9 Δεκ 2010

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ


09.12.2010

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Σ.Υ.:
ΤΡΑΒΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ…

Το καλώδιο από την πρίζα φαίνεται να τραβά η κυβέρνηση για τα θέματα της υγείας, με τις νέες αποφάσεις της και το νομοσχέδιο που καταθέτει για το Ε.Σ.Υ. Η υγεία στη χώρα μας βρίσκεται ήδη στην εντατική, καθώς μπαίνουμε για τα καλά στην πιο δύσκολη φάση της εποχής του Μνημονίου και οι πολίτες μαστίζονται από την ανασφάλεια και την ανεργία.
Το αρμόδιο Υπουργείο ανακοινώνει περικοπές στις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, αδιακρίτως και με αποκλειστικά ταμειακά κριτήρια, προωθώντας αντιφατικές "διαρθρωτικές αλλαγές" μείωσης των δαπανών που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.
Ταυτόχρονα προωθεί την ιδιωτικοποίηση του συστήματος προμηθειών για τα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς καμία ηθική διασφάλιση για τον χαρακτήρα της υγείας ως δημόσιο αγαθό, αλλά ούτε και για την πραγματική εξοικονόμηση πόρων. Επίσης εισάγει από το παράθυρο την ιδιωτικοποίηση στα δημόσια νοσοκομεία μέσω του "ολοήμερου
νοσοκομείου", που όχι μόνο κοστίζει ακριβά στον ασθενή, αλλά αποσπά και απαραίτητο δυναμικό από την λειτουργία των εφημεριών...
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον τις οικονομικές, αλλά και τις ηθικές και οικολογικές παραμέτρους:
• Ζητάμε να δοθεί πραγματική έμφαση στην ΠΡΟΛΗΨΗ (που δεν αποτελεί μόνο ηθική υποχρέωση του κράτους, αλλά θα το ωφελήσει και οικονομικά!). Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναγνωρίζει φραστικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο την αναγκαιότητα της, ταυτόχρονα περικόπτει τις προληπτικές εξετάσεις στα νοσοκομεία! Υπάρχει άλλωστε τρόπος να αποφευχθεί η σπατάλη, εάν οι ιατρικοί/επιστημονικοί σύλλογοι καθορίζουν το είδος και τη συχνότητα των εξετάσεων πρώιμης διάγνωσης, καθώς και τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες αυξημένου κινδύνου που τις χρειάζονται.
• Προτείνουμε ο έλεγχος των προμηθειών για τα νοσοκομεία να παραμείνει στο δημόσιο, αντί να παραχωρηθεί σε επί πληρωμή ιδιωτική εταιρεία. Ωστόσο, οι Επιτροπές Προμηθειών θα πρέπει να στελεχωθούν με αξιοκρατία, να λειτουργούν με διαφάνεια, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα σύναψης ανοιχτών ηλεκτρονικών συμβάσεων και να αναρτούν στο διαδίκτυο όλες τους τις αποφάσεις, μαζί με την αιτιολογία τους. Παράλληλα, θα πρέπει να ελέγχονται και διακομματικά. Προτείνουμε την υπαγωγή των Επιτροπών Προμηθειών στα Περιφερειακά Ε.Σ.Υ. προς αποφυγή του συγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατίας, αλλά και τη συνεργασία των τοπικών Επιτροπών στις παραγγελίες με σκοπό την επίτευξη εκπτώσεων λόγω οικονομιών κλίμακας. Ποιό είναι το νόημα της "σύμπραξης των περιφερειών για την επίτευξη εκπτώσεων στις προμήθειες", όταν ακόμα και οι διαγωνισμοί και οι προκηρύξεις "μπορούν" να εκχωρηθούν σε ιδιωτική εταιρεία;
• Θεωρούμε απαραίτητο οι Επιτροπές Προμηθειών να συνυπολογίζουν στις καθοριζόμενες προδιαγραφές και τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κάθε νοσοκομειακού υλικού, τόσο κατά την παραγωγή όσο και μετά τη χρήση του. Ακόμα και αν αυτό δεν ενδιαφέρει κάποιους σήμερα, θα ενδιαφέρει σίγουρα αύριο τα παιδιά μας!
• Επιδιώκουμε ως προτεραιότητα την ενεργοποίηση του κοινωνικά ευαίσθητου και λειτουργικού θεσμού του οικογενειακού γιατρού.
• Προτείνουμε να ζητήσει το ελληνικό κράτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση την κάλυψη - τουλάχιστον μέρους - των εξόδων για ιατρική φροντίδα των μεταναστών χωρίς χαρτιά, καθώς η χώρα μας δέχεται έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων με κατεύθυνση προς την υπόλοιπη Ευρώπη, που φυσικά δεν μπορεί να τους εγκαταλείψει στην τύχη τους!
• Επιβάλλεται, τέλος, να καταπολεμηθεί το καρτέλ των προμηθευτών και οι αντίστοιχες εναρμονισμένες πολιτικές τιμολόγησης του φαρμάκου που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, με απελευθέρωση τιμών προς τα κάτω. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι αναρωτιούνται εάν και πότε σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να συμμορφωθεί με τις καταδικαστικές για την Ελλάδα Αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε. που αφορούν την συστηματική απόρριψη από το ελληνικό δημόσιο προσφορών με σήμανση CE. Ήδη η χώρα μας καλείται να πληρώνει επαναλαμβανόμενα πρόστιμα και ουδείς από την κυβέρνηση φαίνεται να ενοχλείται.. Μήπως τα χαρτιά της τράπουλας για τους επίδοξους προμηθευτές είναι ήδη σημαδεμένα;

Η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Μιχάλης Μπονατάκης 6977 515306
Μαρία Σούμπαση 6974 263575