16 Αυγ 2011

Συγχωνεύονται τα ΚΠΕ Υπάτης και Στυλίδας

Υποβάθμιση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας


Η αιφνιδιαστική Υπουργική απόφαση -που βγήκε αφότου έκλεισαν τα σχολεία- αναστέλλει τη λειτουργία δέκα Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και συγχωνεύει άλλα δεκατέσσερα, έτσι ώστε από τη νέα χρονιά να λειτουργούν 24 ΚΠΕ λιγότερα σε όλη την Ελλάδα.

Στη Φθιώτιδα συγχωνεύονται τα δύο ΚΠΕ, Στυλίδας και Υπάτης, σε ένα, με έξι εκπαιδευτικούς. Αυτό θεωρούμε ότι υποβαθμίζει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Περιφερειακή μας Ενότητα. Ο θεσμός των ΚΠΕ [...]χρειαζόταν ίσως διορθώσεις• όχι όμως με ισοπεδωτικά κριτήρια, που ακυρώνουν αγώνα ζωής και μια πορεία 20 ετών.

Σήμερα που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για να στηρίξουμε δράσεις σε τομείς, όπως η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, η στροφή στα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και τη βιολογική γεωργία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο περιορισμός της σπατάλης, η αλλαγή καταναλωτικού μοντέλου, η ανακύκλωση και η διαχείριση των σκουπιδιών κλπ, το Υπουργείο περιορίζει τα ΚΠΕ και μάλιστα με ιστορία και πλούσια προσφορά.

Η προσφορά και η δράση αυτά τα χρόνια των δύο ΚΠΕ Υπάτης και Στυλίδας, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Οίτης, του Σπερχειού και του Μαλιακού, ήταν σημαντική όσο και απαραίτητη. Όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει ένα από αυτά, αλλά να δημιουργηθούν πιθανόν και άλλα, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία τους με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση.

Η Περιφέρεια Στερεάς και ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους δύο Δήμους Λαμιέων και Στυλίδας, έχουν την ευκαιρία, ακόμα και τώρα, να στηρίξουν το θεσμό σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή. Για παράδειγμα, εξασφαλίζοντας ένα ή δύο άτομα για γραμματειακή υποστήριξη μπορεί να απελευθερωθεί πολύτιμος χρόνος από τους εκπαιδευτικούς, ώστε να επικεντρωθούν στο παιδαγωγικό τους έργο λειτουργώντας και στους δύο χώρους, Υπάτης και Στυλίδας, ακόμα και με εθελοντές. Κι αυτό με σκοπό να λειτουργήσουν ξανά, πλήρως και άμεσα, και τα δύο ΚΠΕ με ευθύνη της πολιτείας.

Εμείς ως Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της και όχι απλά να χρησιμοποιεί την περιβαλλοντική ευαισθησία και την «πράσινη ανάπτυξη» ως «σημαία ευκαιρίας». Καλούμε την αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία να εναντιωθεί σε μια πολιτική που αποδεικνύεται καταστροφική, τόσο για την Παιδεία όσο και για το περιβάλλον.


3 Αυγ 2011

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΕΖΟΥΣ!

Ζητάμε καθαρό νερό με εισαγωγή ξεχωριστού ορίου
για το εξασθενές χρώμιο, στα όρια του ανιχνεύσιμου


Στις 27 Ιουλίου 2011, με μια απόφαση σταθμό, η Υπηρεσία Εκτίμησης Περιβαλλοντικού Κινδύνου στην Καλιφόρνια ανακοίνωσε επίσημα ότι υιοθετεί τα 0.02 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο) ως αποδεκτή συγκέντρωση ελάχιστης επικινδυνότητας (Public Health Goal) για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό! Το όριο αυτό αντιπροσωπεύει τα επίπεδα εξασθενούς χρωμίου τα οποία δεν προκαλούν στατιστικά σημαντική αύξηση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι [...]από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που πίνουν καθημερινά επι 70 χρόνια 2 λίτρα νερού με την συγκεκριμένη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου μπορεί να αρρωστήσει μόνο ένας από καρκίνο σχετιζόμενο με αυτό. Τραγική ειρωνεία ότι την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής του Ασωπού και της Μεσσαπίας συνεχίζουν να καταναλώνουν νερό με μέση περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο τα 50-70 ppb!!

H επίσημη υιοθέτηση του ορίου αυτού για το εξασθενές χρώμιο στο νερό στην Καλιφόρνια είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων μελετών, που απέδειξαν -πέρα από κάθε αμφιβολία- την καρκινογόνο δράση και τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου μέσω κατάποσης. Η συγκέντρωση αυτή, που είναι εξαιρετικά χαμηλή (0.02 ppb) λόγω της ισχυρής τοξικότητας του εξασθενούς χρωμίου, θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την εισαγωγή νέου διακριτού, δεσμευτικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, λαμβάνοντας υπόψη και οικονομοτεχνικούς όρους για την επεξεργασία των επιβαρυμένων υδάτων, προσεγγίζοντας όμως κατά το μέγιστο δυνατό την τιμή των 0.02 ppb. Με τα παραπάνω δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η εισαγωγή ενός δεσμευτικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, στα επίπεδα του 1 ppb, ενώ εδώ και χρόνια στην Αμερική είναι εφικτή η ανίχνευση σημαντικά χαμηλότερων συγκεντρώσεων.

Στην Ελλάδα είναι γνωστό και τεκμηριωμένο το πρόβλημα της σοβαρής βιομηχανικής ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών νερών στις παρα-ασώπιες περιοχές της Αττικής και Βοιωτίας αλλά και στην περιοχή της Μεσσαπίας στην Εύβοια, με έμφαση στις ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 100 ppb. Παρά την τεκμηρίωση και την επίσημη καταγραφή και αποδοχή του προβλήματος από την κεντρική διοίκηση (Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των κατοίκων, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων πληθυσμού όπως οι έγκυες γυναίκες, τα βρέφη, οι χρόνια νοσούντες.

• Το Υπουργείο Περιβάλλοντος , η ηγεσία του οποίου είχε επισκεφθεί τα Οινόφυτα Βοιωτίας το Φεβρουάριο του 2010 δεσμεύτηκε για θέσπιση ξεχωριστού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στα επίπεδα του 2-4 ppb, δέσμευση που έπεσε στο κενό.
• Στη συνέχεια, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας θέσπισε ελάχιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση στο πόσιμο νερό της Μεσσαπίας τα 2 ppb σε μια απόφαση-σταθμό τον Ιούνιο του 2010.
• Σε απάντηση, το ΥΠΕΚΑ προανήγγειλε επιστημονικό συνέδριο για να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων η τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου Cr(VI) στην ανθρώπινη υγεία αλλά και η δυνατότητα ανίχνευσής του.
• Τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου, όπως και τα καταλυτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης Λινού στα Οινόφυτα συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων με το Γεν. Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ κ. Α. Ανδρεαδάκη, τον Ιανουάριο του 2011.
• Προσφάτως όμως, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας με την εγκύκλιό του περί «συμπληρωματικής παρακολούθησης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» (7.6.2011), επέλεξε να μη λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας προτρέποντας τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε επιπλέον μετρήσεις ποιότητας νερού, τη στιγμή που είναι ήδη τεκμηριωμένη η βαριά ρύπανση του υπόγειου νερού με εξασθενές χρώμιο στις παρα-ασώπειες περιοχές της Βοιωτίας και Μεσσαπίας!
• Κι ενώ οι κάτοικοι των επιβαρυμένων περιοχών κινδυνεύουν, η κυβέρνηση επιλέγει να κρύβεται πίσω από παραπλανητικές εγκυκλίους ροκανίζοντας τον χρόνο, αντί να δώσει στους ΟΤΑ σαφείς οδηγίες για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας με παροχή καθαρού πόσιμου νερού.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων για το αυτονόητο δικαίωμα σε καθαρό, ασφαλές πόσιμο νερό! Είναι παραπάνω από ώριμο το αίτημα για τη θέσπιση ξεχωριστού, πανελλαδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου! Είναι αυτονόητη η ανάγκη για παροχή καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους, άμεσα!


Η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες:
Νίκος Μάντζαρης, 6937 324780
Μαρία Βιτωράκη, 6977 523

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ


Για το περιβάλλον, την οικονομία, τη νομιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη
Στον αέρα η προστασία των δασικών εκτάσεων και των περιοχών NATURA

Βόμβα πολλαπλών διαστάσεων, για το περιβάλλον, την οικονομία, τη συνταγματική νομιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που συζητείται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ιδιαίτερα υπογραμμίζουν το πλήγμα στην προστασία των δασικών εκτάσεων και των περιοχών NATURA, όπου δίνεται δικαίωμα νομιμοποίησης στο σύνολο των αυθαιρέτων.

Βασική εκτίμηση είναι ότι το πολιτικό σύστημα, αδυνατώντας πια να [...]μοιράζει δημόσιο χρήμα όπως μέχρι τώρα, επιχειρεί να κάνει συμμέτοχους στη λεηλασία της χώρας από τους δανειστές όσο μπορεί μεγαλύτερο μέρος από την εκλογική του πελατεία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν απαραίτητη την προώθηση λύσεων νομιμότητας, με άμεση καταγραφή των αυθαιρέτων και είσπραξη των προβλεπόμενων προστίμων, κεντρική υπηρεσία κατεδαφίσεων, κατά προτεραιότητα κατεδάφιση των αυθαιρέτων σε δάση-δασικές εκτάσεις, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές NATURA, σχεδιασμό για σύντομη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, επιτάχυνση των διαδικασιών για τα εκκρεμή σχέδια πολεοδομικής και οικιστικής οργάνωσης, ταχεία ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου.

Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Γιάννη Τσιρώνη τονίζεται: «Η λεηλασία της χώρας από τα πελατειακά συμφέροντα, είναι η άλλη όψη της λεηλασίας από τους δανειστές. Το πολιτικό σύστημα επιβραβεύει συμβολικά όλα όσα πρέπει επειγόντως να σβήσουμε: την πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά, την ανομία, το δίκαιο του ισχυρότερου. Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, θυσιάζουν ταυτόχρονα και το περιβάλλον και την οικονομία, επιρρίπτοντας βαρύ τίμημα σε όλη την κοινωνία. Είναι αδιανόητο να πληρώσουν την κρίση κυρίως όσοι δεν έχτισαν αυθαίρετα και δεν έκλεψαν το δημόσιο ταμείο».

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: 6974263560

(αναλυτικά)
Βόμβα πολλαπλών διαστάσεων, για το περιβάλλον, την οικονομία, τη συνταγματική νομιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που συζητείται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Επισημαίνουν επίσης ότι το πολιτικό σύστημα, αδυνατώντας πια να μοιράζει δημόσιο χρήμα όπως μέχρι τώρα, επιχειρεί να κάνει συμμέτοχους στη λεηλασία της χώρας από τους δανειστές όσο μπορεί μεγαλύτερο μέρος από την εκλογική του πελατεία.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποτελούν πραγματική βόμβα:
Για το περιβάλλον
Διαιωνίζεται η αυθαίρετη αλλαγή χρήσεων και η βίαιη μετατροπή των φυσικών εκτάσεων σε οικισμούς. Αυθαίρετα μονιμοποιούνται ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως οι δασικές εκτάσεις και οι προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000. Με τη δόμηση καταστρέφεται η συνοχή του οικοσυστήματος και αλυσιδωτά όλη του η βιοποικιλότητα. Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» είναι σχεδιασμένες με πλήθος κενά. Και στην καλύτερη όμως περίπτωση αφορούν μόνο την πολεοδομική διάσταση (πυκνότητα δόμησης, μελλοντική διαθεσιμότητα ελεύθερων χώρων) και όχι την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, που απαιτεί μεγάλες ενιαίες εκτάσεις χωρίς δόμηση και άλλες βαριές παρεμβάσεις.
Για την οικονομία
Σε εποχή οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης, διαγράφονται πάνω από 10 δις ευρώ προστίμων (85% των ποσών που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία), που κυριολεκτικά χαρίζονται στους αυθαίρετους οικιστές. Για να αναπληρωθούν τα έσοδα που θυσιάζει το Δημόσιο, επιβάλλονται στο σύνολο της κοινωνίας αντίστοιχοι επιπλέον φόροι και περικοπές αναγκαίων δημόσιων δαπανών: 40% των δημοσιονομικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα είχαν αποφευχθεί, αν τα πρόστιμα αυτά εισπράττονταν κανονικά.
Ιδιαίτερη πλευρά στην οικονομική διάσταση, αποτελεί η υποβάθμιση των φυσικών πόρων του τουρισμού. Η παγίωση της αυθαίρετης δόμησης έρχεται να συνδυαστεί με τις ρυθμίσεις για οικισμούς τουριστικής κατοικίας και με την εκποίηση δημόσιων εκτάσεων για οικοδόμηση, υποβαθμίζοντας ριζικά ό,τι απομένει από το ελληνικό τοπίο ως κίνητρο για προσέλκυση επισκεπτών.
Για τη συνταγματική νομιμότητα
Οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχουν κάνει φιλότιμες σημαντικές προσπάθειες να την παρακάμψουν ώστε να αποφύγουν μια μετωπική σύγκρουση: αντί για επίσημη πλήρη νομιμοποίηση επιχειρούν «τακτοποίηση» με διάρκεια δεκαετιών (χωρίς να αποκλείουν καν τη δυνατότητα να ανανεωθεί αργότερα για άλλες τόσες), εξαιρούν αυθαίρετα σε δάση, ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς πάντως να διασφαλίζουν ούτε την άμεση κατεδάφιση. Καταπατούν όμως ανοικτά την προστασία των δασικών εκτάσεων και των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών (όπως υγρότοποι και δίκτυο NATURA 2000), που επίσης προστατεύονται άμεσα ή έμμεσα από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Με τις ρυθμίσεις αυτές μάλιστα καλλιεργούν προσδοκίες, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, για πλήρη άρση της συνταγματικής προστασίας των δασικών εκτάσεων που αποτελούν το 25% της συνολικής έκτασης της χώρας.
Για την κοινωνική δικαιοσύνη
Η νομιμοποίηση παρανόμων πράξεων τέτοιας έκτασης και με τόσο σοβαρές συνέπειες αποτελεί επίσημη θεσμοθέτηση της άνισης μεταχείρισης σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και πριμοδότηση όσων αψηφούν τους νόμους. Το κενό στα δημόσια έσοδα από τη διαγραφή των προστίμων, επιβαρύνει το σύνολο της κοινωνίας με δεκάδες δις ευρώ άδικων επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων. Παραβλέπεται επιπλέον η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (που πιέζει και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα) αλλά και των άλλων επιβαρύνσεων που πληρώνονται για τις κανονικές οικοδομές. Θολές παραμένουν και οι ρυθμίσεις για την «κύρια και μοναδική κατοικία», όπου φαίνονται να αφήνονται παραθυράκια προνομιακής μεταχείρισης και για όσους έχουν μεταβιβάσει ακίνητη περιουσία σε μέλη της οικογένειάς τους. Κυριότερο είναι όμως το μήνυμα προς την κοινωνία, σε εποχές κρίσης, ότι επιβραβεύονται συμπεριφορές ανομίας, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό να φθάσουμε στο σημερινό σημείο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε απαραίτητη την προώθηση λύσεων νομιμότητας, με άμεση καταγραφή των αυθαιρέτων και είσπραξη των προβλεπόμενων προστίμων, κεντρική υπηρεσία κατεδαφίσεων, κατά προτεραιότητα κατεδάφιση των αυθαιρέτων σε δάση-δασικές εκτάσεις, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές NATURA, σχεδιασμό για σύντομη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, επιτάχυνση των διαδικασιών για τα εκκρεμή σχέδια πολεοδομικής και οικιστικής οργάνωσης, ταχεία ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων