28 Οκτ 2008

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ:
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

• Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συνέχισε και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της ίδιας σχολής, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά.

• Εργάζεται στο Ταμείο Υγείας της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκλεγμένος συνδικαλιστής την περίοδο 1994-2000, διατέλεσε Γενικός Γραμματέας στο σωματείο των εργαζομένων του Ταμείου.

• Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης του 2002. Έχει εκλεγεί επανειλημμένα στο Πανελλαδικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Γραμματεία. Βασικός εισηγητής στο Προγραμματικό Πλαίσιο του 2003, συντονιστής της εκστρατείας για το κλίμα μέχρι τα μέσα του 2007. Υποψήφιος με τους Ο.Π. στις ευρωεκλογές του 2004 και στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Τον τελευταίο χρόνο, εισηγητής για θέματα όπως το ασφαλιστικό, η ακρίβεια και το Μακεδονικό. Μετέχει στην Θεματική Ομάδα για την Οικονομία και στην Πολιτική Κίνηση των ΒΑ Προαστίων και είναι υπεύθυνος των Ο.Π. για θέματα μεταφορών.

• Συντονιστής εκστρατείας και υπεύθυνος δημοτικού προγράμματος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ στις δημοτικές του 2006. Παλαιότερα είχε επίσης συμμετάσχει, πάντα στο Δήμο Αθηναίων, στη Δημοτική Κίνηση «Πολίτες για την Οικολογία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη» (1990).

• Ενεργός στον οικολογικό χώρο από το 1986, με την Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων Αθήνας (ΕΚΟ). Την περίοδο των Οικολόγων Εναλλακτικών πήρε μέρος στην Επιτροπή Εκλογικού Προγράμματος, καθώς και στην κοινοβουλευτική στήριξη της Αναστασίας Ανδρεαδάκη (1990-91). Στη συνέχεια υπήρξε ενεργό μέλος της «Πολιτικής Οικολογίας» (1993-4) και της «Πράσινης Πολιτικής» (1996-2002). Στο πλαίσιο της τελευταίας συμμετείχε παράλληλα και στο «Οικολογικό Φόρουμ», που προετοίμασε την ίδρυση των Οικολόγων Πράσινων.

• Τακτικός συνεργάτης της «Νέας Οικολογίας», συμμετείχε στη συντακτική επιτροπή και την τριμελή γραμματεία σύνταξης του περιοδικού. Από την τελευταία παραιτήθηκε το Σεπτέμβριο του 2003, όταν οι υπόλοιποι συνεργάστηκαν πολιτικά με το Συνασπισμό. Έχει αρθρογραφήσει στα περισσότερα οικολογικά περιοδικά για ευρύ φάσμα θεμάτων όπως πόλη, αποκέντρωση, μεταφορές, εθνικισμός και διεθνείς σχέσεις, παγκοσμιοποίηση, κινήματα αμφισβήτησης, διεθνές πράσινο κίνημα, σχέσεις της Οικολογίας με την Αριστερά. Συγκεντρωμένα άρθρα του από την περίοδο 2003-6 βρίσκονται στο http://www.evonymos.org/greek/eidikathemata.asp?parentid=554

• Ιδρυτικό μέλος της «Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ 2001», ως εκπρόσωπος της «Πράσινης Πολιτικής». Καθημερινός ποδηλάτης, είναι ενεργός σε πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα πεζών και ποδηλατών. Συμμετείχε επίσης στην ίδρυση και στο πρώτο Δ.Σ. του δικτύου Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ για τη βιώσιμη κινητικότητα.