16 Νοε 2010

Η Μαρία Βασιλάκου αντιδήμαρχος Βιέννης


Ελληνίδα αντιδήμαρχος στην Βιέννη

Αντιδήμαρχος της Βιέννης είναι πλέον και επίσημα από σήμερα η Ελληνίδα Μαρία Βασιλάκου, αρχηγός των Πρασίνων στη Βιέννη, η οποία το απόγευμα της Δευτέρας σε επίσημη τελετή στο Δημαρχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, υπέγραψε με τον Σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, τη συμφωνία συνασπισμού, που επισφραγίζει την κυβερνητική συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στη Βιέννη για τα επόμενα πέντε χρόνια. Της υπογραφής της 77σέλιδης Συμφωνίας, στην οποία παραβρέθηκαν πολλές δεκάδες φωτογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι, αλλά και σύσσωμη η μελλοντική τοπική κυβέρνηση και αρκετά μέλη της τοπικής Βουλής, προηγήθηκε η επικύρωσή της από τα ανώτατα όργανα των δύο κομμάτων, χθες από τους Πράσινους και σήμερα από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Με το συνασπισμό τους με τους Πράσινους της κ. Βασιλάκου, οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες προχωρούν για πρώτη φορά στην ιστορία, σε μια τέτοια συνεργασία με το κόμμα των οικολόγων στην Αυστρία και αυτό ενάντια στις προβλέψεις που ήθελαν έναν συνασπισμό τους με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με το οποίο συνεργάζονται στην αυστριακή κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων αποτελεί καινοτομία σε παναυστριακή κλίμακα, καθώς τόσο σε επίπεδο κεντρικής, ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και σε τοπικό επίπεδο ομόσπονδης κυβέρνησης στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, ένα από τα οποία είναι και η Βιέννη, δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν παρόμοια συνεργασία, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν βρεθεί σε συνασπισμό μόνον με το Λαϊκό Κόμμα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στην αυστριακή πρωτεύουσα εδώ και πάνω από 90 χρόνια, από το 1918, παραμένουν και μετά τις απώλειές τους στις πρόσφατες τοπικές και δημοτικές εκλογές στη Βιέννη στις 10 Οκτωβρίου, η με απόσταση πρώτη πολιτική δύναμη (ποσοστό 44,3 ο/ο) στη Βιέννη, αναγκάζονται όμως να σχηματίσουν την τοπική ομόσπονδη κυβέρνηση σε συνασπισμό με κάποιο άλλο κόμμα.

Στη βάση της συμφωνίας συνασπισμού τους με τους Πρασίνους (ποσοστό στις εκλογές 12 ο/ο) που φέρει τον τίτλο "Κοινοί δρόμοι για τη Βιέννη", η Μαρία Βασιλάκου αναλαμβάνει πλέον αντιδήμαρχος Βιέννης με αρμοδιότητες τη χωροταξία, τις συγκοινωνίες, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος.

Στη σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας ο δήμαρχος Χόιπλ χαιρέτισε εκ νέου τη θετική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και το γεγονός των πολλών κοινών σημείων στα προγράμματα του δικού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος των Πρασίνων της κ. Βασιλάκου για σημαντικά θέματα της πόλης, που οι δυό τους προτίθενται να υλοποιήσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο από το 1994 δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης Μίχαελ Χόιπλ τόνισε πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών και τοπικών εκλογών στη Βιέννη κατέστησε αναγκαία την αναζήτηση από τους Σοσιαλδημοκράτες του ενός κυβερνητικού εταίρου, εξαιτίας της απώλειας μιας έδρας που θα τους εξασφάλιζε και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία.

Όπως είπε, ο κυβερνητικός εταίρος βρέθηκε με τους Πρασίνους της κ. Βασιλάκου, η οποία τώρα αναλαμβάνει αντιδήμαρχός του και ο ίδιος πιστεύει ότι το ίδιο καλή θα είναι η συνεργασία τους στην πράξη τα επόμενα πέντε χρόνια όπως καλή υπήρξε η διεξαγωγή των διαπραγματεύσεών τους για την συμφωνία συνασπισμού.

Ο κ. Χόιπλ σημείωσε πως το γεγονός ότι η νέα αντιδήμαρχος είναι Ελληνίδα δίνει ίσως ακόμη μια πινελιά στην ποιότητα της συνεργασίας, αναμφισβήτητα τον χαροποιεί ότι η εκείνη κατάγεται από την ίδια χώρα των Ελλήνων της Βιέννης με την πλέον των 300 χρόνων ιστορία τους στην πόλη αυτή και ο ίδιος θεωρεί πως οι εμπειρίες από την ελληνική καταγωγή της μπορεί να κάνουν πιο ζωντανή και εύθυμη τη συνεργασία.

Πηγή: www.athina984.gr
Πηγή:www.capital.gr