΥ, επαληθεύονται , καθώς έρευνες* δείχνουν ότι η προσέλευση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες προληπτικού ελέγχου έχουν μειωθεί σε επίπεδο γυναικολογικού, οδοντιατρικού ελέγχου και με παράλληλη μείωση των προσελεύσεων για προληπτικό έλεγχο σε ιδιωτικά εργαστήρια αιματολογικού ελέγχου και με μείωση στα απογευματινά ιατρεία εντός ΕΣΥ.
Οι πολιτικές για την υγεία θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από την ισότητα στην πρόσβαση ειδικά σήμερα που η οικονομική κρίση έχει μετατοπιστεί μονομερώς στις πλάτες των πολιτών και των ασφαλισμένων με την αναζήτηση των κονδυλίων για την αποπληρωμή του χρέους. Η μονομερής μετάθεση των δημοσιονομικών κριτηρίων στον υγειονομικό τομέα εντείνει τις ανισότητες και δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση στον νέο ΕΟΠΠΥ ο οποίος καλείται να καλύψει την τριπλάσια αύξηση των νοσηλίων.Την ίδια στιγμή η προσέλευση ανασφάλιστων και άνεργων στην ζήτηση υπηρεσιών έχει παρατηρηθεί μειωμένη θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Ακόμη και εργαζόμενοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις υγειονομικές τους ανάγκες και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη με την αύξηση της συμμετοχής στα νοσήλια και στην φαρμακευτική δαπάνη καθώς είναι ήδη επιβαρυμένοι από την πληθώρα των έκτακτων εισφορών και την μείωση μισθών και συντάξεων.
Σήμερα που επιπλέον ανάγκες δημιουργούνται στην υγεία των πολιτών λόγω της οικονομικής πολιτικής και των επιπτώσεων της κρίσης και δεδομένης της
υποχρηματοδότησης υπηρεσιών υγείας, της ανισότητας, της ανεργίας και της
αύξησης απαιτήσεων, είναι περισσότερο επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας της κοινωνικής συνοχής και προστασίας της υγείας. Θεωρούμε στην σημερινή συγκυρία, ως πλέον αναγκαίο, την υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με αναγκαίες αναδιαρθρώσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και την διάσωση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υγείας. Προτείνουμε:
• Προστασία της ενοποίησης του ΕΟΠΥ με αναδιανομή των πόρων των
ταμείων με μείωση των ταμείων 2 ταχυτήτων, αύξηση των εσόδων προς
όφελος του ενιαίου ταμείου από την φορολόγηση ειδών πολυτελείας, καπνού και τσιγάρων και τρανς λιπαρών τροφών και πάταξη της εισφοροδιαφυγής, που θα κατευθύνονται προς την ανάπτυξη πρωτοβάθμιων υπηρεσιών στα πλαίσια μακροχρόνιας στρατηγικής.
• Επανεξέταση ενός Ολοκληρωμένου Δικτύου Φροντίδας Υγείας δωρεάν
υπηρεσιών πρόληψης προς όλους σε τοπικό επίπεδο με ανάδειξη των υπαρχουσών υποδομών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων νοσολογιών, καρδιοπαθειών, κατάθλιψης, αυτοκτονιών, ως ύψιστη στρατηγική προτεραιότητα.
• Επανεξέταση των δεικτών ισότητας στη δαπάνη και ισότητας στην διαθεσιμότητα και τοποχρονική προσβασιμότητα των υγειονομικών υπηρεσιών με στόχο την προστασία της βιωσιμότητας των νοικοκυριών και των πληττόμενων από την κρίση ευπαθών ομάδων.
• Επανεξέταση της διασφάλισης και τυποποίησης των γενοσήμων που προέρχονται από χώρες όπως Μπαγκλαντές, Κορέα, εξέταση των αιτιών της μείωσης δαπανών σε σχέση με τα φάρμακα που αφορούν σε νοσολογικές παθήσεις όπως του καρκίνου, ενώ αυτές αυξάνονται.
• Μείωση της συμμετοχής φαρμακευτικής δαπάνης του ασφαλισμένου.
Η Θεματική Ομάδα Υγείας Οικολόγων Πράσινων
πληροφορίες:MαρίαΣούμπαση6080619635
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=329990 http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=328549