28 Σεπ 2009

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ

1. Νάκου Βασιλική του Αθανασίου, δασοπόνος, τηλ 6983903061 e-mail: dasoponos@gmail.com
Μεγάλωσα στον Πειραιά, σπούδασα Δασοπονία στο Καρπενήσι και εδώ και ένα χρόνο ζω στη Σύρο. Δεν εξασκώ το επάγγελμά μου λόγω της διαρκούς κρίσης που περνά η Δασική Πολιτική στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Απασχολούμαι σε διάφορες άλλες εργασίες χωρίς να μπορώ να ξεφύγω από τη γενιά των 700 ευρώ.
Έχω ασχοληθεί εθελοντικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση από τα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια, όμως διαπίστωσα ότι αυτό δεν αρκεί. Έτσι, αποφάσισα πριν δύο χρόνια να ενταχθώ στους Οικολόγους Πράσινους επειδή πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τις πολιτικές και να τις κάνουμε πιο πράσινες. Γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποβαθμίζει τη ζωή μας, εκτός αν εμείς του το δώσουμε.
Το κύριο βάρος της ενασχόλησής μου στους Οικολόγους Πράσινους πέφτει στη Δασική μας Πολιτική, καθώς και στην προστασία του ορεινού όγκου της Οίτης από ιδιωτικά συμφέροντα και καταστροφικές πολιτικές επιλογές.

2. Παπαλέξη Ιουλιέτα του Φιλοποίμενος, ιδιωτικός υπάλληλος, τηλ 6937047462 e-mail: juliettapapalexi@gmail.com

3. Προβόπουλος Ηλίας του Γεωργίου, δημοσιογράφος τηλ 6977351082 e-mail: provoilias@gmail.com
Γεννήθηκε στη Λαμία το 1958, μεγάλωσε στη Μεγάλη Κάψη Φθιώτιδας και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού. Από το 1980 ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως δημοσιογράφος. Ξεκίνησε στην αρχή ως συντάκτης ύλης και αφού εργάστηκε πολλά χρόνια με αυτή την ιδιότητα κυρίως στην Ελευθεροτυπία, σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα στην επαρχία και ιδιαίτερα της σχέσης ανθρώπου – φύσης καθώς και με σχετικά ζητήματα της επικαιρότητας.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά τόσο της Αθήνα όσο και της περιφέρειας και έχει εκδώσει μέχρι σήμερα βιβλία που έχουν ως θέμα την ελληνική ύπαιθρο και τους ανθρώπους της.

4. Σταμέλλος Στέφανος του Ελευθερίου, οικονομολόγος – συνταξ ΟΤΕ, τηλ 6977261256 e-mail: sstamell@otenet.gr
Γεννήθηκε στα Πετράλωνα Ευρυτανίας το 1954 και ζει στη Λαμία, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε στον ΟΤΕ από όπου συνταξιοδοτήθηκε. Ανέπτυξε έντονη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα για αρκετά χρόνια στο χώρο της αριστεράς, καθώς και οικολογική δραστηριότητα σε τοπικούς φορείς και Κινήσεις Πολιτών.
Υπεύθυνος διαχειριστής της ιστοσελίδας http://www.e-ecology.gr, όπου δημοσιεύει κείμενα και άρθρα σχετικά με την οικολογία, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την ορειβασία. Χόμπι του είναι η ορειβασία και το αγωνιστικό ορεινό τρέξιμο. Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων και σήμερα συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης Φθιώτιδας του κόμματος, υποψήφιος του κόμματος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

5. Στασινός Παναγιώτης του Σταμάτη, ορθοπαιδικός χειρουργός τηλ 6932837696 e-mail: pstas@hol.gr
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία ενώ τελείωσε με άριστα το Α’ Λύκειο Λαμίας. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής στο Νοσοκομείο Κ.Α.Τ Αθηνών. Από το 1998 διατηρεί ιατρείο στη Λαμία και αποτελεί ενεργό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οστεοπόρωσης(ΕΛ.Ι.ΟΣ) και της Ελληνικής Εταιρείας Μεταβολισμού των Οστών(Ε.Ε.Μ.Μ.Ο) με συμμετοχή και δημοσιεύσεις σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Υπήρξε μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, αντιπρόεδρος στον Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας και ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ στο Πανελλήνιο Αντικαπνιστικό Κίνημα(ΠΑΝΚΙ-παράρτημα Λαμίας). Ασχολήθηκε με το αγωνιστικό σκάκι αποκτώντας διεθνές ELO και είναι μέλος του Σκακιστικού Συλλόγου Λαμίας. Συμμετείχε με την ομάδα του “P.F.C Lamia”, που εκπροσώπησε την Λαμία σε τρία Πανελλήνια πρωταθλήματα ποδοσφαίρου σάλας 5χ5.
Είναι παντρεμένος με την Εφη Γρίβα και έχει δύο παιδιά 7 και 8.5 ετών. Στα ενδιαφέροντα του είναι η φωτογραφία, οι υπολογιστές, ο αθλητισμός και τα ταξίδια

6. Χαλδούπης Ηλίας του Βασιλείου, μαθηματικός – υπάλλ ΟΤΕ, τηλ 6973632073
Γεννήθηκε στην Μενδενίτσα Φθιώτιδας το 1957. Μαθηματικός – υπάλληλος του ΟΤΕ. Είναι στον οικολογικό χώρο από το 1980, ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων

23 Σεπ 2009

Οικολόγοι Πράσινοι Φθιώτιδας: 22 Σεπτέμβρη, ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Λαμία, 22/9/2009

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ - ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
«Εδώ δεν χωράνε φλυαρίες, χρειάζονται πράξεις!»

Γιορτάζεται σήμερα 22 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ημέρα «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητο μου» στην οποία συμμετέχει και ο δήμος Λαμίας. Είναι γεγονός ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα, οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και το πράσινο, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η ηχορύπανση, απασχολούν όλο και περισσότερο τους πολίτες. Οι περισσότερες πόλεις, όπως και η Λαμία έχουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό, ενώ ο αριθμός των οχημάτων διαρκώς αυξάνει. Αποτέλεσμα, η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ως Οικολόγοι Πράσινοι δεν θέλουμε ξανά μια επετειακή μέρα με κούφια λόγια και φιέστες. Λέμε ότι θα μπορούσε τουλάχιστον να αξιοποιηθεί για ενημέρωση και συζήτηση. Ερωτήματα όπως ποιοι είναι και πόσοι οι ρύποι που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα και πόσο τελικά ρυπαίνουν, πόσο επιβλαβείς είναι για τον άνθρωπο, πρέπει να απαντηθούν και να γίνουν κατανοητά από τους πολίτες. Ο ενημερωμένος πολίτης να ξέρει ότι το 40% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου γίνεται από τα αυτοκίνητα. Ότι αποτέλεσμα της καύσης του πετρελαίου και των προϊόντων του είναι η ετήσια έκλυση στην ατμόσφαιρα μεγάλης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του σημαντικότερου δηλαδή αερίου που συμβάλλει στο “φαινόμενο του θερμοκηπίου” και στην αλλαγή του κλίματος του πλανήτη. Ότι το αυτοκίνητο συμμετέχει κατά 80% στη ρύπανση της ατμόσφαιρας των πόλεων, άρα είναι ο αποκλειστικός σχεδόν υπεύθυνος της κατάστασης της ατμόσφαιρας στην κάθε πόλη.

Τα αυτοκίνητα όμως θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και, δυστυχώς, να αυξάνουν τα επόμενα χρόνια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα είναι να βελτιώσουμε την κατάσταση με την ορθολογικότερη χρήση τους και κυκλοφορία γενικότερα. Προτεραιότητα έχει η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα, που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση τους. Να επιμείνουμε περισσότερο στην προτεραιότητα των πεζών. Να επανακαθορίσουμε τη σχέση μας με το αυτοκίνητο κυρίως σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη και στην αλλαγή νοοτροπίας.

Στη Λαμία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ελάχιστα για το κυκλοφοριακό και χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα. Η πόλη κατά την γνώμη μας, πέρα από τα κλασικά της απομάκρυνσης των σταθμών των υπεραστικών ΚΤΕΛ, των αφετηριών του αστικού ΚΤΕΛ και τις μονοδρομήσεις, έχει ανάγκη από μέτρα αποθάρρυνσης της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο, έχει ανάγκη από μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, από περιφερειακούς δρόμους και περιφερειακά πάρκιγκ, ενίσχυση του ρόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Έχει ανάγκη από την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, αυτών έστω των μικρών, και απαλλαγή από τα «σκαλάκια έξω», τις ζαρντινιέρες, τις παράνομες καταλήψεις από τα καταστήματα, τις καρέκλες. Έχει ανάγκη από σεβασμό στον πεζό, στον πολίτη, κυκλοφοριακή αγωγή και κουλτούρα. Να περιοριστούν οι ταχύτητες μέσα στην πόλη και να μπουν αυστηρά όρια. Όχι σούζες και μαρσαρίσματα. Έχει ανάγκη από διαγραμμίσεις για τους πεζούς, μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει ανάγκη από αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης

Να ενισχυθεί ο ρόλος του ποδηλάτου με τη δημιουργία κατάλληλων ποδηλατοδρόμων, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, ιδιαίτερη στη νότια πόλη. Να μελετηθεί η προοπτική της λειτουργίας του τραμ της Λαμίας για τα επόμενα χρόνια με την αξιοποίηση και της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής. Να αναδειχθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος των «ενεργών τετραγώνων», τις λειτουργικές ανάγκες των οποίων θα μελετήσουν οι αρμόδιοι φορείς σε συνεργασία με τους κατοίκους και την επιτροπή του κάθε τετραγώνου. Λειτουργικές ανάγκες πρώτα σε χώρους στάθμευσης, μέτρα κυκλοφορίας, πάρκα και ελεύθερους χώρους.

Τα θετικά αποτελέσματα όλων αυτών των δράσεων θα πρέπει ν αποτιμώνται κάθε χρόνο ή και σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Γιατί αλλιώς θα φλυαρούμε κάθε χρόνο, χωρίς αποτελέσματα, και η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει σε βάρος της ποιότητας της ζωής των κατοίκων
Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων

17 Σεπ 2009

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ
ΨΗΦΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Γιατί δεν ανεχόμαστε πια να ακούμε την λέξη κρίση , αλλά αρπάζουμε την ευκαιρία και προτείνουμε εδώ και τώρα λύση
Γιατί δεν ανεχόμαστε πια την αδιαφάνεια, την υποβάθμιση θεσμών και αξιών λόγω επιφανειακών, μονομερών, επιλογών
Γιατί δεν ανεχόμαστε πια την διαστρέβλωση απλών λογικών εφαρμογών λόγω ισχυρών οικονομικών διαπλοκών
Γιατί δεν ανεχόμαστε πια η οικονομία να μην στηρίζεται στην οικολογία
Γιατί δεν ανεχόμαστε πια το κάψιμο δασών και την επέλαση πλημμυρών
Γιατί δεν ανεχόμαστε πια την δήθεν λαθραία ζωή , αλλά την αξιοπρέπεια στην ζωή
Γιατί δεν ανεχόμαστε πια την ανεργία αλλά έχουμε λύση στην αξιοπρεπή εργασία
Γιατί δεν ανεχόμαστε πια να είμαστε στην γωνία εμπιστευόμενοι έτσι απλά την πολιτική εξουσία
Γιατί δεν ανεχόμαστε πια τους δια βίου πολιτικούς που όλο μας τάζουν λύσεις και μας οδηγούν σε κρίσεις
Γιατί δεν ανεχόμαστε πια να μας θεωρούν άβουλους καταναλωτές αλλά πολίτες με ευθύνες σοβαρές
Ελάτε να συνδιαμορφώσουμε μαζί ένα διευρυμένο όραμα με νου και προοπτική
Η δυσχέρεια που αυτή η κατάσταση δημιουργεί στο ποιοτικό αύριο μας οδηγεί
Για όλα αυτά και για άλλα πολλά, υποστηρίζουμε ότι είναι αυτή την στιγμή εφικτά
Ψήφο συνείδησης

Αγγέλα Χρυσουλάκη
Υποψήφια βουλευτής Ν. Ηρακλείου

16 Σεπ 2009

Το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων στη Φθιώτιδα

Λαμία, 16.9.2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου στο νομό Φθιώτιδας με έξι υποψήφιους. Οι εκλογές αυτές είναι για μας μια πρόκληση και μια δύσκολη δοκιμασία. Ζούμε σαν χώρα μια γενική κρίση, περίπλοκη, πολυδιάστατη που αγγίζει κάθε άποψη της ζωής. Μια κρίση που αναφέρεται στους πολιτικούς θεσμούς, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην ηθική, στις ανθρώπινες σχέσεις και στο περιβάλλον. Κυρίως όμως η κρίση είναι κρίση αξιών. Η ισονομία, η αξιοκρατία, η κοινωνική αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι διαρκώς σε αναζήτηση.

Η πρόταση των Οικολόγων Πράσινων είναι μια εναλλακτική πρόταση, μια βαθειά προοδευτική και ριζοσπαστική πρόταση για την κοινωνία, για το περιβάλλον, την οικονομία, την πολιτική. Η πρόταση αυτή απευθύνεται κυρίως στη συνείδηση και αναφέρεται στην αλλαγή της νοοτροπίας, στην αλλαγή του τρόπου ζωής, του τρόπου σκέψης, παραγωγής και κατανάλωσης.

Διεκδικούμε τη συμμετοχή μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να γίνει η Πολιτική Οικολογία και η πράσινη συνείδηση πολιτική δράση. Διεκδικούμε και στην τοπική μας κοινωνία τη στήριξη του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων για να μπορέσουμε από καλύτερες θέσεις να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την πράσινη προοπτική της Φθιώτιδας.

Η επιτυχία του εκλογικού μας στόχου, του 3%, θα είναι όμως και μια δοκιμασία για τις αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις και θα συμβάλει πιστεύουμε σημαντικά στην προσπάθεια για την ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου, που ευθύνεται τα μέγιστα για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας.

Οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων στη Φθιώτιδα είναι:
1. Νάκου Βασιλική του Αθανασίου δασοπόνος
2. Παπαλέξη Ιουλιέττα του Φιλοποίμενα ιδιωτικός υπάλληλος
3. Προβόπουλος Ηλίας του Γεωργίου δημοσιογράφος
4. Σταμέλλος Στέφανος του Ελευθερίου οικονομολόγος, συνταξ ΟΤΕ
5. Στασινός Παναγιώτης του Σταμάτη ορθοπεδικός χειρούργος
6. Χαλδούπης Ηλίας του Βασιλείου μαθηματικός


14 Σεπ 2009

Γιατί ψηφίζω Οικολόγους Πράσινους στις εκλογές

Ηλίας Κατσαρέας, πρέσβης επί τιμή

Γιατί οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πρέπει να μπουν στη Βουλή.

Ψηφίζω ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, γιατί με έχει κουράσει ο δικομματισμός της Μεταπολίτευσης, που δεν λύνει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, ούτε καν εκείνο των σκουπιδιών.

Ψηφίζω ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, γιατί θέλω να σώσω την πνευματική μου ισορροπία και ακεραιότητα, και γιατί έχω βαρεθεί την κενολογία και το μπλα μπλα των δύο μεγάλων κομμάτων. Το καθένα από τα δύο έχει συνταγές για όλα τα προβλήματα της χώρας μόνον όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, συνταγές τις οποίες ξεχνά όταν έρχεται στην κυβέρνηση. Δεν ενδιαφέρονται τόσο για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων όσο για να κερδίζουν ‘πόντους’ με ακατάσχετη δημοκοπία σε βάρους του αντιπάλου τους. Και τα δυο τους δεν υπήρξαν μόνο λάθος κυβερνήσεις, αλλά και λάθος αντιπολιτεύσεις.

Ψηφίζω ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ,
γιατί πιστεύω ότι ο αγώνας για το περιβάλλον είναι αγώνας για τη δημοκρατία , όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ Παπούλιας και, θα προσέθετα, εκδήλωση φωτισμένου νέου πατριωτισμού.

Ψηφίζω ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ,
όχι γιατί δεν υπάρχουν ευαισθησίες για το περιβάλλον και στους άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά γιατί οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι ο θεματοφύλακας και η κιβωτός της συνείδησης του τί δέον γενέσθαι πάνω στο θέμα αυτό, και μπορεί με την παρουσία τους στη Βουλή να αποτελέσουν τον καταλύτη για την υιοθέτηση και εφαρμογή -επί τέλους- των αναγκαίων μέτρων και πολιτικών. Η ψήφος του καθενός μας είναι απαραίτητη γι' αυτό.

Ψηφίζω ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, γιατί ανήκω στο μεσαίο χώρο και είμαι εναντίον των ιδεολογικών φανατισμών και δογματισμών, καθώς και εναντίον της καπηλείας του εθνικισμού από τους τυχοδιώκτες της πολιτικής.

Ψηφίζω ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, γιατί θέλω -επί τέλους- λύσεις και όχι λόγια στα χρονίζοντα προβλήματα του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Ψηφίζω ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ,
γιατί θέλω -επί τέλους- να εφαρμοσθεί αυστηρά ο νόμος εναντίον των καταπατητών και αυθαιρετούχων -δηλαδή, σε τελική ανάλυση, εναντίον των κλεπτών της δημόσιας περιουσίας, που ανήκει σε όλους μας. Όσοι πολιτικοί και όσα κόμματα μέχρι σήμερα τους χάιδεψαν ασκώντας πελατειακή/ρουσφετολογική πολιτική, έκαναν, όπως λέει ο λαός μας "μνημόσυνα με ξένα κόλυβα" στην ίδια λογική της ικανοποίησης της κομματικής πελατείας και με υπερχρέωση του κρατικού προϋπολογισμού. Δυστυχώς, μερικοί πολιτικοί και μερικά κόμματα δεν γνωρίζουν άλλο τρόπο για να εξασφαλίσουν την ψήφο του κόσμου!

Ψηφίζω ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, γιατί πιστεύω ότι οι πράσινες πολιτικές, η αειφόρος ανάπτυξη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι βασικό εργαλείο πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, όπως δέχονται οι πάντες στον αναπτυγμένο κόσμο σήμερα.

Ψηφίζω ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, γιατί έχω κουραστεί απ' όλους εκείνους που σφυρίζουν αδιάφορα και ενδιαφέρονται μόνο για την επικοινωνιακή τους εικόνα, ενώ καταστρέφονται το ένα μετά το άλλο τα δάση της πατρίδας μας και μειώνονται δραματικά τα αποθέματα σε νερό και οξυγόνο, δηλ. οι πολυτιμότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές μας. Είναι σχετικά σοκαριστικό ότι ουδείς πολιτικός υπεύθυνος παραιτήθηκε μετά τις τελευταίες πυρκαγιές στη ΒΑ Αττική, παρότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής υπό τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη ήδη το Μάιο του 2008 είχε εισηγηθεί, διακομματικά και ομόφωνα, μέτρα για την προστασία των δασών (φυσικά εις ώτα μη ακουόντων). Είναι ωσαύτως σοκαριστικά ότι για το ζήτημα αυτό, καθώς και για εκείνο της SIEMENS, σε διάστημα μιάμισης ώρας ερωτήσεων των δημοσιογράφων προς τον Πρωθυπουργό, στη διακαναλική συνέντευξή του προς τα ΜΜΕ την Κυριακή (6-9-09) στη ΔΕΘ, δεν διατυπώθηκε ούτε καν μια ερώτηση. Αλήθεια, πόσο γρήγορα ξεχνάμε...

Ψηφίζω ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, γιατί θέλω να διαψεύσω τα παπαγαλάκια του συστήματος, που έχουν βαλθεί με ζήλο να δώσουν οξυγόνο στο δικομματισμό και έχουν ξεθάψει από τα αζήτητα το σκιάχτρο της ακυβερνησίας για να τρομάξουν τον κόσμο. Εντούτοις, έρευνα της PUBLIC ISSUE για την Καθημερινή, που πραγματοποιήθηκε την 3/9/09, δείχνει ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων ( 42%) πιστεύει ότι καμία αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα τη σημερινή κρίση. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, πάντως, έχουν διακηρύξει ότι, εφόσον μπουν στη Βουλή, θα συνεργασθούν με το πρώτο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης . Όχι απλώς για να είναι στην κυβέρνηση, αλλά από πολιτικό ρεαλισμό, δηλ. για να βοηθήσουν στην κυβερνησιμότητα της χώρας και στην υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος, ψηφίζω ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ,
γιατί είμαι ευαισθητοποιημένος πολίτης και δεν θεωρώ τον εαυτό μου δεδομένο για κανέναν. Είναι υποχρέωσή μου, πάντως, να παύσω να ιδιωτεύω και να μεμψιμοιρώ για τα κακώς κείμενα, και να τοποθετηθώ σε ζητήματα κρίσιμα για τον τόπο μου, βάνοντας -εν ανάγκη- το συμφέρον του συνόλου πιο πάνω από το εγωιστικό δικό μου.

13 Σεπ 2009

Έναρξη της εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων


13 Σεπτεμβρίου 2009

Νίκος Χρυσόγελος και Ιωάννα Κοντούλη οι επικεφαλής

Δυναμικό ξεκίνημα για την εκστρατεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελεί το Εκλογικό Συνέδριο του κόμματος που ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου.


Με συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων από όλη την Ελλάδα και με ζωντανό και πλούσιο διάλογο, οριστικοποιήθηκαν οι βασικοί άξονες της εκστρατείας και υπερψηφίστηκε η εκλογική διακήρυξη, με κεντρικό σύνθημα «Οικολόγοι Πράσινοι – Ψήφος συνείδησης». Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν ολοκληρωμένα ψηφοδέλτια σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Το συνέδριο αποφάσισε ότι θα υπάρχει επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας. Μετά από ψηφοφορία, ως κεντρικά πρόσωπα της εκστρατείας αναδείχθηκαν ο Νίκος Χρυσόγελος ως 1ος επικεφαλής και η Ιωάννα Κοντούλη ως 2η επικεφαλής.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώτος επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους πολίτες να ακολουθήσουν τη φωνή της συνείδησής τους, να επιλέξουν πώς θέλουν να ζουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, ποιο θέλουν να είναι το μέλλον της χώρας μας. Έχουμε συνεκτικές προτάσεις, πράσινες λύσεις για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η παρουσία τους στη Βουλή θα συμβάλει στην αλλαγή της πολιτικής και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών. Είναι η ώρα των κρίσιμων επιλογών».

Όπως δήλωσε η Ιωάννα Κοντούλη, δεύτερη επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας: «Ξεκινάμε μια συλλογική προσπάθεια απεύθυνσης στους ψηφοφόρους σε όλη την Ελλάδα να ακούσουν την φωνή της συνείδησης τους και ξεπερνώντας τον στείρο αρνητισμό να ψηφίσουν για να ξεφύγουμε από την απογοητευτική αντίληψη του «τίποτα δεν αλλάζει και τίποτα δεν μπορεί να γίνει». Έχουμε θετικές προτάσεις και νέες ιδέες. Την θετική προοπτική για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας πρέπει να την επανασχεδιάσουμε ως κοινωνία και οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούν και θα βοηθήσουν σε αυτό. Αποτελούμε μια ελπίδα για την πολιτική του αύριο που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Για πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, τηλ 6936672882
Ιωάνννα Κοντούλη, τηλ 6972400417

4 Σεπ 2009

Οικολόγοι Πράσινοι για τις πυρκαγιές και τα δάση

Νέες πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων για τα δάση

Η προστασία των δασών είναι απόλυτη ανάγκη


Κεντρικό θέμα στις πολιτικές πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων είναι η συνέχιση των παρεμβάσεων τους για τα δάση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όπως αποφάσισε και το 34μελές Πανελλαδικό Συμβούλιο του κόμματος στην 3η συνεδρίαση του μετά τις ευρωεκλογές την Κυριακή 30/8. Η συνεδρίαση έγινε –με τη συμμετοχή και του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλου- αυτή τη φορά στην Πεντέλη, ως μια συμβολική κίνηση υπενθύμισης ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν «νοιάζονται» για το δάσος μόνο τις μέρες των πυρκαγιών.
Αντιπροσωπεία του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων επισκέφτηκε νωρίτερα τις πυρόπληκτες περιοχές στην Πεντέλη και προς τη Ν. Μάκρη και συζήτησε με πολίτες που πήραν ενεργά μέρος στην πυρόσβεση για τις εμπειρίες τους και για το τι πρέπει να αλλάξει σε επίπεδο πολιτικών, οργάνωσης και κυρίαρχων αξιών, ώστε να προστατευθεί το δάσος.
Το Πανελλαδικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναληφθούν μια σειρά νέων πρωτοβουλιών για την προστασία των δασών τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και να αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη που έχει για την καταστροφή των δασών, μια καταστροφή που επαναλήφθηκε γιατί το πάθημα του 2007 δεν έγινε μάθημα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάνε την παραίτηση των υπουργών της κυβέρνησης που είχαν την ευθύνη να προστατέψουν τα δάση και απέτυχαν πλήρως, δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων που χειρίζονται την πολιτική προστασία, τη δασική πολιτική και την πυροσβεστική.
O Ευρωβουλευτής μας Μ. Τρεμόπουλος κατέθεσε τη Δευτέρα 31/8 ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την πρόοδο του δασολογίου και την αξιοποίηση από την Ελλάδα πόρων από το Ταμείο Συνοχής σε ό,τι αφορά στην πρόληψη πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών (αναλυτικές πληροφορίες σε ξεχωριστή ανακοίνωσή μας)

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Πληροφορίες: Βάσω Νάκου, υπεύθυνη πολιτικών των ΟΠ για τα δάση, τηλ 6983903061

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων για το θέμα των δασών


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ξανά ότι το βασικό πολιτικό έλλειμμα είναι η διαχρονική απουσία πολιτικής βούλησης από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών για προστασία του δάσους που έχει οδηγήσει σε απόπειρες για νομοθετική ρύθμιση του περιορισμού προστασίας του δάσους (πχ προσπάθεια αλλαγής άρθρου 24, αλλαγή του νομοθετικού ορισμού για το δάσος) και στο να μην έχουμε ακόμα δασολόγιο και επικυρωμένους δασικούς χάρτες.
Σημαντικές αλλαγές πρέπει να γίνουν στο θέμα της λειτουργίας των οικοδομικών συνεταιρισμών και της επιρροής τους στη λήψη αποφάσεων. Ισχυρά λόμπυ ευθύνονται πολύ συχνά για την αστικοποίηση των δασικών περιοχών με την συνέργεια ανθρώπων της διοίκησης και πολιτικών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι οι προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ρυθμιστικό στην Αττική πρέπει να αντιμετωπιστούν πλέον υπό το πρίσμα των πυρκαγιών καθώς και με βάση το γεγονός ότι είναι αδύνατον να επεκτείνονται συνεχώς οι οικισμοί σε βάρος του δάσους και των άλλων χρήσεων γης. Ζητάμε να σταματήσει η εκτός σχεδίου δόμηση στην Αττική και θα συνεργαστούμε στενά με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την προώθηση των σχετικών ρυθμίσεων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε να εντοπιστούν οι ευθύνες -έστω και τώρα– όσων συνέβαλαν στην “νομιμοποίηση¨ των παρανομιών μέσα σε δάση αλλά να ελεγχθεί η νομιμότητα των πρακτικών των διαφόρων οικοδομικών συνεταιρισμών αλλά και οργανωμένων μηχανισμών που διευκολύνουν τις παρανομίες. Χρειάζεται, επίσης, να ελεγχθεί η νομιμότητα όλων των εντάξεων και νομιμοποιήσεων οικισμών και κατοικιών σε δασικές περιοχές. Είναι δεδομένο ότι σημαντικό ποσοστό της διαφθοράς συνδέεται με την κερδοσκοπία γης μέσα από τη διαπλοκή οικονομικών, επαγγελματικών, κομματικών και κρατικών-αυτοδιοικητικών παραγόντων και είναι πια καιρός η κοινωνία να σταματήσει να μετατρέπεται σε συνένοχο της καταστροφής του δάσους που αφαιρεί από εμάς και τα παιδιά μας την ανάσα μας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προώθηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την προστασία του δάσους και την στροφή της δασικής πολιτικής στη βιώσιμη διαχείριση του δάσους, στην πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στην κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό τοπικών κοινωνιών, στην δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και γενικά για την υλοποίηση των προτάσεων που έχουμε καταθέσει σχετικά τόσο εμείς όσο και πολλοί άλλοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς.
Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων μαζί με τον Ευρωβουλευτή τους Μ. Τρεμόπουλο θα επισκεφθεί μέσα στις επόμενες μέρες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συναντήσεις με τον Επίτροπο για το Περιβάλλον κ Στ. Δήμα καθώς και με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κα Danuta Hübner (υπεύθυνη και για το Ταμείο Συνοχής).
O Ευρωβουλευτής μας Μ. Τρεμόπουλος κατέθεσε τη Δευτέρα 31/8 ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την πρόοδο του δασολογίου και την αξιοποίηση από την Ελλάδα πόρων από το Ταμείο Συνοχής σε ό,τι αφορά στην πρόληψη πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών.
Αντιπροσωπεία της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων θα επισκεφθεί το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών την Τετάρτη για να συζητήσουν τα 10 σημεία που έχει θέσει η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, τα οποία βρίσκουν σύμφωνο το κόμμα μας και να εκφράσουν την υποστήριξη τους αλλά και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία πολυάριθμων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για τα δάση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα οργανώσουν μέσα στον Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή φορέων, ημερίδα για τα θέματα των αλλαγών που απαιτούνται στην δασική πολιτική. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα απευθυνθούν στο χώρο των καλλιτεχνών και του επιστημονικού κόσμου για τη δημιουργία μιας μεγάλης κίνησης που θα κινητοποιήσει τους πολίτες για την πραγματική προστασία του δάσους.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη και στήριξη των καλών πρακτικών και θα προβάλλουν τις προσπάθειες για τη προστασία του δάσους, ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας τη συμμετοχή στις πρωτοβουλίες εθελοντών και στους συλλόγους προστασίας του δάσους.